APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

26 feb. 2021
Vizualizari: 246
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii si atenuarii incalzirii globale si adaptrii la efectele schimbarilor climatice

Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii și atenuării încălzirii globale și adaptării la efectele schimbărilor climatice

Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii și atenuării încălzirii globale și adaptării la efectele schimbărilor climatice

La o jumătate de secol de acumulări normative specifice și circa 40 de ani de afirmare ca disciplină științifică, Dreptul mediului adaugă în ultimele decenii un nou capitol dens, dinamic și reprezentativ de reglementări și contribuții teoretice novatoare. Complementară și în interdependență cu celelalte probleme ecologice majore – poluarea generalizată și biodiversitatea –, provocarea climatică a generat un regim juridic prin excelență internațional și cu vocație universală privind combaterea și atenuarea încălzirii globale, precum și adaptarea la schimbările climatice. Promotor al unor concepte, principii și instrumente novatoare de atingere a obiectivelor climatice asumate, el își revendică deja, în virtutea particularităților evidente pe care le prezintă, o anumită autonomie și pretenția de Drept al climei. Și aceasta cu atât mai mult cu cât prin Pactul verde (Green Deal) al Uniunii Europene, urgența climatică a impus obiectivul neutralității emisiilor de dioxid de carbon și a creditat tranziția ecologică ca o strategie continentală de creștere durabilă.

În premieră națională și încă printre puținele la nivel mondial, lucrarea de față propune o radiografiere a corpusului juridic aferent și o analiză științifică a datelor fundamentale ale ineditei discipline științifice.

 

Prof. univ. dr. Mircea DUȚU, directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române (ICJ) și președintele Universității Ecologice din București (UEB)

 

 

Lucrarea domnului Mircea Duțu demonstrează faptul că „asistăm la nașterea și dezvoltarea unui ansamblu de reglementări ce se constituie într-un regim juridic particular și reclamă o inedită disciplină științifică, precum și la emergența unui nou drept fundamental, la o climă stabilă în cadrul unui fenomen denumit dreptul climei, aflat în plină desfășurare”.

Așa cum arată autorul, un regim juridic complex a luat naștere pentru a susține răspunsul internațional la problematica schimbărilor climatice. La baza efortului internațional se află Convenția-cadru privind schimbările climatice, Protocolul de la Kyoto și Acordul de la Paris.

Cartea oferă, în cele șapte capitole, o imagine de ansamblu cuprinzătoare a legislației internaționale privind schimbările climatice și evaluează toate instrumentele și convențiile internaționale relevante care stau la baza regimului juridic internațional al climei.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

Jurisprudenta contraventionala de mediu. Teorie si practica

Jurisprudența contravențională de mediu. Teorie și practică

Jurisprudența contravențională de mediu. Teorie și practică

Răspunderea contravențională se regăsește în dreptul mediului ca o formă autonomă de răspundere, cu un conținut special și substanțial, alături de formele tradiționale ale răspunderii juridice (civilă, penală) și de sancțiuni specifice, autonomizate, rezultate din fenomenul „ecologizării” unor instituții juridice clasice.

Monografia îmbină aspecte de teorie privind regimul substanțial și procedural al răspunderii contravenționale și manifestările sale particulare în dreptul mediului relative la elemente esențiale (obiect, subiecte, sancțiuni) cu o jurisprudență bogată și relevantă pentru stadiul actual al practicii în domeniu.

Lucrarea este în egală măsură o sursă de informații în domeniul răspunderii contravenționale de mediu, insuficient asimilat la nivelul sistemului juridic național, dar și de elemente de jurisprudență, utile atât pentru a surprinde modul de înțelegere și aplicare a dreptului pozitiv de către instanțe, cât și ca argument în practica diverselor profesii juridice ori activități interesate.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații

Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații

Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații

Lucrarea Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații tratează în mod structurat, coroborat și aplicat prevederile reglementărilor europene în materie, împreună cu dispozițiile corespondente din Codul de procedură penală, relevând astfel chintesența îmbinării acestora în procesul penal român, printr-o abordare teoretică, orientată mereu spre practică. Pentru a facilita înțelegerea problemelor tratate, cartea conține, dincolo de analiza dispozițiilor europene, comparații și corelații între instituțiile corespondente din dreptul român și studiază aplicabilitatea concretă în dreptul intern a modalității de lucru a Parchetului European (EPPO). Originalitatea lucrării reiese și din structura inedită în acest context, tributară delimitării parte generalăparte specială, delimitare care însă nu se regăsește în prevederile europene analizate.

 

Utilitatea demersului științific privind nou creata instituție europeană nu se limitează la granițele autohtone, întrucât fiecare capitol pornește de la explicații referitoare la reglementarea europeană sau la situații juridice prevăzute exhaustiv de normele europene, valide indiferent de legislația națională aplicabilă. Totodată, sunt propuse abordări integrate la nivel european ale unor instituții de procedură penală în vederea îndeplinirii efective a scopului pentru care EPPO a fost înființat.

 

În fine, cartea de față este destinată profesioniștilor angrenați în procedurile EPPO, prin faptul că pune în discuție o serie de întrebări de o însemnătate deosebită, pornind de la probleme teoretice, privind eficiența Parchetului European în atingerea scopului său declarat, și ajungând la aspecte practice, precum natura termenelor prevăzute în Regulamentul EPPO, gestionarea cazurilor prin intermediul Case Management System sau rezolvarea incompatibilităților dintre legislația europeană și reglementările naționale.

Autorii

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: februarie 26th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: