APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

12 dec. 2019
Vizualizari: 571
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
 Codul rutier. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul rutier. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul rutier. Ediție tipărită pe hârtie albă
Actualizat: noiembrie 2019

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru cetățenii confruntați cu diferite probleme de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar nu doar să actualizăm legislația, ci și să inserăm, atunci când a fost cazul, noi acte normative cu impact în materia rutieră.

Pentru prezența ediție, am avut în vedere recentele modificări aduse Codului rutier prin trei acte normative succesive: Legea nr. 130/2019, Legea nr. 152/2019 și Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, ale căror principale prevederi au fost analizate și în studiul introductiv.

La fel ca în edițiile anterioare, publicăm Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu impact direct în materia contravențiilor rutiere.
Am păstrat actele normative conexe importante, cum ar fi, spre exemplu, Legea poliției locale nr. 155/2010, din care prezentăm un extras necesar în domeniul rutier, având în vedere competențele polițistului local în materie, cu atât mai mult cu cât, relativ recent, a fost pronunțată Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

De asemenea, având în vedere efectele civile generate de accidentele de circulație, am considerat necesar să menținem în prezenta culegere și Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților, cu normele aferente.

La fel ca în ediția precedentă, se regăsește recentul Ordin MAI nr. 125/2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice (intrat în vigoare în ianuarie 2019).

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor la regimul rutier.

Tabelul este util atât polițiștilor rutieri care sunt chemați să constate contravenții rutiere, cât și persoanelor sancționate, care pot verifica foarte rapid dacă încadrarea juridică făcută de agentul constatator este corectă.

Practic, tabelul cuprinde, în ordine alfabetică, încălcările normelor rutiere, temeiul de drept al sancțiunilor, cuantumul amenzii și eventualele sancțiuni complementare ce urmează a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, reținerea certificatului de înmatriculare etc. Ultima coloană indică valabilitatea dovezii de circulație în ipoteza aplicării unei sancțiuni complementare mai grave.

M. Ursuța

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Pensiile publice: Legea nr. 263/2010 cu Norme și Legea nr. 127/2019 Noiembrie 2019. Ediție tipărită pe hârtie albă

Pensiile publice: Legea nr. 263/2010 cu Norme și Legea nr. 127/2019 Noiembrie 2019. Ediție tipărită pe hârtie albă

Pensiile publice: Legea nr. 263/2010 cu Norme și Legea nr. 127/2019 Noiembrie 2019. Ediție tipărită pe hârtie albă

Lucrarea Pensiile publice: Legea nr. 263/2010 cu Norme și Legea nr. 127/2019 (noiembrie 2019) cuprinde cele două reglementări esențiale: reglementarea prezentă (Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și H.G. nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, actualizate și îmbogățite cu decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile și dispoziții conexe, introduse în textul actului normativ sub articolele aferente) și reglementarea viitoare (Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu precizarea că anumite prevederi ale acestei legi au intrat deja în vigoare – pentru detalii referitoare la acest aspect, a se vedea precizările cuprinse în art. 182 al Legii).

Volumul Pensiile publice: Legea nr. 263/2010 cu Norme și Legea nr. 127/2019 (noiembrie 2019) oferă, astfel, practicienilor, autorităților competente în domeniu și cetățenilor care urmează să se pensioneze în viitorul apropiat informațiile esențiale și necesare pentru o viziune de ansamblu asupra sistemului de pensii publice din România, precum și pentru înțelegerea modului în care evoluează reglementarea acestuia.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Drept comercial român. Ediția a III-a, revăzuta și adăugită

Drept comercial român. Ediția a III-a, revăzuta și adăugită

Drept comercial român. Ediția a III-a, revăzuta și adăugită

Lucrarea Drept comercial român. Ediția a III-a, revăzuta și adăugită, dezvoltă evoluția normelor de drept comercial, în special sub aspectul modificărilor generate de intrarea în vigoarea a noului Cod civil, dar și a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Prezenta lucrare susține sistemul monist și tratarea dreptului comercial ca ramură de drept privat de sine stătătoare, cu aplicarea instituțiilor nou introduse odată cu noul Cod civil.

Sunt analizate normele aplicabile profesioniștilor, precum și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990 a societăților.

Astfel, lucrarea prezintă profesionistul comerciant persoană fizică și regulile specifice aplicabile raporturilor juridice dintre profesioniști, iar partea cea mai vastă a lucrării este alocată societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, urmărind în special aspectele referitoare la modul de organizare și funcționare a acestora.

Noutatea adusă de prezenta lucrare constă în abordarea conceptelor introduse de noul Cod civil, dar și a modificărilor aduse Legii nr. 31/1990.

Cartea se adresează studenților și masteranzilor facultăților de drept, precum și antreprenorilor interesați de maniera de organizare a activităților economice.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: decembrie 12th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: