Arbitrajul electronic – modalitate alternativă modernă de soluționare a litigiilor comerciale

31 dec. 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 738
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În prezent, relațiile social‑economice și profesionale se desfășoară într‑o proporție tot mai importantă în spațiul virtual. Importanța economică a internetului și a comerțului electronic nu poate fi negată, iar în acest sens, cel mai puternic s‑au impus platformele online.

O descriere de efect a platformelor online are în vedere modelele de afaceri apărute odată cu economia digitală, pentru a furniza în general, infrastructură și a permite interacțiuni între furnizori și utilizatori, în cadrul acestor platforme pentru furnizarea online de bunuri, servicii, conținut digital și informații.

Întâlnim asemenea modele de afaceri de tip platformă online în toate domeniile de activitate profesionale, într‑o digitalizare crescândă a vieții noastre și ca urmare a sporirii apetenței pentru această tehnologie inovatoare care se substituie treptat economiei fizice.

Au fost create cu succes platforme pentru vânzarea online de bunuri și servicii, pentru educație online, pentru servicii medicale, pentru servicii publice de administrație locală și centrală.

În contextul, în care mediul de afaceri, dar și justițiabilul obișnuit, se îndreaptă spre online, implicit și activitatea de soluționare a disputelor a transgresat în online.

De‑a lungul timpului, tribunalele arbitrale au acționat cu real succes, drept alternative competitive ale instanțelor judiciare naționale, datorită flexibilității și capacității lor de adaptare rapidă la perturbările ivite în lumea afacerilor.

Suprasolicitarea volumului activității instanțelor judiciare, a determinat introducerea accelerată a unui proces arbitral digital, accesibil de la distanță pentru părți .

Soluționarea online a disputelor a interferat cu operațiunile comerciale. Pe măsură ce volumul interacțiunilor digitale a crescut și volumul disputelor rezultate din acest tip de operațiuni, a sporit, aducând în discuție chestiuni complicate de jurisdicție teritorială în soluționarea tradițională a litigiilor.

Arbitrajul accelerat[1] cu suport electronic presupune așezarea procedurii de arbitraj pe fundamentul noilor tehnologii.

Electronizarea arbitrajului accelerat permite companiilor titulare de creanțe, inițierea unei proceduri rapide și ieftine de recuperare a debitelor, prin reducerea substanțială a timpul necesar soluționării litigiilor.

Automatizarea procesului arbitral conferă instituțiilor arbitrale posibilitatea să promoveze adoptarea largă a arbitrajului, prin facilitarea modalității de încheiere a convențiilor arbitrale.

Încheierea acordurilor de arbitraj (convențiilor arbitrale) la distanță de către companii, prin utilizarea unor instrumente digitale permite, accesul la jurisdicția arbitrală printr‑un instrument robust, transparent, previzibil, ușor de utilizat și fără angajarea costuri excesive cu suportul extern specializat.

În această manieră se facilitează asistența privind numirea, în conformitate cu convenția arbitrală și cu procedurile arbitrale aplicabile, a arbitrilor, asistența privind verificarea îndeplinirii formalităților de constituire a arbitrajului.

Publicul are acces deschis la informația privind datele de contact ale arbitrilor ad‑hoc, câștigând timp și economisind efort în activitatea de identificare a unor potențiali arbitri, și, de asemenea are oportunitatea de a opta pentru o procedura arbitrală flexibilă pentru soluționarea diferendelor.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Prin platformele web, cei interesați să‑și ofere serviciile arbitrale, anunță public disponibilitatea de a fi investiți ca arbitri ad‑hoc în proceduri de soluționare alternativă a disputelor.

Prin serviciile de administrare electronică se realizează desfășurarea în bune condiții a etapelor procesuale arbitrale în scopul pronunțării hotărârii arbitrale în termenul stabilit.

Reclamanții au acces la un mediu electronic user‑friendly, care asigură parcurgerea on‑line a procedurilor arbitrale.

Dispar dificultățile generate de manipularea fizică a dosarelor implicate. Spre deosebire de arbitrajul clasic, unde numărul mare al dosarelor ridică probleme de logistică, în cazul arbitrajului electronic accelerat, schimbul documentelor se face on‑line. În plus, aplicațiile digitale folosite permit o arhivare facilă și un istoric fidel al faptelor pe care le presupune procesul arbitral, fără a ocupa spațiul fizic. Nu în ultimul rând prin dinamizarea procedurii arbitrale în format digital, crește gradul de presiune asupra debitorilor.

Beneficiile aduse de arbitrajul electronic contribuie la eficientizarea și simplificarea procesul de derulare a arbitrajelor internaționale.

Arbitrajul online[2], fundamentat pe un sistem digital pentru administrarea și organizarea real‑time a procedurilor de soluționarea disputelor, implică o multitudine de avantaje:

Comunicarea dintre părți funcționează digital prin canale securizate electronic, ceea ce facilitează posibilitatea depunerii cererilor prin completarea formularelor electronice sau efectuarea corespondenței prin canale online securizate.

– Aplicațiile on line conferă arbitrajului electronic o mare viteză de implementare.

Accesibilitatea sistemului arbitrajului online.(în cazul disputelor B2B, părțile și avocații acestora pot urmări ușor desfășurarea procesului).

– Se reduce substanțial timpul necesar soluționării litigiilor. Reclamanții au acces la un mediu electronic user‑friendly, care asigură parcurgerea on‑line a procedurilor. Secretariatul Tehnic al Curții de Arbitraj pune la dispoziția părților interesate un birou mobil în vederea completării cererilor de arbitrare în format electronic precum și a încărcării în sistem a documentelor probatorii, fără costuri suplimentare; astfel consumul resurselor de timp și muncă al părților implicate este redus la minim.

Dispar dificultățile generate de manipularea fizică a dosarelor implicate. Spre deosebire de arbitrajul clasic, unde numărul mare al dosarelor ridică probleme de logistică, în cazul arbitrajului accelerat electronic, schimbul documentelor se face on‑line. Aplicația folosită permite o arhivare facilă și un istoric fidel al situației de fapt, specifice procesului arbitral, fără a ocupa un spațiu fizic.

– Proceduri accelerate: în cazul multor litigii care se desfășoară în mod tradițional, activitatea fizică de organizare a întâlnirilor preliminare, a audierilor, activitatea de a aduce părțile într‑un singur loc, la un anumit moment dat, este o activitate ce poate implica costuri ridicate și foarte mult timp. Având în vedere că sistemul online este virtual instantaneu, părțile sunt implicate într‑un dialog între ele, mediat de arbitru, în cele mai multe dintre cazuri îndepărtându‑se necesitatea întâlnirilor și audierilor.

– Confidențialitatea‑ avantaj semnificativ ale arbitrajului reprezentat de caracterul privat al procesului. În pofida dificultăților generate, în acest sens, de spațiul cybernetic, confidențialitatea procedurilor de arbitraj online este garantată.

Arbitrii: Numirea și atribuțiile arbitrului online sunt similar arbitrajului clasic. Arbitrii propuși sunt avizați în e‑commerce și în cadrul procedurilor arbitrale digitale (în plus, arbitrii trebuie să completeze un test online privind aptitudinile de utilizare a computerului și internetului).

Sentința: Actul de arbitraj conține cerințele formale referitoare la o sentință de arbitraj, comunicarea către părți fiind efectuată prin e‑mail.

Costurile arbitrale sunt mai scăzute comparativ cu cele judiciare. Prin evitarea deplasărilor și organizării audierilor, costurile aferente acestor operațiuni sunt reduse la zero. Onorariile arbitrului pot fi plătite online, evitându‑se astfel alte operațiuni consumatoare de timp și bani.

– Crește gradul de presiune asupra debitorilor. În cadrul procedurii de arbitraj accelerat cu suport electronic, un rol important îl deține executorul judecătoresc, încă din etapa comunicării citației către pârât; se creează, astfel, premise pentru stingerea litigiului, prin plata debitului înainte de primul termen de arbitrare.

Importanța arbitrajului electronic în perioada pandemiei COVID 19.Restricțiile determinate de situațiile excepționale generate de pandemia de COVID 19,limitarea interacțiunilor umane și interconectarea online, deși frustrante nu au făcut decât să evidențieze tendința companiilor de a identifica soluții suple de business care economisesc timp și bani pentru performanță. În context pandemic și postpandemic, aceste soluții au cunoscut o amploare remarcabilă în condițiile în care opțiunile de interacțiune umană cu prezență fizică se îngustează.

Procesul de arbitraj digital oferă companiilor afectate de restricțiile de mobilitate cauzate de criza de sănătate publică declanșată de COVID‑19 un instrument la distanță robust și ușor de utilizat, începând de la încheierea la distanță de convenției arbitrale, până la automatizarea completă a procesului de arbitraj instituționalizat.

Beneficiile arbitrajului on line sunt proiectate pentru o lungă durată, ajutând la eficientizarea și simplificarea procesul de ajungere la un acord privind încheierea cu suport extern specializat a unor convenții arbitrale care nu angajează costuri excesive.

Arbitrajul on line‑o soluție a viitorului. În momentul de față, toate instituțiile arbitrale majore se prezintă și activează pe internet[3]. Pe lângă organizațiile convenționale de arbitraj, funcționează și proiecte pilot care încearcă să dezvolte noi modalități de a rezolva atât disputele convenționale „clasice”, cât și disputele ce apar în spațiul cibernetic.

Un asemenea proiect online a fost crearea Curții Cibernetice (Cybercourt)[4]. Prin acest demers s‑a dorit utilizarea tuturor mijloacele digitale pentru elaborarea unei proceduri pe cât de mult posibil, apropiată celei specifice unui arbitraj real.

Digitalizarea procesului arbitral implică desfășurarea audierilor prin utilizarea camerelor video și a aplicației chat, iar documentele sunt comunicate prin intermediul e‑mail‑ului.

După modelul platformelor private online, există tendința reformării sistemului judiciar public, prin implementarea unor proceduri administrative și jurisdicționale pentru instanțele de judecată, în activitatea de soluționare a cauzelor aflate în competența lor.


* Este extras din volumul Conferinței „Digitalizarea dreptului și administrației publice în actualul context pandemic”, 15-16 octombrie 2020, Constanța, coord. prof. univ. dr. habil. Adrian Stoica.

[1] Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, cu suportul tehnic al unei companii private, a instituit arbitrajul accelerat cu suport electronic.

[2] Marius Cătălin Preduț, Arbitrajul accelerat, www.euroavocatura.ro

[3] Asociația Americană de Arbitraj (AAA) deține un site care conține informații despre AAA, practica acestei instituții, și o versiune formatată HTML a regulilor și codurilor AAA. International Chamber of Commerce (ICC) Paris are un site pe web unde utilizatorii pot intra pentru a afla informații despre ICC, despre procedurile ICC, lista arbitrilor, proiecte în desfășurare și modalitățile de contactare a acestora. Aceeași situație există și în cazul German Institution of Arbitration (DIS), precum și al instituțiilor de arbitraj din Viena, Stockholm etc.

[4] În cadrul Cybercourt, arbitrii erau recrutați dintre specialiștii în IT și din industriile legate de computere.

Arbitrajul electronic – modalitate alternativă modernă de soluționare a litigiilor comerciale was last modified: decembrie 31st, 2021 by Gabriel Mihai

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice