Asigurările și pagubele RCA în era post-City. Ghid juridic pentru companii

15 oct. 2021
Vizualizari: 398

Promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului pentru unul dintre principalii actori din piața asigurărilor, City Insurance, a generat un impact semnificativ în acest sector. Ieșirea din peisaj a acestui asigurător, care deținea o cotă de piață de peste 45% în categoria polițelor de asigurare de răspundere civilă auto („RCA”), a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la urmează pentru asigurații sau păgubiții vizați.

Pentru a preîntâmpina blocaje și amânări, dar și pe baza precedentelor din această piață (precum falimentul Astra sau cel al Carpatica), legiuitorul a modificat semnificativ procedura de urmat pentru obținerea despăgubirilor. Astfel, Ordonanța de Urgență nr. 102 („O.U.G. nr. 102”) pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților („FGA”) și pentru modificarea altor acte normative, intrată în vigoare la data de 22 septembrie 2021, vine să simplifice lucrurile pentru asigurații RCA ai City Insurance.

Principala veste bună adusă de O.U.G. nr. 102 este reducerea semnificativă a termenului pentru recuperarea sumelor cuvenite, care în reglementarea anterioară era posibilă doar după momentul declarării falimentului asigurătorului (procedură care putea dura și până la câțiva ani). Totodată, este binevenită creșterea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei cu privire la plata creanțelor.

Rămâne, însă, de văzut în ce măsură noile modificări vor reuși să contrabalanseze volumul mare de lucru pe care îl va genera portofoliul considerabil de polițe de asigurare și dosare de daună pe care FGA le va avea de procesat, odată ce le va prelua de la City Insurance.

Prezentăm în cele ce urmează un ghid pentru companiile care dețin flote auto pentru care au încheiate polițe de asigurare RCA cu asigurătorul respectiv, sau care au calitatea de păgubit în dosare de daună RCA deschise la acest asigurător.

Pași pentru recuperarea de către asigurați a primei de asigurare

O miză importantă o reprezintă pentru companii valoarea primelor de asigurare plătite deja, care sunt semnificativ mai mari decât în cazul persoanelor fizice. Astfel, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în trimestrul I 2021, prima medie RCA pentru persoane juridice, la nivelul întregii piețe, a fost de 1.177 lei, față de 632 lei, în cazul persoanelor fizice.

Menținerea în vigoare a polițelor de asigurare RCA încheiate cu City Insurance este posibilă, din punct de vedere juridic, până la expirarea duratei pe care au fost încheiate sau timp de 90 de zile de la pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, când acestea încetează de drept.

Totuși, pe fondul limitărilor unei astfel de soluții (spre exemplu, existența plafonului de garantare), este de așteptat ca multe dintre companiile care au încheiate polițe de asigurare RCA cu City Insurance să prefere să încheie noi polițe de asigurare cu un alt asigurător. În cazul în care ia o astfel de decizie, compania respectivă trebuie să semneze noua poliță de asigurare, moment de la care poate denunța polița de asigurare încheiată cu City Insurance și poate depune la FGA o cerere de restituire de primă (Anexa 9 la Norma nr. 24/2019 privind FGA). Compania va trebui să depună și dovada denunțării contractului de asigurare, înregistrată/ transmisă la asigurător (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Asigurările și pagubele RCA în era post-City. Ghid juridic pentru companii was last modified: octombrie 15th, 2021 by Andrea Gál

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Andrea Gál

Andrea Gál

Este avocat, Senior Attorney at Law, în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.
A mai scris:
Armand Gogeanu

Armand Gogeanu

Este avocat, Associate, în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.