Aprobarea Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei (Ordin ANRE nr. 5/2019)

13 feb. 2019
Vizualizari: 655

Actul publicat în Monitor

Sumar

Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 5/2019 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 62/2013 pentru aprobarea Regulamentului de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei

(M. Of. nr. 98 din 7 februarie 2019)

Se aprobă Regulamentul de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activității de investigații desfășurate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)

 

În M. Of. nr. 98 din 7 februarie 2019 s-a publicat Ordinul ANRE nr. 5/2019 privind modificarea și completarea Ordinului ANRE nr. 62/2013 pentru aprobarea Regulamentului de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energie.

Astfel, prin respectivul ordin se aprobă Regulamentul de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activității de investigații desfășurate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prevăzut în anexă.

De asemenea, ordinul aduce unele modificări, dar și completări Ordinului ANRE nr. 62/2013 pentru aprobarea Regulamentului de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei (M. Of. nr. 536 din 26 august 2013).

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Regulamentului de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activității de investigații desfășurate de ANRE.

 

Structura

 

Cap. I („Dispoziții generale”);

Cap. II („Domeniul de aplicare”);

Cap. III („Desfășurarea activității de investigație”);

Cap. IV („Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale”);

Cap. V („Dispoziții finale”);

Anexa 1 („Definiții”);

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Anexa 2 („Legitimație de serviciu”);

Anexa 3 („Proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”);

Anexa 4 („Proces-verbal de afișare a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”);

Anexa 5 („Model adresă informare Administrația Finanțelor Publice pentru executarea silită a contravenientului ca urmare a neachitării amenzii contravenționale”).

 

Prezentare generală

 

Conform art. 1 alin. (1), se stabilește regimul de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de natură contravențională constatate în activitatea de investigații prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie. Astfel, regulamentul se va aplica:

– persoanelor juridice titulare de licențe/autorizații acordate de către ANRE care efectuează tranzacții pe piața angro de energie;

– clienților finali din sectorul energiei care efectuează tranzacții pe piața angro de energie;

– persoanelor fizice care au calitatea de conducători/administratori/directori și altor angajați ai participanților la piață ori asociațiilor de participanți la piață supuși investigației.

Potrivit art. 6, activitatea de investigație vizează identificarea practicilor abuzive care afectează piața angro de energie sau încălcarea prevederilor REMIT, în cazul:

– realizării de tranzacții bazate pe informații privilegiate în sensul prevederilor art. 3 alin. (1)-(2) din REMIT;

– manipulării pieței sau tentativei de manipulare a pieței angro de energie în sensul prevederilor art. 5 din REMIT;

– nerespectării obligațiilor de publicare a informațiilor privilegiate, de raportare a datelor și de înregistrare în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1)-(3), art. 8 alin. (1) și alin.(5), respectiv art. 9 alin. (1) și alin. (5) din REMIT;

– nerespectării de către persoanele care efectuează tranzacții cu titlu profesional a obligațiilor ce le revin în temeiul art. 15 din REMIT.

Ulterior declanțării investigației, investigatorii au dreptul să efectueze inspecții ori inspecții inopinate, fiind abilitați cu drepturi de investigare. Inspecția inopinată se poate desfășura în spațiile, terenurile sau mijloacele de transport pe care operatorii economici le dețin legal, de către investigatorii desemnați de președintele ANRE prin decizie și mandat de investigație, numai dacă există indicii că pot fi găsite documente sau pot fi obținute informații considerate necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor legale.

Investigația și/sau activitatea de inspecție ori inspecția inopinată se vor efectua de către o echipă de investigație formată din minim 2 membri, împuterniciți prin decizie și mandat de către președintele ANRE, șeful echipei de investigație fiind numit din cadrul compartimentului cu atribuții de investigație.

La finalul investigației, echipa întocmește un raport de investigație, care conține descrierea clară și detaliată a acțiunilor de investigație întreprinse, prezentarea situației de fapt și de drept, faptele și posibilele abateri, acțiunile/măsurile luate de participantul la piață pe parcursul investigației, concluziile investigației, punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa, obiecțiunile acestuia cu privire la raportul de investigație, recomandările formulate de echipa de investigație, măsurile propuse și propunerile de sancționare a participantului la piață.

Astfel, raportat la gravitatea sau natura abaterii constatate, membrii echipei de investigație propun președintelui ANRE, prin raportul de investigație, odată cu sancționarea, și suspendarea ori retragerea licenței/autorizației emise contravenientului.

Aprobarea Regulamentului de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei (Ordin ANRE nr. 5/2019) was last modified: februarie 12th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.