Apelul ambasadelor

28 iun. 2018
Vizualizari: 770

„Președintele Klaus Iohannis a sesizat din nou Curtea Constituțională, joi, asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Cu o zi în urmă, Senatul, în calitate de for decizional, a respins cererea de reexaminare a acestui act normativ, formulată de președinte, care invocă, în sesizarea transmisă CCR, lipsa argumentelor ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare”, scrie azi News.ro.

Ambasadele a douăsprezece state: Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite ale Americii – au transmis joi o declarație comună, în care fac apel la toate părțile implicate în modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar putea slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției.

Ambasadele „își exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității organizate transfrontaliere, a infracțiunilor financiare și a traficului de droguri și de ființe umane. Președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, crede că îngrijorările transmise de cele 12 ambasade cu privire la modificările aduse legislației penale din România nu au niciun motiv. Iordache a mai spus că modificările la Codul de procedură penală au fost supuse controlului de constituționalitate, iar dacă se descoperă că acestea nu respectă deciziile CCR, comisia le va modifica”, arată News.ro.

Președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, consideră că îngrijorările transmise de cele 12 ambasade cu privire la modificările aduse legislației penale din România nu au justificare.

„Iordache a mai spus că modificările la Codul de procedură penală au fost supuse controlului de constituționalitate, iar dacă se descoperă că acestea nu respectă deciziile CCR, comisia le va modifica”, arată News.ro.

„Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă”, mai scrie News.ro.

Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție în dosarul „Belina”, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis miercuri Agerpres, „Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. Pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni, a fost deferită justiției și Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor”.

„În același dosar, au mai fost trimiși în judecată Adrian Ionuț Gâdea, la data faptelor, președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman, acuzat de complicitate și participație improprie la abuz în serviciu; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, acuzată de fals intelectual, dar și Rodica Gușă, asistent registrator la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată”, mai notează Agerpres.

Pe 12 ianuarie 2018, Inspecția Judiciară anunța că a declanșat o acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi și Marius Iacob, pentru săvârșirea unor abateri, acțiunea fiind înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, care urma să decidă. La ultima ședință, CSM a amânat soluționarea acțiunii înaintată de către Inspecția Judiciară.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, pentru 12 septembrie, soluționarea acțiunilor Inspecției Judiciare cu privire la săvârșirea de către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul-șef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare, conform unor surse din CSM”, scrie Agerpres.

„Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat din nou, miercuri, pronunțarea unei decizii în cazul acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma refuzului de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009. Potrivit ordinii de zi soluționate, publicată pe site-ul CSM, pronunțarea a fost amânată pentru data de 11 iulie”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Apelul ambasadelor was last modified: iunie 28th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: