Aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil (Decizie P.C.I.N.C. nr. 11/2024)
Actul publicat în Monitorul Oficial | Sumar |
Decizia Președintelui Comisiei de Insolvență la Nivel Central nr. 11/2024 privind aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil
(M. Of. nr. 878 din 2 septembrie 2024) | Se aprobă Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie. |
În M. Of. nr. 878 din 2 septembrie 2024 s-a publicat Decizia Președintelui Comisiei de Insolvență la Nivel Central nr. 11/2024 privind aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
Redăm, în cele ce urmează, principalele prevederi ale actului normativ.
Art. 1
Se aprobă Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
Art. 2
La data intrării în vigoare a prezentei decizii, Decizia președintelui Comisiei de Insolvență la Nivel Central nr. 10/2022 privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 973 din 6 octombrie 2022, se abrogă.
Art. 3
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pe pagina de internet a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, secțiunea Insolvența persoanelor fizice.
ANEXĂ: Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil
Art. 1
Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizează valoarea coșului minim lunar de consum actualizată de către Comisia de Insolvență la Nivel Central cu sprijinul Institutului Național de Statistică, prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna mai 2024 față de luna iunie 2022. Elementele constitutive ale coșului minim lunar de consum, precum și valorile asociate acestora sunt prezentate în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele criterii generale.
Art. 2
(1) Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa.
(2) Valoarea coșului minim lunar de consum se stabilește diferențiat pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificată de insolvență și procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active.
(3) Valoarea coșului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectării drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale debitorului și ale persoanelor cărora acesta le asigură ori le datorează, în condițiile legii, întreținere în mod curent.
Art. 3
În oricare dintre procedurile de insolvență utilizate, cuantumul cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil poate fi echivalent valorii coșului minim lunar de consum sau poate depăși această valoare în funcție de necesitățile particulare ale fiecărui debitor și membrilor familiei sale ce nu pot fi acoperite de această sumă și a căror satisfacere este imperios necesară pentru a asigura respectarea drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale acestora.
(…)
Art. 6
(1) Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul urban și membrii familiei sale în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este:
a) 1.153 lei pentru fiecare adult;
b) 849 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 606 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
(2) Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul rural și membrii familiei sale în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este:
a) 931 lei pentru fiecare adult;
b) 684 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 490 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
(3) În vederea estimării valorii totale a coșului minim lunar de consum pentru debitor și familia sa se vor analiza structura și componența acesteia conform art. 5 și se vor utiliza corespunzător pentru fiecare membru al familiei valorile menționate la alin. (1) și (2).
(4) În situația în care debitorul aflat în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență nu are familie, acesta va beneficia de valoarea coșului minim lunar de consum corespunzătoare fiecărui adult în funcție de mediul urban sau rural în care trăiește.
(…)
această categorie de cheltuieli.
Art. 14
Comisiile de insolvență la nivel teritorial, administratorii procedurii și lichidatorii pentru procedura insolvenței persoanelor fizice stabilesc cheltuielile debitorului pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil conform prezentelor criterii generale.
ANEXA nr. 1: STRUCTURA CHELTUIELILOR
1. Tabelul 1. Structura cheltuielilor din cadrul coșului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban, actualizată de către Comisia de Insolvență la Nivel Central cu sprijinul Institutului Național de Statistică prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna mai 2024 față de luna iunie 2022.
(…)
ANEXA nr. 2: STRUCTURA pieței forței de muncă
Sursa: Institutul Național de Statistică – Balanța forței de muncă la 1 ianuarie 2023
1. Principalii indicatori ai balanței forței de muncă pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe la 1 ianuarie 2023
(…)
ANEXA nr. 3: EXIGENȚE MINIMALE pentru locuințe conform prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996
A. Cerințe minimale:
– acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
– spațiu pentru odihnă;
– spațiu pentru prepararea hranei;
– grup sanitar;
– acces la energia electrică și apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere.
Suprafața construită desfășurată este suma suprafețelor secțiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor locuinței, delimitate de conturul exterior al pereților exteriori, inclusiv al pereților balcoanelor și al logiilor.
B. Suprafețe minimale:
(…)
G.Spații și instalații de folosință comună pentru clădiri cu mai multe locuințe:
– instalații de prevenire și stingere a incendiilor, precum și ascensor conform normelor în vigoare;
– spații pentru biciclete, cărucioare și pentru uscarea rufelor;
– spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere;
– spații pentru depozitarea combustibililor solizi sau lichizi, în situațiile în care nu se pot asigura încălzirea centrală și/sau gaze la bucătărie;
– rampă de acces și lift pentru persoanele utilizatoare de fotoliu rulant.