APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

19 dec. 2018
Vizualizari: 910
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nașterea și evoluția dreptului de autor

Nasterea si evolutia dreptului de autor

Nașterea și evoluția dreptului de autor

Lucrarea „Nasterea și evoluția dreptului de autor” cuprinde o scurtă incursiune în istoria scrisului, a cărții și a condiției autorilor din cele mai vechi timpuri și până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când, la aproape trei secole de la descoperirea tiparului cu litere mobile, au început să apăra într-o „configurare moderna” și primele legi referitoare la protecția drepturilor autorilor de creații intelectuale.

După apariția tiparului, autoritățile statului, atât cele laice, cât și cele religioase, și-au dat seama că, odată cu inventarea acestuia și apariția pe piață a multor cărți, le va fi din ce în ce mai greu să controleze, să manipuleze, să constrângă sau să îngrădească libertatea de expresie a maselor lărgi de oameni. Prin urmare, autoritățile statului au început să adopte unele restricționări în ceea ce privește tipărirea și valorificarea cărților.

La început, aceste restricționări au fost adoptate prin acordarea unor privilegii, încet-încet, făcându-și apariția și cenzura, atât laică, cât și religioasă, de nașterea căreia, așa cum se va constata pe parcursul lucrării, se leagă începuturile și constituirea depozitului legal de carte, iar mai târziu, pe la începutul secolului al XVIII-lea, începând să apăra și primele forme moderne de protecție a creațiilor intelectuale.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Drept penal. Partea generală. Caiet de seminar. Ediția a III-a, revizuită și adăugită

Drept penal. Partea generala. Caiet de seminar. Editia a III-a, revizuita si adaugita

Drept penal. Partea generală. Caiet de seminar. Ediția a III-a, revizuită și adaugită

Această lucrare este un instrument extrem de util și eficient pentru parcurgerea disciplinei Drept penal – Partea generală, disciplină ce se regăsește în tematica tuturor examenelor importante ale carierei juridice.

Caietul de seminar se adresează deopotrivă:
• studenților facultăților de drept din anul al II-lea de studiu, în vederea pregătirii seminarelor și a examenelor pentru promovarea disciplinei Drept penal – Partea generală;
• studenților din ultimul an al facultăților de drept, în vederea pregătirii examenului de licență;
• candidaților la examenul organizat pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, în special prin practica judiciară prezentată și prin testele-grilă;
• candidaților la concursul de admitere în profesia de avocat;
• cursanților (avocați stagiari) Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, în vederea pregătirii modulelor la disciplină Drept penal;
• practicienilor, prin practica judiciară bogată și actuală;
• personalului didactic al Facultăților de Drept, lucrarea constituind un instrument facil în realizarea seminarelor la disciplină Drept penal – Partea generală.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Caiete de drept penal nr. 3/2018

Caiete de drept penal nr. 3/2018

Caiete de drept penal nr. 3/2018

Dreptul penal reprezintă o componentă esențială a oricărui sistem juridic, cu implicații profunde în ceea ce privește calitatea actului de justiție. În același timp, în contextul frecvențelor fluctuații legislative din perioada actuală, numărul problemelor cărora teoreticienii și practicienii dreptului penal sunt chemați a le găsi soluții a crescut exponențial. Iar un nou forum de discuții asupra acestora nu poate fi decât binevenit. Apoi, pentru că în orice comunitate profesională sau științifică de prestigiu, existența mai multor publicații are rolul de a stimula dezbaterea, de a încuraja exprimarea de opinii, nu de puține ori contradictorii, dar care, în final, conduc la identificarea celor mai potrivite soluții.

Cui se adresează revista? Prin modul în care a fost concepută și structurată, credem că în paginile sale se va regăsi – că autor sau cititor – orice persoană preocupată de problematica dreptului penal, indiferent de statutul sau actual – practician al dreptului, teoretician sau student.

Ce ne propunem? În primul rând, realizarea unei publicații, cu apariție trimestrială, de un înalt nivel profesional. În paginile revistei își vor găsi locul doar materiale originale, care abordează analitic, pe baza unei temeinice documentări doctrinare și jurisprudențiale, aspecte de actualitate din teoria și practica dreptului penal român și a celui comparat.

În același timp, ne propunem să contribuim la relansarea dezbaterii științifice asupra problemelor de actualitate între principalele școli de drept penal ale țării, dar și la racordarea doctrinei noastre la marile teme de dezbatere ale doctrinei penale europene. De aceea, în paginile revistei se vor regăsi pe viitor și contribuții ale unor specialiști din principalele țări europene, traduse în limbă română.

Nu în ultimul rând, dorim să stimulăm și implicarea tinerei generații de penaliști în discuția profesional-științifică, oferind un mijloc de valorificare a rezultatelor activității lor profesionale.

În încercarea de a materializa aceste propuneri, revista este structurată în următoarele rubrici: I. Doctrina, care va reprezenta secțiunea cea mai importantă a revistei. Dorim publicarea în această rubrică doar a studiilor având o ținută științifică impecabilă, bazate pe o temeinică documentare, argumentate corespunzător, menite să identifice probleme și să propună soluții în interpretarea și aplicarea legii penale.

II. Jurisprudența, rubrică mai restrânsă că întindere, în care își vor găsi locul hotărâri judecătorești adnotate sau examene de practică judiciară. Vor fi avute în vedere doar hotărâri care prezintă soluții inedite sau abordează probleme controversate, acordând în același timp atenție deciziilor cu impact direct în activitatea instanțelor, cum este cazul deciziilor proinuntate în recurs în interesul legii sau al deciziilor Curții Constituționale incidente în materie penală. Nu va exista însă o secțiune de jurisprudență rezumată în cadrul acestei rubrici.

III. Recenzii, rubrică ce își propune semnalarea apariției unor lucrări de specialitate din țară sau străinătate, însoțită de o prezentare succintă a conținutului lucrării și de scurte considerații pe marginea acestuia.

IV. Info, rubrică în cadrul căreia ne propunem să aducem în atenție evenimente, din țara sau din străinătate, de interes pentru teoreticienii și practicienii dreptului penal.

V. Curier penal, rubrică realizată de unii colaboratori permanenți ai revistei, ce sistematizează toate modificările legislative și jurisprudențiale recente în domeniul dreptului penal și procesual penal sau chiar și a altor discipline, în măsura în care au un impact asupra domeniului predilect al revistei.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: decembrie 19th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: