Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic (H.G. nr. 822/2022)

28 iun. 2022
Vizualizari: 350

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 822/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic

(M. Of. 631 din data de 27 iunie 2022)

Prezentele norme metodologice reglementează punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

 

În M. Of. nr. 631 din data de 27 iunie 2022 s-a publicat Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 822/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

Vă prezentăm, în continuare, structura din H.G.

Art. 1

Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, cu excepția art. 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, care intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic:

Art. 2

Tichetul de activități casnice poate fi utilizat în condițiile legii doar în scopul remunerării activităților casnice desfășurate de către prestatorul casnic sau de către persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege.

Art. 3

(1) Pentru desfășurarea de activități casnice remunerate, în condițiile legii, atât beneficiarii casnici, cât și prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, gestionată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă potrivit art. 13 alin. (2) din lege, denumită în continuare platforma electronică.

(2) Înregistrarea beneficiarilor casnici și prestatorilor casnici în platforma electronică și crearea contului personal se pot face fie individual de către aceștia, fie prin intermediul personalului agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, la sediul acestor agenții.

Art. 6

(1) Preschimbarea în bani a tichetelor de activități casnice se poate realiza la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal, prevăzut la art. 6 alin. (1) din lege, sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Pentru preschimbarea în bani a tichetelor de activități casnice pe suport hârtie la sediile unităților furnizorului de serviciu universal, prestatorul casnic trebuie să fie înregistrat în platforma electronică, potrivit art. 3.

(3) Atât Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cât și furnizorul de serviciu universal, prevăzut la art. 6 alin. (1) din lege, publică pe paginile proprii de internet adresele sediilor prevăzute la alin. (1).

(4) Preschimbarea tichetelor de activități casnice potrivit alin. (1) se face prin plata contravalorii calculate conform art. 7 alin. (5) din lege în numerar sau în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică.

(5) Preschimbarea în bani a tichetelor de activități casnice la sediul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sau la sediile unităților furnizorului de serviciu universal, potrivit alin. (1) și (2), se face în baza actului de identitate prezentat de către prestatorul casnic, iar plata contravalorii prevăzute la alin. (4) se evidențiază într-un borderou de plată întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, care se semnează de către prestatorul casnic.

Art. 16

(1) Pentru acordarea în mod gratuit a tichetelor de activități casnice prevăzute la art. 11 alin. (8) din lege, angajatorul prevăzut la art. 11 alin. (1) din lege depune o cerere, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 7, la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia are sediul/sediul social sau punctul de lucru, prin prezentarea la sediul agenției, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin servicii de curierat sau prin poșta electronică.

(2) Tichetele de activități casnice prevăzute la alin. (1) se acordă în urma constatării de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă a îndeplinirii condiției prevăzute la art. 11 alin. (8) din lege.

Art. 18

Impozitul pe venit datorat potrivit art. 11 alin. (6) din lege se reține, se plătește și se declară de angajatorii prevăzuți la art. 11 alin. (1) din lege în numele angajaților care primesc tichete de activități casnice sub formă de primă sau bonus începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au acordat tichetele de activități casnice.

Art. 20

Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentele norme.

ANEXA nr. 1: Modelul tichetului de activități casnice pe suport electronic

ANEXA nr. 2: Modelul tichetului de activități casnice pe suport hârtie

ANEXA nr. 3: BORDEROU DE PLATĂ din ziua de …

ANEXA nr. 4: CERERE de returnare a tichetelor de activități casnice, în temeiul art. 7 alin. (8) din Legea nr. 111/2022

ANEXA nr. 5: CERERE de solicitare a tichetelor de activități casnice, în temeiul art. 10 alin. (1) din Legea nr. 111/2022

ANEXA nr. 6: CERERE de solicitare a tichetelor de activități casnice, în temeiul art. 11 alin. (5) din Legea nr. 111/2022

ANEXA nr. 7: CERERE de solicitare a tichetelor de activități casnice, în temeiul art. 11 alin. (8) din Legea nr. 111/2022

ANEXA nr. 8: Adeverință

(Copyright foto: freepik)

Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic (H.G. nr. 822/2022) was last modified: iunie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.