Așa cum dreptul este ceva viu, și evoluția economică este una vie

12 iun. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 558

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: 31 mai 2019, Timișoara, Conferință Regională de Insolvență. Suntem împreună cu unul dintre cei mai iubiți speakeri la conferințele de insolvență, dl judecător Csaba Bela Nasz. Dle judecător, bine vă revedem.

Inteligența artificială în materie penală

Csaba Bela Nasz: Și eu mă bucur să vă revăd.

Nicolae Cîrstea: Cum a fost de această dată conferința de la Timișoara?

Csaba Bela Nasz: Ca de fiecare dată, o conferință interesantă, teme de dezbătut aprinse, lectori deosebiți, participare masivă – precum s-a văzut, sala a fost foarte aglomerată. Nu pot decât să mă bucur pentru că am primit din nou invitația, din partea Președintei Filialei UNPIR a județului Timiș, dna Flavia Consuela Crăciun, să particip în calitate de lector. De fiecare dată când pot și îmi permite timpul, onorez cu drag astfel de invitații. Am fost pe la colegi prin țară – și pe la Deva, și pe la București, și pe la Oradea –, mă bucur, încă o dată, că am putut să fiu prezent.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere și întâlnirile anterioare, dar și cele viitoare, sunt, încă, probleme de dezbătut în această materie, a insolvenței?

Csaba Bela Nasz: Sunt probleme de dezbătut, pentru că, așa cum dreptul este ceva viu, așa și evoluția economică, evoluția societăților care funcționează, este una vie. Într-adevăr, modificările legislative de la finele anului 2018 au fost luate, pot să zic, în grabă. Legea de aprobare a O.U.G. nr. 88/2018 este în Parlament, așteptăm cu interes să vedem care va fi forma finală în care ordonanța va fi aprobată – cu modificări, fără modificări sau e posibilă chiar și o variantă de respingere. Dar probleme sunt, practica este una vie și practicienii trebuie să găsească soluții.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar fi principalele chestiuni care trebuie supuse dezbaterii și, eventual, modificării…

Csaba Bela Nasz: În ceea ce privește Ordonanța 88? Cred că trebuie aruncată o privire la principii. Ele sunt cele care ne dau direcțiile călăuzitoare. Sunt mai multe, dar cred că unul dintre principiile importante este acela al unei proceduri concursuale. Or, prin unele modificări pe care le-a adus Ordonanța 88/2018 este că s-a creat o a doua procedură, și anume o procedură de executare silită individuală în cadrul unei proceduri concursuale. Și cred că aici principiul acesta, de care am pomenit mai înainte, cel puțin, din punctul meu de vedere, a fost lezat.

Nicolae Cîrstea: Sunteți și autor de cărți de specialitate și aș vrea să vă întreb, în încheierea discuției noastre, care credeți că sunt greutățile, dar și frumusețile acestei materii a insolvenței.

Csaba Bela Nasz: Nici nu știu cu ce să încep. Frumusețea materiei este că, atât timp cât există economie de piață – și în România este economie de piață, o avem și în Constituție scrisă – va exista și insolvență. Și insolvența este o soluție. Trebuie să fie o soluție pentru acei debitori care au ajuns, de cele mai multe ori fără voia lor, într-o situație de dificultate financiară. Și atunci, insolvența trebuie să fie această soluție care îi ajută pe cei care mai sunt viabili să se redreseze. Evident că cei care nu sunt viabili trebuie să iasă de pe piață. Astea sunt regulile jocului.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle Nasz și vă doresc succes și la celelalte evenimente viitoare.

Csaba Bela Nasz: Și eu vă mulțumesc. O zi bună vă doresc, sănătate!

Pachet: Principiile procedurei judiciare
Așa cum dreptul este ceva viu, și evoluția economică este una vie was last modified: iunie 12th, 2019 by Csaba Bela Nasz
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter