Aprobarea Normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unităţile Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi specifice domeniilor migraţie şi azil, situaţii de urgenţă şi ordine şi siguranţă publică (Ordinul nr. 39/2022)

31 mart. 2022
5.893 views
Actul publicat în Monitorul OficialSumar

Ordinul nr. 39/2022 pentru aprobarea Normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică

(M. Of. nr. 310 din 30 martie 2022)

 

Se aprobă Normele procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică.

În M. Of. nr. 310 din 30 martie 2022 s-au publicat Ordinul nr. 39/2022 pentru aprobarea Normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Ordinului.

Art. 1

Se aprobă Normele procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Normele procedurale prevăzute la art. 1 se aplică posturilor vacante din statele de organizare ale unităților Ministerului Afacerilor Interne, prevăzute a fi încadrate cu polițiști, personal militar, funcționari publici și personal contractual.

Art. 3

Nerespectarea măsurilor/regulilor stabilite prin prezentul ordin atrage răspunderea disciplinară, civilă sau penală, după caz.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Normelor procedurale.

Art. 1

(1) Aprobarea inițierii procedurii de ocupare a posturilor vacante, fără concurs, se realizează de către ministrul afacerilor interne, la propunerea șefilor unităților aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, a inspectorului general/similar, pentru posturile vacante din cadrul inspectoratului general/similar și unitățile subordonate acestuia.

(2) Formularea propunerii de aprobare a ocupării posturilor vacante fără concurs se realizează în baza unei analize care va avea în vedere identificarea posturilor circumscrise prevederilor art. III alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.

(…)

Art. 3

(1) Pentru ocuparea posturilor vacante, procedura se desfășoară de către unitățile organizatoare, astfel:

a) la nivelul unităților aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) la nivelul inspectoratelor generale/similare.

(2) În situația prevăzută la alin. (1) lit. b), inspectoratele generale/similare pot dispune desfășurarea procedurii de ocupare, centralizat, în locații stabilite, la care persoanele interesate sunt arondate în funcție de domiciliu/reședință, indiferent de postul vizat.

(…)

Art. 7

(1) Comisiile prevăzute la art. 6 au următoarele atribuții:

a) verifică îndeplinirea cerințelor de ocupare stabilite în fișele posturilor, precum și a condițiilor legale și criteriilor specifice prevăzute de statutele profesionale, precum și de actele normative specifice domeniului de activitate;

b) realizează un interviu sau/și aplică un test scris, iar dacă apreciază ca necesar, pot dispune și susținerea unor evaluări cu relevanță directă pentru performanța pe post, cum ar fi, spre exemplu, evaluarea practică și/sau a competențelor lingvistice, după caz, potrivit unei tematici și a unei bibliografii stabilite, sau/și a performanței fizice;

c) semnează procesul-verbal care conține concluziile procedurii parcurse și îl prezintă șefului unității aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne/inspectorului general/similar în vederea luării deciziei cu privire la persoanele care vor ocupa posturile.

(2) Documentele întocmite cu ocazia desfășurării procedurii se constituie într-un dosar al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante și care se aplică în mod corespunzător.

Art. 8

(1) Deciziile șefilor unităților aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, ale inspectorilor generali/similari cu privire la încadrare se fundamentează pe concluziile prezentate de către comisie, indiferent de numărul persoanelor înscrise pentru același post și de rezultatele obținute după parcurgerea verificărilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b).

(2) Persoanele care îndeplinesc cerințele de ocupare stabilite în fișele posturilor, condițiile legale și criteriile specifice prevăzute de statutele profesionale, precum și de actele normative specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi încadrate posturile vacante, și care au fost identificate, prin decizie, se încadrează prin act administrativ emis potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

Aprobarea Normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică (Ordinul nr. 39/2022) was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.