[UPDATE: Răspunsul CSM referitor la apelul pentru asigurarea în bune condiţii a apărării] Apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, pentru asigurarea în bune condiții a apărării, conform cadrului constituțional

1 feb. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 580

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 1 februarie 2019: Răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a adresei UNBR nr. 439-ORG-2018 din data de 13 decembrie 2018, prin a fost înaintat apelul pentru asigurarea în bune condiții a apărării, adoptat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, la data de 8 decembrie 2018

Potrivit unui comunicat din data de 31 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii – comunicat tuturor membrilor Consiliului UNBR –, ca urmare a adresei UNBR nr. 439-ORG-2018 din data de 13 decembrie 2018, prin a fost înaintat apelul pentru asigurarea în bune condiții a apărării, adoptat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, la data de 8 decembrie 2018.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii (nr. 25492/2018 din 29 ianuarie 2019), astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, pentru asigurarea în bune condiții a apărării, conform cadrului constituțional

Potrivit unui comunicat din data de 13 decembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, adresat Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Mgistraturii, pentru asigurarea în bune condiții a apărării, conform cadrului constituțional, art. 24 din Constituția României.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul apel al Consiliului, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL UNBR – BUCUREȘTI – 7-8 decembrie 2018

 APELUL CONSILIULUI UNBR

adresat Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii pentru asigurarea în bune condiții a apărării, conform cadrului constituțional, art. 24 din Constituția României

 

Având în vedere :

– dispozițiile art. 91 alin. (4) din Codul de procedură penală,

– dispozițiile art. 6 din PROTOCOLUL privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală încheiat între Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Justiției.

 APEL:

1. CONSILIUL UNBR a constat perpetuarea la unele instanțe de judecată a practicii contrare prevederilor art. 91 alin. (4) din Codul de procedură penală prin care instanțele judecătorești obligă avocatul desemnat să asigure asistență judiciară, conform art. 70 din Legea nr. 51/1995, republicată să fie prezent, în continuare, la toate termenele de judecată deși în cauză, suspectul sau inculpatul are apărător ales, iar, în aceste condiții, legea nu permite desfășurarea de activități de apărare în cauză de către avocatul desemnat inițial să asigure apărarea din oficiu.

2. Această conduită procesuală, contrară legii, implică plata unor remunerații suplimentare din fondurile alocate prin lege Ministerului Justiției pentru remunerarea unor prestații profesionale efective asigurate cu respectarea prevederilor prevăzute de Constituție, care exclud încălcarea dreptului la alegerea avocatului de către cei interesați și are ca efect cheltuieli suplimentare de resurse, inclusiv de consum nerațional a timpului profesional de către avocatul desemnat din oficiu, care nu poate „înlocui” legal avocatul ales și generează distorsionarea asigurării apărării prin avocat, pe baza prezumției că este necesară prezența avocatului desemnat să asigure apărarea din oficiu deoarece nu s-ar garanta legal apărarea în condițiile legii de către avocatul ales, ceea ce afectează reputația profesiei de avocat.

3. CONSILIUL UNBR solicită Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze situația și să dispună măsurile necesare care să asigure respectarea cu strictețe a dispozițiilor legale care consacră dreptului la apărare prin avocat ales, drept garantat prin Constituție.

 

Adoptat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România,

azi, 8 decembrie 2018, la București

Sursa informației

[UPDATE: Răspunsul CSM referitor la apelul pentru asigurarea în bune condiții a apărării] Apelul Consiliului UNBR, adoptat în ședința din 7-8 decembrie 2018, pentru asigurarea în bune condiții a apărării, conform cadrului constituțional was last modified: februarie 1st, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter