Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a penitenciarelor-spital (OMJ nr. 1576/C/2023)
Actul public în Monitorul Oficial | Preambul | Sumar |
Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 1576/C privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital (M. Of. nr. 852 din 21 septembrie 2023) | Având în vedere: – art. 11 alin. (3) și ale art. 12 alin. (1) și alin. (2) lit. c) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; În temeiul: – art. 11 alin. (7) din H.G. nr. 756/2016 pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Penitenciarelor și pentru modificarea H.G. nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției; – art. 13 din H.G. nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției. | Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital. |
În M. Of. nr. 852 din data de 21 septembrie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 1576/C privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții din respectivul act normativ:
Art. 1
Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Administrația Națională a Penitenciarelor și penitenciarele-spital vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 550/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 1 septembrie 2011, cu modificările ulterioare.
Anexă
REGULAMENT de organizare și funcționare a penitenciarelor-spital
Structură
TITLUL I: Dispoziții generale
TITLUL II: Personalul cu funcții de conducere din penitenciarele-spital
CAPITOLUL I: Directorul penitenciarului-spital
CAPITOLUL II: Directorul adjunct pentru probleme medicale. Directorii adjuncți
CAPITOLUL III: Șefii de servicii și de birouri. Coordonatorii compartimentelor
TITLUL III: Categoriile de personal din cadrul penitenciarului-spital
TITLUL IV: Structurile penitenciarului-spital
CAPITOLUL I: Dispoziții comune
CAPITOLUL II: Sectorul medical
CAPITOLUL III: Compartimentul juridic
CAPITOLUL IV: Compartimentul secretariat
CAPITOLUL V: Compartimentul informații clasificate
CAPITOLUL VI: Compartimentul managementul situațiilor de urgență
CAPITOLUL VII: Compartimentul securitate și sănătate în muncă și protecția mediului
CAPITOLUL VIII: Compartimentul tehnologia informației și comunicații
CAPITOLUL IX: Compartimentul reintegrare socială
CAPITOLUL X: Compartimentul prevenirea criminalității și terorismului
CAPITOLUL XI: Biroul/Compartimentul resurse umane și formare profesională. Psihologul de personal
CAPITOLUL XII: Sectorul economico-administrativ
SECȚIUNEA 1: Componență
SECȚIUNEA 2: Serviciul/Biroul logistică
SECȚIUNEA 3: Serviciul/Biroul financiar-contabilitate
CAPITOLUL XIII: Sectorul siguranța deținerii și regim penitenciar
CAPITOLUL XIV: Compartimentul cooperare și programe
CAPITOLUL XV: Purtătorul de cuvânt
CAPITOLUL XVI: Responsabilul cu difuzarea informațiilor de interes public
TITLUL V: Structuri permanente de lucru la nivelul penitenciarului-spital
CAPITOLUL I: Consiliul de conducere al penitenciarului-spital
CAPITOLUL II: Consiliul medical al penitenciarului-spital
CAPITOLUL III: Comitetul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale
CAPITOLUL IV: Consiliul etic al penitenciarului-spital
CAPITOLUL V: Managementul calității. Responsabilul cu managementul calității
CAPITOLUL VI: Comitetul de securitate și sănătate în muncă
CAPITOLUL VII: Comisia de disciplină
CAPITOLUL VIII: Comisia pentru atribuirea locuințelor de serviciu
CAPITOLUL IX: Comisia de monitorizare, coordonare și îndrumare metodologică a implementării și dezvoltării sistemului de control intern managerial
TITLUL VI: Colaborarea penitenciarului-spital cu celelalte unități din sistemul penitenciar
TITLUL VII: Înregistrarea și circuitul documentelor
TITLUL VIII: Dispoziții finale
ANEXĂ: FIȘA POSTULUI
Art. 3
(1) Conducerea penitenciarului-spital se exercită de către directorul unității, în conformitate cu prevederile legale și în baza fișei postului întocmită conform prevederilor anexei la prezentul regulament și aprobată de ministrul justiției.
(2) Numirea și revocarea din funcție a directorului unității, precum și celelalte modificări ale raporturilor de serviciu se dispun prin ordin al ministrului justiției, în condițiile legii.
Art. 4
(1) Directorul penitenciarului-spital se subordonează directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și răspunde de întreaga activitate desfășurată de unitate.
(2) Directorul conduce întreaga activitate a penitenciarului-spital și reprezintă unitatea în raporturile cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Justiției, cu alte autorități și instituții publice, precum și cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate, în limita competențelor stabilite de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
(3) În cazul în care directorul este de profesie medic, poate desfășura efectiv și activitate de asistență medicală, potrivit competențelor profesionale.
(4) Directorul sprijină și promovează, prin deciziile sale și prin exemplul personal, valorile etice, integritatea personală și profesională a personalului unității. În acest scop, în limita competențelor sale, ia măsuri pentru evitarea conflictelor de interese, prevenirea actelor de corupție și semnalarea neregulilor constând în încălcări ale legii.
(5) Directorul ia măsuri pentru aducerea la cunoștința personalului din subordine a principiilor și normelor statuate de Codul deontologic și Codul de conduită etică ale personalului din sistemul administrației penitenciare și a obligației respectării acestora.
(6) În scopul prevenirii încălcării normelor deontologice și de conduită etică și a monitorizării respectării acestora, directorul numește un consilier de etică și un consilier de integritate din rândul personalului din subordine, care îndeplinesc atribuțiile specifice prevăzute de legislația în materie în vigoare.
(7) În exercitarea atribuțiilor de coordonare, în ansamblu, a activității desfășurate în cadrul penitenciarului-spital, directorul se informează, prin comunicări periodice cu consilierul de etică și consilierul de integritate din unitate, cu privire la modul de respectare de către personalul unității a normelor deontologice și de conduită etică și dispune măsuri corespunzătoare, în limita competențelor sale, în cazul în care constată încălcări ale acestora.
(…)
Art. 11
În penitenciarele-spital își desfășoară activitatea:
a) polițiști de penitenciare;
b) personal contractual.
Art. 12
Polițiștii de penitenciare își desfășoară activitatea potrivit statutului polițiștilor de penitenciare, aprobat prin Legea nr. 145/2019, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 13
Personalul contractual din penitenciarele-spital este angajat cu contract individual de muncă și își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația muncii.
(…)
Art. 71
(1) În penitenciarele-spital funcționează consiliul de conducere, ca organ consultativ.
(2) Componența consiliului de conducere se aprobă prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
(3) Președintele consiliului de conducere este directorul penitenciarului-spital.
(4) Consiliul de conducere se întrunește cel puțin lunar, la inițiativa directorului unității și, în mod excepțional, în situații de urgență.
(5) În lipsa directorului, atribuțiile președintelui consiliului de conducere se exercită de către înlocuitorul acestuia.