Aprobarea necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum şi a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziţionate prin Programul naţional „Şcoala de acasă” (OMEC nr. 4738/2020)

4 sept. 2020
Vizualizari: 740

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4738/2020 privind aprobarea necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziționate prin Programul național „Școala de acasă”

 

(M. Of. nr. 814 din 3 septembrie 2020)

Se aprobă necesarul de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziționate prin Programul național „Școala de acasă”.

În M. Of. nr. 814 din 3 septembrie 2020 s-a publicat Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4738/2020 privind aprobarea necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziționate prin Programul național „Școala de acasă”.

Vă prezentăm, în continuare, dispozițiile regăsite în respectivul ordin.

Art. 1

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se aprobă necesarul de 250.000 de dispozitive electronice cu conexiune la internet ce se vor achiziționa prin Programul național «Școala de acasă» pentru: elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (respectiv clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională), înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii ale căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin în folosință personală un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.”

Art. 2

„De prevederile prezentului ordin beneficiază și elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet. Pentru această categorie de beneficiari se alocă un număr de 20.495 de bucăți/dispozitive electronice cu conexiune la internet din totalul de 250.000 de bucăți prevăzut la art. 1.”

Art. 3

„Ministerul Educației și Cercetării repartizează dispozitivele electronice cu conexiune la internet județelor/municipiului București, în baza fundamentării necesarului, la nivel național, de către inspectoratele școlare județene și al municipiului București.”

Art. 4

„(1) La nivelul fiecărui inspectorat școlar județean și al municipiului București se constituie o comisie de implementare a programului formată din 3-5 membri, desemnați prin decizie a inspectorului școlar general.

(2) Comisia menționată la alin. (1) elaborează procedura de lucru prin care se stabilesc detaliile selecției beneficiarilor programului, modalitățile de distribuire și gestionare, aplicabilă la nivelul inspectoratului școlar județean/al municipiului București și al unităților de învățământ.

(3) După repartizarea de către comisiile de la nivelul inspectoratelor școlare prevăzute la alin. (2), în baza unui proces-verbal de predare-primire, dispozitivele vor fi înregistrate în inventarul unității de învățământ.”

Art. 5

„Se aprobă criteriile de repartizare a dispozitivelor electronice cu conexiune la internet ce se vor achiziționa prin Programul național «Școala de acasă», astfel:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

1. criteriile generale pentru selecția primară a beneficiarilor programului sunt:

a) elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională), înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ de stat;

b) elevii proveniți din medii defavorizate;

2. suplimentar, criteriile specifice pentru selecția beneficiarilor programului sunt:

a) elevii ale căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet;

b) elevii care nu dețin în folosință personală un dispozitiv electronic cu conexiune la internet;

c) elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.”

Art. 6

„(1) Distribuirea dispozitivelor electronice cu conexiune la internet către beneficiarii programului se va realiza în baza unei cereri scrise și a unei declarații pe propria răspundere a părintelui/tutorelui legal sau a elevului, dacă este major, potrivit căreia familia sau potențialul beneficiar, după caz, nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

(2) Unitatea de învățământ va încheia cu părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului sau, după caz, cu elevul major un contract de comodat care are ca obiect darea în folosință gratuită a dispozitivului electronic cu conexiune la internet.

(3) Durata contractului de comodat este de un an școlar, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învățământ respectivă.

(4) Modelul-cadru al contractului de comodat este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”

Art. 7

„Inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ vor monitoriza activitățile aferente Programului național «Școala de acasă», vor colecta datele necesare feedbackului și vor realiza evaluarea programului la nivel regional și local, transmițând, în acest sens, date și informații, prin intermediul Sistemului informatic integrat al învățământului din România, către Ministerul Educației și Cercetării.”

Art. 8

„Prevederile prezentului ordin se duc la îndeplinire de către inspectoratele școlare județene și al municipiului București, de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, de către beneficiarii dispozitivelor electronice cu conexiune la internet, precum și de direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.”

Art. 9

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

În Anexă este prevăzut Contractul de comodat.

Aprobarea necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziționate prin Programul național „Școala de acasă” (OMEC nr. 4738/2020) was last modified: septembrie 4th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.