APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

5 sept. 2019
Vizualizari: 474
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
 Drept penal. Partea speciala. Teste-grilă 2019

Drept penal. Partea speciala. Teste-grilă 2019

Drept penal. Partea speciala. Teste-grilă 2019

 

Prezenta lucrare se adresează cu precădere studenților și absolvenților Facultății de Drept, în procesul de pregătire a examenelor de semestru, a celui de licență, precum și a examenului de admitere în profesiile juridice.
Întrebările sunt concepute pe diferite nivele de dificultate, cuprinzând astfel principalele infracțiuni reglementate de legiuitor.
La elaborarea lucrării, autorii au avut în vedere, pe de o parte, literatură de specialitate, pe de altă parte, practică judiciară și legislația actualizată până la data de 01 iunie 2019. Fiecare întrebare-grilă are un număr de 3 variante de răspuns, dintre care una sau două pot fi corecte – rolul fiind acela de a verifică atât cunoștințele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, cât și viziunea de ansamblu asupra fiecărei instituții în parte.

Cartea de față reprezintă o incitantă și bogată culegere de spete în materia Dreptului Penal, Partea Specială, aduse la zi cu modificările legislative și modelate sub formă testelor-grilă.
Realizată de un colectiv de specialiști, ea este dedicată tuturor studenților și masteranzilor care doresc să-și testeze cunoștințele în materie de Drept Penal, Partea Specială sau urmează să susțină examene la această disciplină, precum și cadrelor didactice universitare de profil și profesioniștilor domeniului care urmăresc să fie în pas cu modificările legislative în materie penală.

Mihai-Bogdan MARIAN

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Contencios administrativ și fiscal. 2019

Contencios administrativ și fiscal. 2019

Contencios administrativ și fiscal. 2019
Legea nr. 554/2004. Legea nr. 212/2018. O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Corelări legislative. Comentarii. Explicații. Doctrină. Jurisprudență

 

Lucrarea intitulată „Contencios administrativ și fiscal. Legea nr. 554/2004. Legea nr. 212/2018. O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Corelări legislative. Comentarii. Explicații. Doctrina. Jurisprudenta” analizează într-o manieră complexă implicațiile modificărilor și completărilor aduse instituției contenciosului administrativ și fiscal, a contenciosului special în materia achizițiilor publice, precum și a contenciosului special în materia restituirii imobilelor preluate abuziv în perioadă regimului comunist din România, prin Legea nr. 212/2018 pentru modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 și a altor acte normative.

Urmând structură noilor soluții legislative instituite prin Legea nr. 212/2018 și în contextul în care realitatea juridică din România se află într-o continuă schimbare și evoluție, lucrarea încearcă o analiză a acestor soluții legislative menită să fundamenteze și să acrediteze o nouă teorie prin care să fie să răsturnat „traditionalismul” și „conservatorismul” manifestat de-a lungul timpului în materia acestei instituții fundamentale a statului de drept, respectiv, instituția contenciosului administrativ. Este avută în vedere, cu precădere, schimbarea de paradigma în materia competenței instanțelor judecătorești care soluționează litigii având că obiect executarea contractelor administrative.

Pentru realizarea acestui deziderat, lucrarea analizează implicațiile noilor soluții legislative instituite prin Legea nr. 212/2018, în conexiune atât cu celelalte dispoziții legale rămase nemodificate, cât și cu întregul edificiul normativ, la care se adaugă jurisprudență și doctrina relevanță în materie. O importantă majoră este acordată unor probleme care au creat controverse doctrinare și jurisprudențiale cu implicații asupra noilor modificări legislative și care nu și-au găsit o consacrare la nivel legislativ, precum: momentul intrării actelor administrative în circuitul civil; suspendarea executării actului administrativ cu caracter normativ; o nouă teorie privind răspunderea autorităților publice fără personalitate juridică. Prin actualitatea, amploarea, complexitatea și utilitatea lucrării, această va constitui un instrument util de lucru pentru autoritățile judecătorești, practicienii dreptului, cadrele didactice și studenți.

În volumul „Contencios administrativ și fiscal”, Oliviu Puie dezbate Legea nr. 554/2004, Legea nr. 212/2018 și O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ din mai multe puncte de vedere: legislativ, al doctrinei și al jurisprudenței. Astfel, în prima parte a lucrării ni se prezintă considerații preliminare legate de Codul administrativ, implicațiile în materia soluționării litigiilor de contencios administrativ, modificările și completările aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018 în materia obiectului acțiunii judiciare, precum și în cazul unor acte administrative care nu pot face obiectul unei acțiuni la instanțele de contencios administrativ, urmate de modificările în materia criteriilor de determinare a competenței materiale a instanțelor care soluționează litigii de contencios administrativ.

De asemenea, autorul dezbate neconcordanță și necorelarea unor texte ale Codului administrativ cu dispozițiile din Constituția republicată. Alte subiecte important ale lucrării sunt controlul de tutelă administrativă exercitat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici în contextul Legii contenciosului administrativ, precum și regimul citării și obligațiile impuse părților litigiului de contencios administrativ.

Alte teme importante sunt judecarea cererilor și regimul taxelor judiciare de timbru, precum și măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioadă regimului comunist din România. Nu în ultimul rând, sunt prezentate modificările aduse legii și măsurile de finalizare a cererilor privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urmă aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum și acordarea de despăgubiri și compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herta, că urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Daniela Nae

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Editie tiparita pe hartie alba: august 2019

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Editie tiparita pe hartie alba: august 2019

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Editie tiparita pe hartie alba: august 2019

 

INCLUDE:
● Cuvânt-înainte
● 6 acte normative și dispoziții conexe
● Index
● Decizii ale Curții Constituționale
● Recursuri în interesul legii
● Hotărâri prealabile
● Jurisprudență relevantă

Culegerea intitulată Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență, aflată acum la ediția a 4-a (revizuită), a pornit de la realitatea că actuală reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrată în vigoare la începutul anului 2005) reprezintă un veritabil pas înainte și o evoluție a legislației în această materie.

În contextul dinamic al dreptului european, regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum și contribuția practicii judiciare, a jurisprudenței Curții Constituționale și a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfecționarea legislației în materia contenciosului administrativ, astfel că, în plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i-au fost aduse modificări și completări care au fost evidențiate în prezenta lucrare.

Sub impulsul determinat atât de dinamică socială, cât și de dinamică fenomenului administrativ care se reflectă și în plan legislativ, am apreciat că se impune că această culegere să cuprindă atât Legea nr. 554/2004, actualizată și însoțită de jurisprudență relevanță, cât și legislația conexă acesteia.
Culegerea legislativă de față oferă posibilitatea că, urmărind firul articolelor din Legea nr. 554/2004, cititorul să cunoască atât modificările și completările legislative care au intervenit până în prezent, cât și cele mai importante decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile (decizii ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

Cel mai recent act care aduce revizuiri unor dispoziții din cuprinsul Legii nr. 554/2004 îl constituie O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ (M. Of. nr. 555 din 5 iulie 2019): modifică alin. (3) al art. 3 – Tutelă administrativă. Cunoașterea sistemului legislativ oferă posibilitatea de a clarifica condițiile și limitele controlului de legalitate, sancțiunile, în materia atât de complexă a contenciosului administrativ, cât și a actelor normative conexe. Această culegere a fost concepută pentru a veni în sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum și al tuturor celor interesați de Legea contenciosului administrativ, de legislația conexă și de practică judiciară aferentă, cu dorință și speranța că își va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaște rapid, eficient și complet legislația la zi în această materie, legătură altor acte normative cu legea-cadru – Legea nr. 554/2004, precum și unele soluții relevante oferite de jurisprudență.

 

Dr. Iuliana Riciu

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 

 

 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: septembrie 5th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: