Aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare – OPANRSCUP nr. 168/2020

7 mai 2020
Vizualizari: 598

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar

Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (OPANRSCUP) nr. 168/2020 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare

(M. Of. nr. 360 din 06 mai 2020)

Se aprobă Procedura de mediere, precum și documentele pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare.

 

În M. Of. nr. 360 din 6 mai 2020 a fost publicat OPANRSCUP nr. 168/2020 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare.

Astfel, prin respectivul act normativ se aprobă atât Procedura de mediere, cât și modelul documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale respectivei proceduri de mediere, precum și lista documentelor pe care debitorii trebuie să le prezinte în vederea susținerii situației economice și financiare.

 

Prezentare generală

 

Conform dispozițiilor art. 1 alin. (1), respectiva procedură urmează a se aplica debitorilor pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației și care, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, depun la A.N.R.S.C. o notificare privind intenția de mediere. De asemenea, vor face obiectul procedurii de mediere și creanțele bugetare, individualizate prin somația pentru care a fost depusă notificarea. Totodată, este de remarcat faptul că, de la data la care debitorul notifică A.N.R.S.C. intenția de mediere, se suspendă procedura de executare silită pentru această categorie de creanțe bugetare.

Astfel, procedura de mediere va consta în:

– clarificarea situației creanțelor bugetare înscrise în somație, dacă respectivul debitor are obiecții cu privire la acestea;

– analiza de către A.N.R.S.C. împreună cu debitorul a situației economice și financiare a debitorului în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesniri la plată prevăzute de lege.

Potrivit art. 3 alin. (1), în maximum două zile de la primirea notificării privind intenția de mediere, A.N.R.S.C. înștiințează debitorul cu privire la organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere. Data organizării întâlnirii nu trebuie să depășească termenul de 10 zile de la primirea notificării intenției de mediere.

Procedura de mediere se organizează de către A.N.R.S.C., prin asigurarea participării a 2 reprezentanți, iar ori de câte ori este necesar, la întâlnirea de mediere pot participa și șefii ierarhic superiori ai celor 2 reprezentanți.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

De asemenea, în cadrul întâlnirii se au în vedere cel puțin următoarele:

– punerea de acord între debitor și A.N.R.S.C. în legătură cu obligațiile bugetare înscrise în somație;

– analiza situației economice și financiare pe baza justificării puse la dispoziție de către debitor, precum și a oricăror alte documente sau informații existente la nivelul A.N.R.S.C.;

– identificarea soluțiilor optime de stingere a obligațiilor, inclusiv posibilitatea de a solicita înlesnirile la plată în condițiile prevăzute de lege.

În ceea ce privește rezultatul medierii, precum și soluțiile optime de stingere a obligațiilor, acestea se consemnează în procesul-verbal privind rezultatul medierii. Procesul-verbal se întocmește în două exemplare, dintre care un exemplar se înmânează debitorului, iar un alt exemplar se arhivează la A.N.R.S.C.

Pe de altă parte, respectivul ordin conține și modelele următoarelor documente:

Notificare privind intenția de mediere (Anexa nr. 2);

Înștiințare privind organizarea medierii (Anexa nr. 3);

Proces-verbal privind rezultatul medierii (Anexa nr. 4).

 

Aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare – OPANRSCUP nr. 168/2020 was last modified: mai 7th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.