Aproape 10 milioane de români se află în afara graniţelor ţării

25 iul. 2019
Vizualizari: 791

Un bilanț al Ministrului pentru Românii de Pretutindeni dezvăluie adevărata dimensiune a emigrației românești: 5,6 milioane de români au plecat din țară în ultimii ani, iar diferența până la 9,7 milioane este reprezentată de comunitățile românești din afara granițelor țării.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în afara granițelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia. Datele oficiale anunțate de Intotero fac distincția între românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, și, într-o categorie separată, sunt incluși românii care au emigrat și care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în diaspora. Sursa acestor date este reprezentată de misiunile diplomatice ale României”, notează Radio Europa Liberă.

„Referindu-se la diaspora, Natalia Intotero a spus că românii care au emigrat s-ar întoarce dacă s-ar îmbunătăți infrastructura din România – ​ drumuri, autostrăzi, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor. Recent, OECD a făcut un studiu finanțat de Ministerul român de Externe, care a relevat că numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale plasează România pe locul al cincilea în lume, raportat la numărul total al populației”​, mai arată Radio Europa Liberă.

Rectificarea bugetară propusă de PSD, nemulțumește ALDE, partenerul de coaliție. Președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, a atras atenția că miniștrii săi ar putea să nu voteze rectificarea bugetară.

„Varujan Vosganian este unul dintre cei care este nemulțumit de modul în care decurg raporturile în cadrul coaliției. Sunt foarte mulți colegi nemulțumiți. Sunt foarte mulți care au venit azi și au spus că trebuie să ne gândim și la varianta ieșirii de la guvernare, în condițiile în care aceste raporturi nu se îmbunătățesc. Și i-am spus acest lucru și doamnei Dăncilă. Cred că a luat notă că trebuie în continuare coaliția să funcționeze diferit. Urmează rectificarea bugetară. Am auzit că a fost o discuție în cadrul PSD (…) în legătură cu rectificarea bugetară. Facem parte dintr-o coaliție. Aștept ca doamna premier să ne invite la o discuție despre rectificarea bugetară. Altfel, colegii mei miniștri mi-au spus că nu vor să voteze rectificarea bugetară pentru că sunt «niște priorități» pe care ei nu le înțeleg”, a declarat Tăriceanu, ieri, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că după numirea miniștrilor de la Externe și Interne, guvernul Dăncilă renunță la doi membrii ai Consiliului de Programare Economică.

„Premierul Viorica Dăncilă i-a demis, miercuri, din funcția de membru în Consiliu de Programare Economică, pe Cristian Socol și Andrei Tudorel, profesori universitari doctori la ASE, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial”, notează Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea de modificare a OUG privind circulația pe drumurile publice, care prevede eliminarea autovehiculelor ANAF și cele ale procurorilor din Ministerul Public din categoria autovehiculelor care pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase albastre.

„Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”, prevede modificarea adusă ordonanței, scrie Mediafax.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, menținerea mandatului de arestare preventivă pe numele fostului primar Radu Mazăre, judecat în dosarul „Polaris”.

„Radu Mazăre se află închis la Penitenciarul Rahova, unde ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. În timpul procesului, avocatul lui Mazăre a declarat că acest mandat arestare nu mai este oportun, deoarece fostul primar execută o condamnare în alt dosar”, relatează Agerpres.

Presa din Transilvania a scris în ultimele zile despre peștii, bănuiți a fi Piranhia, găsiți în apele Barajului Firiza.

Acel pește nu este Piranhia, ci peștele Pacu din America de Sud. Nu au mai fost cazuri nici până acum, nici de atunci. Pacu este erbivor și are dinți, dar nu este Piranha. Se aseamănă, sunt din aceeași familie. Piranha nu crește mai mult de 15 centimetri, în schimb Pacu în mod natural, în libertate, crește până la un metru jumătate. Ei nu o să reziste la iarnă, le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheață la suprafață, iar la fund are 1-2 grade, maxim 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus Romulus Șimon, inginer silvic, notează Adevărul.

„Un exemplar de Pacu a mai fost capturat în România în luna iunie a anului 2017, la Drobeta Turnu-Severin. Peștele a fost pescuit din apele Dunării și imediat ce a fost capturat a fost dus la Muzeul Porților de Fier”, mai notează Adevărul.

În încheierea Revistei scriem despre bucuria produsă în Turcia de numirea lui Boris Johnson, în funcția de premier al Marii Britanii.

„Fostul primar al Londrei este strănepotul ultimului ministru de Interne al Imperiului Otoman, Ali Kemal și originile sale au fost o sursă de mândrie pentru mulți turci. În ciuda unor remarci denigratoare legate de Turcia, în special la adresa președintelui Erdogan și a apelului din 2016 ca Marea Britanie să se opună prin veto la aderarea Turciei la UE, o parte din presa turcă se referă la Boris Johnson ca la Boris Turcul. «Strănepotul otoman devine prim-ministru» era titlul de primă-pagină a ziarului de opoziție Sozcu. «Pentru Anglia, un prim-minstru cu rădăcini în Cankiri», cu referire la provincia de baștină a lui Kemal, din centrul Turciei. La fel ca Boris Johnson, străbunicul său a fost un jurnaliust care a intrat în guvern, mișcare care s-a dovedit a fi prost inspirată. În ultimele zile ale Imperiului Otoman, Kemal a fost capturat și linșat de către naționaliștii care luptau pentru înființarea statului turc”, relatează Adevărul.

 

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Aproape 10 milioane de români se află în afara granițelor țării was last modified: iulie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: