ASE provoacă lumea juridică românească cu înființarea unei noi facultăți de drept

Vizualizari: 5101

Nicolae Cîrstea: Doamnelor și domnilor, suntem oaspeții Academiei de Studii Economice din România. Avem noutăți de la ASE. Este vorba despre înființarea unei facultăți de Drept în cadrul Academiei, un motiv pentru a discuta despre acest nou proiect cu domnul rector Nicolae Istudor și de asemenea, cu domnul decan al recent înființatei Facultăți de Drept, domnul Ovidiu Ioan Dumitru. Domnilor, bine v-am regăsit!

Nicolae Istudor: Bine ați venit!

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, cum a pornit ideea acestei facultăți de drept? Ce-și dorește acum Academia de Studii Economice din România prin acest proiect? Care sunt primele obiective pe care le aveți în minte?

Nicolae Istudor: Este un proiect mai vechi, am mai spus-o, de pe vremea domnului Roșca. Ideea a fost, de fapt, o chestiune legată de continuitate și de normalitate în ceea ce privește unele studii, pentru că odată ce s-a aderat la procesul Bologna, România a trebuit să implementeze acest sistem de educație, cu 3 ani de licență, 2 ani de masterat și 3 ani de doctorat. La acea vreme, noi aveam o Școală Doctorală destul de bună și ne-am gândit să acredităm și un program de masterat, respectiv un program de licență. Am început programul de masterat, pe care l-am acreditat acum 2 ani, un program de Drept antreprenorial, și în acest an, am reușit să autorizăm provizoriu și un program de licență, cu durata de 4 ani. Prin acest program de licență ne dorim să pregătim specialiști în lumea juridică, dar cu o tentă mai mare spre domeniul economic, mai cu seamă în zona dreptului comercial, dreptului antreprenorial și a tot ceea ce înseamnă asistență juridică pe componenta economică. De ce spun acest lucru? Pentru că în planul de învățământ avem și discipline economice, chiar mai multe decât cele prevăzute în planurile pe care le oferă alte universități. Prin urmare, aceasta a fost intenția noastră, ”nașterea acestui program” fiind și rezultatul faptului că a fost gândit a fi înființat încă din mandatul precedent și ne-am dorit să îl implementăm în mandatul actual.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, am înțeles că standardele de la Academia de Studii Economice sunt destul de ridicate. Nu aveți o misiune tocmai ușoară pentru acest început de drum.

Ovidiu Ioan Dumitru: Știm și încercăm să facem față. În același timp, trebuie să luăm în considerare faptul că avem un corp profesoral foarte apreciat, care predă drept la Academia de Studii Economice de foarte mulți ani. Acesta a fost un alt motiv pentru care proiectul nostru a fost intens discutat și pentru care l-am dorit implementat, în mod special. Sunt sigur că toți colegii mei se vor ridica la standardele care există în acest moment în Academia de Studii Economice și consider că se vor ridica chiar la standardele unei facultăți de drept. De asemenea, după cum a punctat și domnul rector, acest proiect a fost inclus în programul dânsului, fapt pentru care sunt de părere că fără domnia sa nu am fi reușit atât de repede. Trebuie să îi mulțumesc în numele Departamentului de Drept; suntem o facultate și sper să ne arătăm adevărata valoare, având în vedere faptul că vom avea șansa să formăm juriști. Pentru noi este o noutate, dar în același timp, este și o provocare.

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, ați avut întotdeauna un corp profesoral format în zona juridică. Departamentul de Drept este recunoscut la nivel național, prin domnul prof. Traian Ștefănescu, doamna Brândușa Ștefănescu, dna. Dimitriu și alte nume importante ale lumii juridice românești. Dumnealor s-au format și profesează de zeci de ani la Academia de Studii Economice. Pentru recent înființata facultate, a fost nevoie de îmbogățirea acestui corp profesoral sau baza este corpul profesoral preexistent?

Nicolae Istudor: Da, este foarte bine să ne aducem aminte de creatorii Școlii Doctorale din Academia de Studii Economice și ai Departamentului de Drept, amintindu-l pe regretatul profesor Traian Ștefănescu. Doamnei Brândușa Ștefănescu trebuie să îi mulțumim pentru că ne-a sprijinit în acest proiect, personal, am lucrat împreună într-o echipă unită. Sunt și alți colegi care au progresat foarte rapid. Pot să vă spun că avem încă 2 colegi care s-au acreditat, ceea ce înseamnă că Școala Doctorală este pe drumul cel bun. Sigur că la momentul la care am depus dosarul, noi ne-am bazat, în principal, pe corpul didactic al Academiei de Studii Economice, Departamentul de Drept. De asemenea, am avut în vedere și acele discipline economice care provin din departamentele economice. La fel de adevărat este că va trebui analizat, în timp, nevoia de completare a departamentului cu specialiști de marcă (deși la nivelul anului universita 2020-2021, nu văd o necesitate de cadre didactice prea mare). Am făcut un calcul, împreună cu domnul decan, am analizat și cu alte departamente, așa încât o să vedem ce necesar avem. Nu cred că o să avem nevoie de prea multe cadre didactice din afară pentru anul I, pentru că tot în anul I avem și discipline economice ceva mai multe, și avem capacitatea de a acoperi cu ajutorul colegilor noștri din interior. La fel de adevărat este că, la disciplinele deficitare, unde vom avea nevoie de cadre didactice asociate, vom apela cu mare drag la specialiști din domeniu. În aceste sens, a existat o discuție pe care am avut-o în prima ședință, după autorizarea programului, cu domnul decan și cu noua conducere, incluzându-i pe cei doi 2 prodecani numiți pentru perioada aceasta și actualului director de departament. E drept că nu am reușit să facem alegeri la nivel de facultate, datorită pandemiei, dar sperăm ca în prima lună a anului universitar, în octombrie, să putem să organizăm și alegeri pentru decan și pentru tot ce înseamnă funcții de conducere. Cu siguranță că dânșii au o sarcină foarte dificilă, aceea de a completa corpul didactic din Departament, cu specialiștii pe care noi nu îi avem. În acest sens, trebuie să recunoaștem că noi am fost orientați, cu precădere, către dreptul comercial, drept antreprenorial și al afacerilor și, pentru viitor, o să avem nevoie și de specialiști în alte specializări din domeniul dreptului. Îi vom selecta cu maximă atenție, prin scoaterea posturilor la concurs, și vom organiza concursurile așa cum se întâmplă în Academia de Studii Economice, cu rigori foarte, foarte clare și exigențe corespunzătoare.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, ați avut perioada de înscrieri. A trebuit să faceți o promovare foarte puternică a Facultății. Care ar fi atuurile pentru ce ar veni un absolvent de liceu la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice?

Ovidiu Ioan Dumitru: În primul rând, așa cum a punctat și domnul rector, noi avem în actualul învățământ anumite discipline care dau o tentă economică domeniului juridic. Suntem siguri că vor exista unele competențe care sincer sunt necesare pentru înțelegerea aspectelor economice din domeniu și este clar că înțelegerea economiei reprezintă un atuu care va fi utilizat de către orice jurist. Unele dintre aceste avantaje colective derivă din existența unei liste de discipline economice pe care colegii noștri, cu mare expertiză în acest domeniu, le predau. De asemenea, încercăm să adaptăm aceste discipline pentru juriști, astfel încât tinerii nu doar să vină să învețe marketing sau management, ci într-adevăr, să dobândească informații care să poată fi utilizate mai târziu. Pe lângă aceste aspecte, corpul nostru didactic are o expertiză bogată și în ceea ce privește predarea în limbi străine. Noi avem în cadrul Academiei de Studii Economice șansa de a preda în 3 limbi străine, engleză, în principal, germană și franceză, ceea ce înseamnă că deja, marea majoritatea a membrilor departamentului sunt orientați către internaționalizare. Ei se află în diverse legături cu alte universități. Spre deosebire de alte facultăți, care au o secție în limba engleză, noi nu vom avea o astfel de secție la Drept, pentru că nu se poate, dar experiența acumulată în predarea în limbi străine ne dă șansa în materie de cercetare, ne dă șansa de a accesa informații pe care să le transpunem în domeniul dreptului. Vorbim despre o economie globală, vorbim totuși, despre o țară membră a Uniunii Europene, Dreptul european este o disciplină care este foarte prezentă în cadrul Academiei de Studii Economice, motiv pentru care am încercat întotdeauna să aducem studenților aceste beneficii și vom face la fel și pentru viitorii juriști. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că ne adresăm unor viitori juriști, putem avea în vedere viitori magistrați, avocați, notari, marea majoritate a facultăților având 2 specializări în România. Sperăm, prezentând aceste lucruri în plus, să-i convingem să vină către noi, să nu mai punem la îndoială standardele Academiei de Studii Economice și ceea ce instituția au oferit în ultimii zeci de ani societății românești.

Nicolae Istudor: Referitor la atragerea viitorilor studenți, am reușit să convingem toți ceilalți decani din Consiliul de Administrație să alocăm acestui nou program de studii 47 de locuri finanțate de la buget. Astfel, din cele 150 de locuri, 47 de locuri sunt finanțate de la buget, în contextul în care numărul total de locuri bugetate la nivelul Academiei nu a crescut față de anul trecut. La nivelul Academiei, avem 7363 de locuri, inclusiv în învățământul la distanță, din care 2877 sunt finanțate de la buget. Din acestea, 47 sunt alocate Facultății de Drept, la fel cum anul acesta, pentru prima dată, am alocat și 3 locuri la buget pentru Școala Doctorală. Pentru programele de masterat, fiind vorba de un număr mai redus de locuri finanțate de la buget alocate de către Minister, avem numai 1872 de locuri din cele 4300 scoase la concurs, nu am reușit să alocăm, în acest an, locuri bugetate, dar vom încerca, prin relațiile noastre parteneriale cu mediul de afaceri, să susținem câțiva studenți prin burse de merit.

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, discutând cu alți câțiva colegi din Universitate, din țară, despre această inițiativă a înființării unei Facultăți de Drept la Academia de Studii Economice, am tras concluziile următoare: ASE se bazează foarte mult inclusiv pe cei care urmează cursurile la Academie în acest moment și care vor dori să facă și o specializare în zona juridică. Este unul dintre planurile dvs. în acest sens, să aveți oameni care urmează cursurile facultății de management, contabilitate ș.a.m.d., și care să se înscrie la cursurile facultății de drept?

Nicolae Istudor: Da, legal se poate. Până la autorizarea noii facultăți, aveam deja generații de studenți care frecventau două programe de studii în același timp. Este o alegere din partea studenților – destul de bună – ca în același timp să urmeze facultatea de Drept și o facultate de științe economice. După cum știți, legiuitorul a stabilit că poți să fii admis la un singur program de licență cu finanțare de la buget. În acest sens, studentul va trebui să aleagă programul pe care și-l parcurgă cu finanțare de la buget, și programul cu taxă. Este clar că, având în vedere că Facultatea de Drept având un program de 4 ani, marea majoritate a studenților alege programul de licență de Drept, indiferent că se desfășoară la Academia de Studii Economice sau în afara instituției. La fel de adevărat este că există situații, și nu puține, în care în primul an de studii, implicarea studenților în două programe de licență, în același timp, necesită o preocupare și un efort mult mai mare. Din acest punct de vedere, trebuie adus la cunoștința candidaților la admitere, faptul că parcurgerea anului I de studii la facultățile economice este dificilă, date fiind cele câteva discipline tehnice predate în acest an. Vorbim de matematică, de contabilitate, de informatică și alte discipline care necesită prezența fizică și efort intens din partea studenților. Ne-am confruntat cu situații în care studenții au întrerupt anul de studii. I-aș sfătui pe candidați să se înscrie, dar dacă vor întâmpina greutăți în parcurgerea, în același timp, a 2 programe de studii, să opteze pentru Facultatea de Drept și să întrerupă studiile la celălalt program. Ulterior, pentru a finaliza ambele programe de studiu, să revină în anul II de licență în domeniul Dreptului și să continue și cu programul economic deoarece atunci vor fi mai acomodați cu examenele, ceea ce le poate asigura un grad de reușită mai mare. Altfel este greu să parcurgi două programe de studii în același timp, chiar dacă Academia de Studii Economice este considerată o universitate care este accesibilă și care are mai multe discipline teoretice, trebuie spus că la nivelul anul I, 80% dintre discipline sunt foarte, foarte dificile.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, puneți la dispoziția candidaților 87 de locuri bugetate. Ce înseamnă numărul acesta de locuri? Câre este valoarea taxei de școlarizare? Care sunt facilitățile acordate?

Ovidiu Ioan Dumitru: Taxa este aceeași ca și la celelalte facultăți, este vorba de 4000 de lei. Într-adevăr, noi avem 150 de locuri, conform autorizării programului. 47 de locuri sunt la buget, dar noi sperăm să fie ocupate atât locurile finanțate de la buget, cât și cele cu taxă.

Nicolae Cîrstea: Cu ce bază materială începeți anul I? S-a creat deja o serie de săli de cursuri, săli de seminar, pentru dvs.?

Ovidiu Ioan Dumitru: Suntem în această frumoasă Universitate, care are o bază materială bogată și dispune de o infrastructură corespunzătoare, care a fost evaluată în cadrul dosarului. Datorită istoriei acestui Departament, precum și a disciplinelor din domeniul dreptului, la nivelul bibliotecii dispunem de un fond de carte adecvat, din zona dreptului afacerilor ori a dreptului comercial. Totodată, în timp, am inclus și publicații cuprinzând alte ramuri de drept, precum drept constituțional, și am făcut dovada, când a fost necesar, că avem fond de carte. Astfel, în ceea ce privește fondul de carte care există la noi în bibliotecă, suntem pregătiți, iar din punctul de vedere al altor dotări, începând cu anul I – știți foarte bine care sunt disciplinele predate – nu avem momentan o mare solicitare căreia să nu îi facem față. Ne-am organizat deja, avem un protocol de colaborare și am primit susținere din partea Universității, pentru a achiziționa materialele necesare primei generații, astfel încât să nu fie nici o problemă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, faceți parte din consorțiul universitar, împreună cu cele mai importante facultăți, universități din România. Ce le răspundeți colegilor rectori atunci când vă întreabă despre scopurile și viziunea dvs. asupra facultății înființate la Academia de Studii Economice?

Nicolae Istudor: De fiecare dată când ne gândim, în cadrul consorțiului, să înființăm facultăți noi și, oarecum, intrăm peste domeniul celorlalte universități, ne informăm reciproc și ne sprijin în acest demers. De pildă, în momentul în care Universitatea București a înființat Facultatea de Cibernetică, am dat o mână de ajutor, ne-am sprijinim, pentru că așa este normal să fie într-un consorțiu de elită. De aceea, cum a afirmat și Ovidiu, noi n-am solicitat, în prima etapă, un număr mare de locuri. Considerăm că 150 de locuri sunt suficiente pentru început. Ne gândeam, totuși, la 2 serii pentru viitor. O serie în zona științelor socio-umane poate să meargă până la maxim 150 de studenți. Este drept că, în acest moment, se pune și problema distanțării fizice la cursuri, așa încât gândim un proces referitor la acest aspect, luând în considerare baza materială, respectiv sălile de curs. Colegii știau dinainte de a ne depune dosarul de autorizare, că vom aplica pentru un program de studii de drept și am fost încurajați în cadrul consorțiului, având în vedere faptul că am și precizat faptul că tenta este mai mult pe zona economică și nu reprezintă o concurență neloială. Noi nu vom face concurență neloială. Vom avea standarde destul de ridicate, și ca atare, candidații care vor fi admiși vor avea posibilitatea să învețe cel puțin la fel de bine ca în orice universitate cu experiență în domeniul juridic. Nu sunt probleme din partea consorțiului, nu am simțit vreo nemulțumire din nicio din parte a colegilor din consorțiu, așa că suntem convinși că nu am deranjat prea mult, dacă ne gândim la o politică cât de cât echilibrată a programelor de studii.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, în contextul aspectelor stabilite în această perioadă, vă revine sarcina de a consolida relațiile între facultăți. Ați început deja tatonări, discuții cu celorlalte facultăți de drept, cu decanii acestora?

Ovidiu Ioan Dumitru: Da, chiar înainte de a începe activitatea ca decan, în calitate de coordonator al proiectului, firește că m-am informat. Deși au existat și situații de colegi profesori din alte universități și decani pe care îi cunosc de mulți ani, care au venit cu păreri împărțite, nu am constatat o opoziție și nu am văzut reacții din care să reiasă că suntem considerați concurenți. Desigur, după ce vom începe și vom avea și studenți, cu siguranță vom începe și activitatea de parteneriat. Primul parteneriat pe care l-am inițiat, ca decan, a fost cel cu facultăți din cadrul Academiei de Studii Economice, fiindcă, așa cum afirmam mai devreme, și în materie de structurare și, în principal, de organizare internă, alături de colegii mei implicați la nivelul anului I, suntem la început, urmând ca din toamnă, în funcție de condițiile din învățământ, chiar la distanță sau personal, ne vom putea întâlni la conferințe și la diverse evenimente. Desigur că voi fi tot mai prezent, iar colegii mei tot mai implicați. Noi suntem un corp unitar, nu contează cine este în conducerea facultății, a fost un proiect al tuturor colegilor și nimeni nu s-a dat la o parte din a lucra la acest proiect.

Nicolae Cîrstea: Domnule Istudor, doriți să ne transmiteți un gând pentru Facultatea de Drept, pentru Academia de Studii Economice, pentru viitorii studenți ai dvs. sau candidați în primă fază?

Nicolae Istudor: Îi așteptăm cu brațele deschise, îi sfătuiesc să aplice pentru mai multe opțiuni. Optând pentru Drept, ar putea să aplice și la celelalte facultăți economice, în ideea în care fie pot face două programe în același timp, fie le pot urma etapizat. Am aprobat o metodologie de admitere, prin care acoperim toate neajunsurile acestor momente dificile determinate de COVID-19. Documentele de înscriere vor fi toate depuse online. Munca, de data aceasta, se mută, strict, pe comisia de admitere la facultate, pentru că trebuie descărcate documentele de concurs și constituite dosarele de admitere, care, ulterior, vor fi bineînțeles clasificate după cele două criterii pe care le-am stabilit prin metodologia de admitere: media de la Bacalaureat – 70% respectiv media din timpul anilor de liceu – 30%. Există și acel eseu motivațional, la care candidații trebuie să fie foarte atenți. Chiar dacă vor fi foarte mulți candidați, respectiv foarte multe dosare, vor fi citite toate eseurile și să nu avem surpriza de a fi eliminate din start, înainte de a intra în competiție. Așteptăm cu interes rezultatele la Bacalaureat, să vedem câți elevi sunt eligibili pentru a se înscrie la facultate. De altfel, toate universitățile așteaptă rezultatele. Duminică, când se vor afișa rezultatele la Bacalaureat, vom afla care este promovabilitatea și suntem pregătiți pentru o admitere atipică, dar care ar putea să fie admiterea viitorului. Când am aprobat metodologia de admitere și am urmat pașii prevăzuți în aceasta, am verificat aplicabilitatea pe un potențial candidat, astfel încât să nu avem surprize. Indiferent că vom avea aceeași problemă anul viitor, considerăm că admiterea online este o soluție. Știți bine că erau 2000-3000 de candidați în fiecare zi; căldură; stăteau și părinții după ei; mijloace de transport; cheltuieli și alte eforturi făcute de candidați și familiile lor. Sunt de părere că admiterea online va fi de actualitate de aici în colo și nu ne împiedică cu nimic. O singură etapă este în discuție, până la urmă va trebui să se confirme locurile la buget și până acum se confirmau prin depunerea diplomei de Bacalaureat, în original. Asta nu se mai poate întâmpla, pentru că este și perioada nefastă, dar este și un sistem modern de admitere online. Ideea este ca fiecare candidat să depună o declarație pe proprie răspundere, prin care precizează că alege Universitatea noastră, respectiv facultatea la care a fost admis, urmând ca în toamnă, când se prezintă la cursuri, să semneze contractul de studii și să depună diploma în original. Aceasta este perspectiva noastră asupra acestor momente delicate din viața noastră și există acest avantaj, respectiv posibilitatea candidaților de a aplica și la alte facultăți. Cu siguranță, dacă au obținut note bune la Bacalaureat, elevii vor fi înscriși la noul program de studii, dacă optează pentru acesta. Sigur, contează și media pe care au obținut-o, pentru că primează media elevului, nu opțiunea acestuia.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, un gând la final de discuție?

Ovidiu Ioan Dumitru: Noi suntem nerăbdători să ne primim prima generație. Facultatea de Drept are deja studenți, fiindcă predăm în cadrul Academiei de Studii Economice și ne vom reîntâlni cu anii II-III. Dar, cei mai mulți dintre noi sunt nerăbdători, fie că avem sau nu discipline de predat la nivelul anului I. Suntem foarte nerăbdători să-i primim, să-i cunoaștem pe viitorii studenți. În același timp, dorim să observăm reacția lor cu privire la „noul” pe care îl reprezentăm și ne-am propus așa-anumite perioade de evaluare, atât din punctul de vedere al studenților, cât și al colegilor. Dorim să ne autoevaluăm. Consider că, într-adevăr, acesta este un cuvânt pe care îl vom folosi la început de an universitar, este vorba despre autoevaluare. Ne dorim să stăm foarte aproape de standardele Academiei de Studii Economice. Îi așteptăm pe studenți și sperăm să avem candidați atât la programul de licență, cât și la master. Ne propunem să conducem acești studenți spre carierele pe care și le doresc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție!

Nicolae Istudor: Și noi vă mulțumim! Vă mai așteptăm și altă dată cu mare drag!

Nicolae Cîrstea: Doamnelor și domnilor, am fost în direct de la Academia de Studii Economice. Am fost oaspeții domnului rector Nicolae Istudor și, de asemenea, ai domnului decan Ovidiu Ioan Dumitru. Vă așteptăm, în continuare, pe universuljuridic.ro, pentru articole și opinii juridice. De asemenea, vă așteptăm pe ujmag.ro, cea mai mare librărie online specializată în carte juridică.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că măreția dreptului este dată de interpretări, de momentul în care se fac, dar, mai ales, de oamenii care le fac. La revedere!

 

ASE provoacă lumea juridică românească cu înființarea unei noi facultăți de drept was last modified: iulie 6th, 2020 by Nicolae Istudor

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice