Aplicarea legii penale mai favorabile (Art. 5 NCP). Admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei (Art. 485 NCPP)

29 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1192
  • Cod de procedură penală: art. 485
  • Cod penal: art. 5

În conformitate cu dispozițiile art. 485 alin. (1) lit. a) NCPP, în situația în care instanța admite acordul de vinovăție, atunci nu poate agrava situația inculpatului, nici sub aspectul pedepsei aplicate, nici sub aspectul modalității de executare. În prezentul dosar, instanța va admite acordul. Pentru aceste motive, singura analiză pe care trebuie să o facă este aceea să stabilească dacă se impunea o pedeapsă mai blândă sau o formă de executare a pedepsei mai ușoară.

(Jud. Sect. 1 București, S. pen. , sent. pen. nr. 553 din 23 iunie 2014)

Mădălina Pascu
Avocat Baroul Bucureşti

Potrivit Dec. CCR nr. 265 din 6 mai 2014, dispoziţiile art. 5 C. pen. sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile. Similar, ÎCCJ a statuat prin Dec. nr. 5/2014 că, în aplicarea art. 5 C. pen., se are în vedere criteriul aprecierii globale a legii penale mai favorabile. Constată că nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condiţiile de existenţă şi sancţionare ale infracţiunii în formă continuată.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Aplicarea legii penale mai favorabile (Art. 5 NCP). Admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției (Art. 485 NCPP) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic
Campanie Craciun UJmag 2020

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter