Ar trebui să depunem eforturi pentru ca procurorii, juriștii să înțeleagă mai bine de ce este atât de importantă protecția mediului

3 iun. 2016
Vizualizari: 1050

Cu ocazia desfășurării Conferinței mondiale „Protecția mediului prin dreptul penal” ce a avut loc în perioada 18-20 mai 2016, la București, Universul Juridic a profitat de reuniunea atâtor personalități importante din sfera dreptului și a obținut interviuri cu unele dintre acesta. Vă invităm să urmăriți interviul acordat de către doamna Erika Stanciu:

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu doamna Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Stimată Doamnă, ne bucurăm să vedem Ministerul Mediului prezent prin persoana dumneavoastră la această manifestare mondială – Conferința mondială Protecția Mediului prin Dreptul Penal. Cu siguranță această manifestare va fi benefică ministerului, oamenilor care lucrează acolo pentru a găsi soluții în protecția mediului pe care le aveți acum și pe care le-ați vrea dezvoltate, sau pe care nu le aveți.

Erika Stanciu: Mulțumim foarte mult pentru invitație. Consider și eu că este un eveniment extrem de important și pentru Ministerul Mediului, de aceea mă bucur pentru că putem participa. Și chiar cred că pe viitor va trebui să întărim relațiile între cele două domenii, pentru că, într-adevăr, protecția mediului, fără ajutor din partea juridică nu este posibilă. Suntem foarte conștienți de acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb: Din punct de vedere al cadrului normativ, în acest moment adaptarea legislației europene, introducerea ei și aplicarea în România în ce punct ne aflăm? Reușim să avem toate legile europene aplicate și în România, să fie traduse?

Erika Stanciu: Ne-am dori să fie așa. Mai avem teme de casă, clar, chiar multe, însă s-au făcut eforturi deosebite. Sunt domenii unde suntem, poate, un pic mai avansați, cum ar fi, de exemplu, în cazul conservării biodiversității, însă avem și restanțe majore, ceea ce se reflectă și în posibile infrigement-uri. Dar se lucrează intens, se lucrează asiduu la nivelul ministerului pentru a rezolva aceste probleme.

Nicolae Cîrstea: Ați fost în prezidiu la această conferință împreună și cu dl procuror general Augustin Lazăr și chiar au fost câteva idei pe care le-ați verbalizat de la prezidiu în legătură cu specializarea procurorilor în infracțiunile de mediu. Ce aveați în vedere?

Erika Stanciu: Da, mi-a plăcut foarte mult propunerea și o susțin într-adevăr, pentru că este o problemă la care ne-am gândit și noi – și anume: Ar trebui să depunem eforturi pentru ca procurorii, juriștii să înțeleagă mai bine de ce este atât de importantă protecția mediului. Cred că în momentul de față nu este un dialog suficient între mediu și juridic, nu se înțelege de ce este atât de important să sancționăm tăierea unui arbore sau poluarea unui râu sau a unui lac și din cauza aceasta avem și probleme de implementare a legislației. Chiar dacă avem cadru legal bun pe anumite domenii în ce privește protecția mediului, sunt foarte multe situații în care acest cadru legislativ nu se aplică în mod corespunzător. Și v-aș da chiar și un exemplu: În cazul pădurilor avem foarte multe cazuri care se dau în neurmărire penală, probabil considerându-se a fi minore. Însă știm cu toții că problema tăierilor ilegale a devenit una majoră și a devenit una majoră și pentru că, poate, pe undeva se știe că legea nu este atât de aspră sau se poate evita.

Or, putem îmbunătăți această situație dacă  procurorii înțeleg importanța mediului, a naturii, pentru viață, și dacă gândesc altfel cazurile pe care le au de judecat.

Nicolae Cîrstea: În România care ar fi cele mai mari crime, infracțiuni de mediu cu care vă confruntați?

Erika Stanciu: Bineînțeles, mie îmi vine în primul rând în minte problema tăierilor ilegale – fiind secretar de stat pe păduri este firesc să mă gândesc la acest aspect, pentru că este un fenomen alarmant, a cărui dimensiune cred că abia de curând am evaluat-o în mod corespunzător ca autoritate, dar sunt și pe alte domenii, în mod deosebit pe deșeuri probleme foarte mari. Și ar trebui să ne aplecăm cu mai mare atenție și înțelegere asupra acestor probleme, să găsim soluții pentru a preveni pe viitor.

Aceste crime de mediu – să zic așa – sunt extrem de grave, pentru că ele, dincolo de faptul că afectează o resursă creată, formată în sute sau mii de ani, după ce se comit, corectarea lor presupune un efort imens. De aceea, și tăierile ilegale, și problema deșeurilor ar trebui privite cu mai mare atenție, ar trebui cadrul legal îmbunătățit, dar în mod deosebit insist să se înțeleagă aplicarea lor corespunzătoare de către cei care lucrează  de partea juridică pe aceste probleme.

Nicolae Cîrstea: După cum știm, în ultimii patru ani în România au fost implementate codurile fundamentale ale României. Din această perspectivă, Noul Cod Penal, Noul Cod de Procedură Penală cum vă sprijină activitatea? Ce lucruri noi au fost introduse – infracțiuni, pedepse – care vă ajută în acest moment și ce credeți că ar trebui să preocupe legislativul, legiuitorul, pentru a vă ajuta în activitatea dumneavoastră?

Erika Stanciu: Cred că la Codul Penal avem o problemă în mod deosebit, pentru că la momentul în care au fost promovate modificările nu a existat un dialog real cu Ministerul Mediului, deci nu cred că s-au acoperit problemele de mediu  în mod corespunzător, de aceea aș vedea absolut necesar redeschiderea discuțiilor cu Ministerul Mediului, în special pe domeniul mediu și reașezarea lucrurilor.

Vă dau doar un exemplu: În cazul – din nou – al pădurilor tăierile ilegale practic sunt împărțite: până într-o anumită cantitate nici măcar nu sunt considerate furturi, se consideră contravenții, iar doar de la un volum anumit încolo sunt considerate infracțiuni. Or, acest lucru este absolut anormal. Furtul de lemn este furt, ca orice alt furt. Codul Penal nu tratează în mod corespunzător acest aspect.

Și sunt și alte aspecte care ar trebui reanalizate și reașezate.

Nicolae Cîrstea: Am văzut în sală, pe lângă dl Procuror General, reprezentanți de seamă ai mediului academic specializați în dreptul mediului, de asemenea, reprezentantul comisiei juridice de pe lângă Camera Deputaților, cei mai de seamă reprezentanți și specialiști pe plan internațional și sunt sigur că această conferință, aceste discuții care au loc în aceste zile la București ar putea să fie o bază pentru a dezvolta relații, legături, pentru a face proiecte împreună cu colegii din țară și din străinătate, implicați atât în mediul profesional, cât și în cel academic.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Erika Stanciu: Da, cred că este o oportunitate deosebită și revin aici, poate, cu o sugestie: După această conferință, după ce se conturează propunerile, recomandările participanților, din nou, poate se creează grupuri de lucru comune cu Ministerul Mediului și împreună poate reușim să îmbunătățim cadrul legal și înțelegerea pentru acest cadru legal pentru binele țării noastre.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes în acest demers.

Ar trebui să depunem eforturi pentru ca procurorii, juriștii să înțeleagă mai bine de ce este atât de importantă protecția mediului was last modified: iunie 28th, 2016 by Erika Stanciu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Erika Stanciu

Erika Stanciu

Este Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
A mai scris: