Apelul medicilor

17 nov. 2020
Vizualizari: 387

Tragedia de la Piatra Neamț determină o serie de reacții din partea autorităților și a corpului medical. Managerul spitalului, Lucian Micu, a anunțat, luni, că va demisiona din funcție.

„Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”, a arătat managerul Lucian Micu, notează România Liberă.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, consideră că demisia managerului de la Spitalul Județean Neamț nu este suficientă după tragedia de sâmbătă.

„Acolo este vorba de pierderea a 10 vieți omenești. Acolo se face anchetă penală. Am dat dispoziție la toate structurile guvernamentale să sprijine ancheta cu celeritate, astfel încât să fie identificați cei responsabili. Cei vinovați trebuie să răspundă”, a spus premierul Orban, scrie  Evenimentul Zilei.

„«Procurorii au dispus efectuarea unor expertize ADN pentru identificarea a cinci victime ale incendiului produs sâmbătă în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț», a anunțat luni Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai scrie Cotidianul.

Medicii nu pot rămâne indiferenți la incendiul în care și-au pierdut viața zece pacienți la spitalul din Piatra Neamț. Președinții filialelor Colegiului Medicilor din România au transmis, duminică, solicitarea către autorități să realizeze un angajament pentru sănătate, pentru realizarea de investiții în infrastructură și condiții de muncă sigure.

Am văzut cum Organizația Mondială a Sănătății a transmis în pandemie testare, testare, testare. Acum, după tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, considerăm că autoritățile, toată clasa politică trebuie să participe și să se implice în realizarea unui angajament pentru sănătate, a unei strategii care să fie aplicată indiferent de cine este la guvernare, cu etape clare, evaluări periodice astfel încât, cât mai repede să avem o nouă infrastructură în sănătate – spitale noi, pentru pacienți, pentru condiții de lucru decente și sigure pentru medicii și cadrele medicale – pentru România!”, scriu reprezentanții CMR, notează Cotidianul.

Medicii le cer guvernanților să lase promisiunile și „să facă”.

„Dumneavoastră aveți deciziile, noi muncim, salvăm pacienții, dar așa NU se mai poate! Nu avem destule paturi pentru marii Arși, muncim în spitale vechi, facem sacrificii, dar STOP și hai să construim! Nu s-a făcut de la Revoluție până acum, nu este bine, dar haideți măcar acum, după această tragedie să facem lucruri gândite, organizate, planificate și urmărite astfel încât să nu se mai întâmple astfel de tragedii”, arată președinții filialelor județene ale Colegiului Medicilor din România, mai arată Cotidianul.

Tragedia de la Piatra Neamț îl determină pe premierul Ludovic Orban să analizeze situația infrastructurii spitalicești. Premierul susține că Guvernul intenționează să deconteze, din fonduri europene, lucrările de refacere a instalațiilor de alimentare cu oxigen, astfel încât acestea să fie conforme cu normele în vigoare.

„Am cerut sprijin la Ministerul Economiei, către ISCIR și CNCIR care trebuie să avizeze proiectele și să verifice și ei și să avizeze starea proiectelor. Evident, vom ști clar și cum se stă cu contractele de mentenanță și de service pentru că și acolo trebuie să vedem exact dacă sunt contracte în regulă, dacă firmele care au contract își respectă regulile”, a spus premierul Orban, mai scrie Adevărul.

Alegerile parlamentare rămân, în continuare, în atenția presei și a politicienilor.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propuneri pentru organizarea a 748 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie, în urma centralizării propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României. Cele mai multe secții vor fi organizate în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, Republica Moldova, Belgia, Austria și Irlanda”, notează News.ro.

Presa străină scrie despre blocarea unei decizii esențiale privind bugetul multianual, prin veto, de către Ungaria și Polonia, în cadrul unei reuniuni la nivel de ambasadori.

„Veto-ul Ungariei și al Poloniei intervine după ce premierul Viktor Orban îi informase pe cancelarul german Angela Merkel, pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe președintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și planul european de redresare post-pandemie, ca o măsură de represalii față de ideea acordării fondurilor europene doar cu condiția respectării normelor unui stat de drept”, relatează România Liberă.

Seară frumoasă!

Apelul medicilor was last modified: noiembrie 17th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: