Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (H.G. nr. 1154/2022)

27 sept. 2022
Vizualizari: 881

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar
H.G. nr. 1154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune

(M. Of. nr. 937 din 26 septembrie 2022)

 

În temeiul:

– art. 108 din Constituția României;

– art. 93 alin. (1) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune

În M. Of. nr. 937 din 26 septembrie 2022 s-a publicat H.G. nr. 1154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune

Redăm, în cele ce urmează, dispozițiile regăsite în respectivul act normativ.

Art. 2

(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă:

a) Hotărârea Guvernului nr. 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 76 din 28 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare;

b) Hotărârea Guvernului nr. 38/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din 21 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare.

NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune

Structura

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Stabilirea cuantumului venitului minim de incluziune

CAPITOLUL III: Stabilirea, acordarea, modificarea și plata venitului minim de incluziune

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

CAPITOLUL IV: Suspendarea și încetarea acordării dreptului la venit minim de incluziune

CAPITOLUL V: Alte drepturi complementare venitului minim de incluziune

CAPITOLUL VI: Dispoziții finale

Art. 1

(1) Beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare lege, familiile și persoanele singure, cetățeni români care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.

(2) Familiile și persoanele singure care nu au cetățenie română beneficiază de venit minim de incluziune dacă se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 7 alin. (3) din lege.

Art. 2

(1) În cazul persoanelor fără adăpost definite la art. 6 alin. (1) lit. f) din lege acordarea venitului minim de incluziune se realizează numai după luarea în evidență de către serviciile publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.

(2) Serviciul public de asistență socială din cadrul unităților administrativ-teritoriale, cu sprijinul serviciilor poliției locale, potrivit prevederilor art. 6 lit. d) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, identifică persoanele fără adăpost care trăiesc în stradă sau în adăposturi improvizate și le iau în evidență, în vederea facilitării accesului acestora la măsurile de asistență socială prevăzute de lege.

(3) În aplicarea art. 7 alin. (2) din lege, pentru luarea în evidență a persoanelor fără adăpost, la nivelul serviciului public de asistență socială se organizează un registru de evidență al acestora. Forma și modul de utilizare al registrului vor fi aprobate prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale.

Art. 3

(1)Beneficiarii de venit minim de incluziune pot fi atât familii, cât și persoane singure.

(2)În vederea calculării cuantumului ajutorului de incluziune și stabilirii obligațiilor beneficiarului de venit minim de incluziune, persoana singură se consideră membru de familie.

Art. 4

În funcție de componența familiei și nivelul venitului net ajustat al acesteia, venitul minim de incluziune poate fi constituit din:

a) ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii;

b) ajutor de incluziune, exclusiv;

c) ajutor pentru familia cu copii, exclusiv.

Art. 5

Venitul minim de incluziune se acordă la cererea persoanei sau a reprezentantului familiei și pe baza declarației pe propria răspundere. Modelul formularului de cerere care include și declarația pe propria răspundere este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

 

Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (H.G. nr. 1154/2022) was last modified: septembrie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.