Aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare a procurorilor (HCSM nr. 682/2023)

9 mai 2023
Vizualizari: 177

Actul publicat în Monitorul Oficial

Preambul Sumar

Hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (HCSM) nr. 682/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare a procurorilor

(M. Of. nr. 394 din 9 mai 2023)

În temeiul:

– art. 133 alin. (5) și (7) din Constituția României, republicată;

– art. 23 alin. (1) și art. 40 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii;

Având în vedere:

– art. 127-141 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Se aprobă Regulamentul privind concursul de promovare a procurorilor.

 

În M. Of. nr. 394 din data de 9 mai 2023 s-a publicat Hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (HCSM) nr. 682/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare a procurorilor.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Hotărârii:

Art. 1

Se aprobă Regulamentul privind concursul de promovare a procurorilor, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 1

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 681/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare a procurorilor în funcții de execuție, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 639 din 1 august 2019, cu modificările și completările ulterioare.

AnexăREGULAMENT privind concursul de promovare a procurorilor

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Concursul de promovare pe loc, în gradul profesional imediat superior

SECȚIUNEA 1: Dispoziții comune

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

SECȚIUNEA 2: Condiții pentru înscrierea la concurs

SECȚIUNEA 3: Organizarea și desfășurarea concursului de promovare pe loc

SUBSECȚIUNEA 1: Comisiile de concurs

SUBSECȚIUNEA 2: Desfășurarea concursului de promovare pe loc

CAPITOLUL III: Concursul de promovare efectivă

SECȚIUNEA 1: Dispoziții comune

SECȚIUNEA 2: Condiții pentru înscrierea la concurs

SECȚIUNEA 3: Organizarea și desfășurarea concursului de promovare efectivă

SUBSECȚIUNEA 1: Comisiile de concurs

SUBSECȚIUNEA 2: Desfășurarea concursului de promovare efectivă

CAPITOLUL IV: Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 4

(1) Promovarea pe loc a procurorilor în funcții de execuție se face în gradul imediat superior celui pe care îl deține procurorul, până la nivelul parchetului de pe lângă curtea de apel.

(2) Locurile scoase la concurs pentru promovarea pe loc se stabilesc la nivel național, corespunzător gradelor parchetelor ierarhic superioare pentru care se organizează concursul. Numărul de locuri scoase la concurs nu poate depăși 20% din totalul posturilor vacante pe fiecare nivel de parchete.

(…)

Art. 9

(1) Comisia de organizare a concursului (denumită în continuare comisia de organizare) se compune din președinte, vicepreședinte și membri, desemnați din rândul personalului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii, inclusiv al celor cu funcții de conducere.

(2) Responsabilii de sală și supraveghetorii, precum și alte persoane care desfășoară activitate pentru buna organizare a concursului sunt desemnați prin decizie a președintelui comisiei de organizare.

(…)

Art. 12

(1) Comisia de elaborare a subiectelor și comisia de soluționare a contestațiilor sunt alcătuite din procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurori de la parchetele de pe lângă curțile de apel și formatori de la Institutul Național al Magistraturii. În cadrul comisiilor pot fi desemnate și cadre didactice universitare care au cel puțin gradul de conferențiar. Desemnarea membrilor comisiilor se face numai pe baza consimțământului acestora, exprimat anterior.

(2) Prin hotărârea de numire a comisiilor prevăzute la alin. (1), în cadrul acestor comisii se pot înființa și subcomisii pentru fiecare materie de concurs.

(3) În scopul desemnării în comisiile de concurs, Institutul Național al Magistraturii solicită consimțământul formatorilor și al procurorilor, prin intermediul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel. Consimțământul se consideră dat atât pentru calitatea de membru titular, cât și pentru calitatea de membru supleant în comisie. După centralizare, Institutul Național al Magistraturii transmite rezultatele la Secția pentru procurori.

(4) La solicitarea comisiei de organizare, Institutul Național al Magistraturii poate solicita și consimțământul unor cadre didactice universitare pentru a fi desemnate în comisiile de concurs, dispozițiile alin. (3) fiind aplicabile în mod corespunzător.

(5) Institutul Național al Magistraturii propune, cu rol consultativ, Secției pentru procurori componența comisiilor de concurs pe baza opțiunilor formulate de procurori, formatori sau cadrele didactice universitare.

(6) Dispozițiile art. 11 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

(7) În comisiile prevăzute la alin. (1) sunt numiți și membrii supleanți care îi vor înlocui, de drept, în ordinea stabilită de Secția pentru procurori prin hotărârea de numire a comisiilor de concurs, pe acei membri ai comisiei care, din motive întemeiate, nu își pot exercita atribuțiile. Înlocuirea se efectuează de președintele comisiei de elaborare a subiectelor sau al comisiei de soluționare a contestațiilor.

(8) Numărul membrilor comisiilor se stabilește de Secția pentru procurori pentru fiecare concurs, în funcție de numărul candidaților. Pentru fiecare materie de concurs, subcomisia de elaborare a subiectelor și subcomisia de soluționare a contestațiilor au același număr de membri, dar nu mai puțin de trei.

(9) Din comisiile prevăzute la alin. (1) nu pot face parte membrii Consiliului Superior al Magistraturii sau persoane din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ori a Institutului Național al Magistraturii.

(10) Contractele de participare a membrilor comisiilor de elaborare a subiectelor și de soluționare a contestațiilor, prin care se stabilesc modalitățile de plată și atribuțiile ce le revin, se încheie între aceștia și un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit dispozițiilor prezentului regulament.

(11) Declarațiile și contractele de participare în comisii se centralizează de comisia de organizare și se păstrează alături de celelalte documente de concurs.

(12) Procurorii și personalul asimilat judecătorilor și procurorilor care sunt membri în comisiile de concurs prevăzute la alin. (1) își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile art. 234 alin. (3) din Legea nr. 303/2022.

(…)

Art. 17

(1) Concursul pentru promovarea pe loc constă în susținerea unor probe scrise cu caracter teoretic și practic.

(2) Probele scrise cu caracter teoretic și practic se susțin la:

a) drept penal;

b) drept procesual penal.

(3) În cadrul probelor prevăzute la alin. (2) se vor evalua și cunoștințele în materia jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(…)

Art. 38

Concursul de promovare efectivă constă în susținerea unei probe având ca obiect evaluarea activității și conduitei candidaților din ultimii 3 ani de activitate efectiv desfășurată.

 

Aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare a procurorilor (HCSM nr. 682/2023) was last modified: mai 9th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.