Aplicarea legii penale de dezincriminare. Excepția de neconstituționalitate ca obiect al apelului (NCPP)

15 Feb 2017
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2078
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 449/A/2016

NCPP: art. 4, NCPP: art. 275, NCPP: art. 595, art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992

Prealabil, Înalta Curte constată că obiectul apelului formulat de condamnatul A. îl reprezintă excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 4 C. pen., excepție ce nu se regăsește în dispozitivul sentinței criticate.

ORIGINAL Black Friday

Înalta Curte constată că instanța de fond a dispus sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 595 C. proc. pen. cu referire la art. 4 C. pen.

Acest aspect reiese din lecturarea considerentelor sentinței criticate, instanța de fond precizând expressis verbis faptul că va admite cererea formulată de condamnatul A. și, în baza art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, cu modificările și completările ulterioare, va dispune sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 595 C. proc. pen., cu referire la dispozițiile art. 4 din C. pen., invocată de condamnatul A.

Este de necontestat faptul că prin dispozitivul instanței de fond s-a dispus sesizarea Curții Constituționale numai cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 595 C. proc. pen., invocată de condamnatul A. Însă, prin același dispozitiv nu s-a dispus respingerea vreunei excepții invocate de condamnatul A., ci instanța de fond, din eroare, nu a menționat sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 4 C. pen.

Înalta Curte reamintește faptul că instanța de control constituțional la analiza excepției invocate prin prisma hotărârii de sesizare evaluează constituționalitatea dispozițiilor legale în raport de considerentele acestei hotărâri, nu doar de dispozitivul prin care se dispune sesizarea Curții.

De asemenea, potrivit art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 „Sesizarea Curții Constituționale se dispune de către instanța în fața căreia s-a ridicat excepția de neconstituționalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părților, opinia instanței asupra excepției și va fi însoțită de dovezile depuse de părți. Dacă excepția a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând și susținerile părților, precum și dovezile necesare”.

Se constată fără orice dubiu că în evaluarea pe care instanța de control constituțional o realizează se va avea în vedere opinia instanței ce a dispus sesizarea, opinie care în prezenta cauză privește dispozițiile art. 595 C. proc. pen. cu referire la art. 4 C. pen.

Totodată, Înalta Curte constată că sesizarea vizează art. 595 C. proc. pen. care face trimitere la dispozițiile art. 4 C. pen., astfel încât Curtea Constituțională va analiza constituționalitatea acestor din urmă dispoziții chiar dacă în dispozitivul hotărârii criticate nu se menționează expres sesizarea și cu privire la aceste dispoziții.

Față de aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondat apelul declarat de condamnatul A. împotriva Sentinței penale nr. 110/F din 15 iunie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2/2016.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., condamnatul va fi obligată la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Aplicarea legii penale de dezincriminare. Excepția de neconstituționalitate ca obiect al apelului (NCPP) was last modified: februarie 20th, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter