APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

16 iul. 2019
Vizualizari: 467
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Caiete de drept penal nr. 1/2019

Caiete de drept penal nr. 1/2019

Caiete de drept penal nr. 1/2019

Dreptul penal reprezintă o componentă esențială a oricărui sistem juridic, cu implicații profunde în ceea ce privește calitatea actului de justiție. În același timp, în contextul frecvențelor fluctuații legislative din perioadă actuală, numărul problemelor cărora teoreticienii și practicienii dreptului penal sunt chemați a le găsi soluții a crescut exponențial. Iar un nou forum de discuții asupra acestora nu poate fi decât binevenit. Apoi, pentru că în orice comunitate profesională sau științifică de prestigiu, existența mai multor publicații are rolul de a stimula dezbaterea, de a încuraja exprimarea de opinii, nu de puține ori contradictorii, dar care, în final, conduc la identificarea celor mai potrivite soluții.

Cui se adresează revistă? Prin modul în care a fost concepută și structurată, credem că în paginile sale se va regăsi – că autor sau cititor – orice persoană preocupată de problematică dreptului penal, indiferent de statutul sau actual – practician al dreptului, teoretician sau student.

Ce ne propunem? În primul rând, realizarea unei publicații, cu apariție trimestrială, de un înalt nivel profesional. În paginile revistei își vor găsi locul doar materiale originale, care abordează analitic, pe bază unei temeinice documentări doctrinare și jurisprudențiale, aspecte de actualitate din teoria și practică dreptului penal român și a celui comparat.

În același timp, ne propunem să contribuim la relansarea dezbaterii științifice asupra problemelor de actualitate între principalele școli de drept penal ale țării, dar și la racordarea doctrinei noastre la marile teme de dezbatere ale doctrinei penale europene. De aceea, în paginile revistei se vor regăsi pe viitor și contribuții ale unor specialiști din principalele țări europene, traduse în limbă română.

Nu în ultimul rând, dorim să stimulăm și implicarea tinerei generații de penaliști în discuția profesional-științifică, oferind un mijloc de valorificare a rezultatelor activității lor profesionale.

În încercarea de a materializa aceste propuneri, revista este structurată în următoarele rubrici: I. Doctrina, care va reprezenta secțiunea cea mai importantă a revistei. Dorim publicarea în această rubrică doar a studiilor având o ținută științifică impecabilă, bazate pe o temeinică documentare, argumentate corespunzător, menite să identifice probleme și să propună soluții în interpretarea și aplicarea legii penale.

II. Jurisprudență, rubrică mai restrânsă că întindere, în care își vor găsi locul hotărâri judecătorești adnotate sau examene de practică judiciară. Vor fi avute în vedere doar hotărâri care prezintă soluții inedite sau abordează probleme controversate, acordând în același timp atenție deciziilor cu impact direct în activitatea instanțelor, cum este cazul deciziilor proinuntate în recurs în interesul legii sau al deciziilor Curții Constituționale incidente în materie penală. Nu va există însă o secțiune de jurisprudență rezumată în cadrul acestei rubrici.

III. Recenzii, rubrica ce își propune semnalarea apariției unor lucrări de specialitate din țară sau străinătate, însoțită de o prezentare succintă a conținutului lucrării și de scurte considerații pe marginea acestuia.

IV. Info, rubrica în cadrul căreia ne propunem să aducem în atenție evenimente, din țara sau din străinătate, de interes pentru teoreticienii și practicienii dreptului penal.

V. Curier penal, rubrica realizată de unii colaboratori permanenți ai revistei, ce sistematizează toate modificările legislative și jurisprudențiale recente în domeniul dreptului penal și procesual penal sau chiar și a altor discipline, în măsură în care au un impact asupra domeniului predilect al revistei.

Rămânem deschiși oricăror propuneri de îmbunătățire a structurii și conținutului revistei.

Colegiul de redacție

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Fișe de procedură penală. Partea specială

Fișe de procedură penală. Partea specială

 

Fișe de procedură penală. Partea specială
Ediția a IV-a, revăzuta și adăugită

FIȘE DE PROCEDURĂ PENALĂ. PARTEA SPECIALĂ, ediția a IV-a, revăzuta și adăugită
32 de fișe tematice
82 de teme de analiză și dezbatere
3 tabele de analiză comparativă
scheme teoretice recapitulative
jurisprudență relevanță recentă structurată pe materii
modele de acte procesuale

Prezentele fișe au alcătuit, încă din 2012, singură lucrare care a abordat, într-o grafica inovatoare și o structură intuitivă, Partea specială a Codului de procedură penală, dorind să se materializeze într-un instrument eficient, care să permită oricărui jurist să își fixeze facil o perspectivă logică asupra materiei.

Ediția a IV-a a lucrării este regândita astfel încât, prin formă de prezentare a informațiilor, precum și prin structurile de analiză și sinteză suplimentar introduse, să asigure dobândirea cunoștințelor necesare atât cititorului care descoperă materia, cât și celui care se pregătește pentru un examen de tip test-grilă ori pentru o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice în cadrul căreia se testează capacitatea de analiză, de sinteză și de generalizare a candidaților.

În nouă ediție a lucrării – actualizată în iunie 2019 – sunt prezentate și analizate dispozițiile legii de modificare a Codului de procedură penală. În cuprinsul fiecărei fișe, analiză modificărilor aduse codurilor este realizată astfel încât tranziția legislativă să fie facil de trecut.

Astfel, textele afectate de modificările aduse Codului de procedură penală prin Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt însoțite de note de subsol explicative ori sunt urmate de o secțiune nouă, intitulată „Legea de modificare a NCPP”, toate precedate de simbolul⌛.

Explicațiile care însoțesc prezentarea modificărilor legislative sunt la același nivel de complexitate că și comentariile existențe, nerezumandu-se la simplă indicare a conținutului normei legale.

PUNCTE FORTE:
• explicații clare, apte să asigure maximă eficientă în susținerea oricărui examen de Procedură penală, Partea specială, indiferent dacă subiectul constă într-un test-grilă sau într-o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice;
• analiză tuturor deciziilor pronunțate în recurs în interesul legii (RIL) și a hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (HP) date de Înaltă Curte de Casație și Justiție, precum și a soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională până la finalul lunii mai 2019;
• cele mai recente soluții jurisprudențiale relevante pronunțate în aplicarea noului Cod de procedură penală;
• denumiri marginale care precedă fiecare soluție jurisprudențiala, asemănătoare standardelor codurilor adnotate;
• structuri grafice care urmăresc logică funcțională a fiecărei instituții și facilitează asimilarea rapidă atât a structurii instituției, cât și a conținutului informațiilor despre această;
• TEME DE ANALIZĂ ȘI DEZBATERE (TAD) , care contribuie semnificativ la pregătirea candidatului pentru susținerea probelor scrise de verificare a cunoștințelor juridice, prin intermediul TAD fiind evidențiate operațiile gândirii (analiză, sinteză, generalizare) în trăsături ale procesului de gândire (flexibilitatea ori dimensiunea critică). Scopul TAD nu este acela de a obține un răspuns tranșant cu privire la o problemă de drept, ci de a testa capacitatea cititorului de a disecă și dezbate o situație factuală sub toate fațetele posibile și de a-și prezența argumentele într-o manieră clară și logică. Deopotrivă, TAD pot conduce la crearea de noi teme de discuții apte să releve acuratețea raționamentului cititorului și capacitatea de a efectua distincții relevante în materia dreptului procesual penal;
• TABELE DE ANALIZĂ COMPARATIVĂ (TAC) , cu o utilitate de necontestat în etapă pregătirii candidatului pentru susținerea probelor scrise de verificare a cunoștințelor juridice. Scopul TAC este acela de a contribui la sedimentarea cunoștințelor prin observarea diferențelor dintre instituțiile comparate.

ACQUIS-ul lucrării:
• elaborarea acesteia de către un teoretician și practician cu experiență, capabil să ofere o viziune armonizată asupra materiei penale și procesual penale;
• prezentarea materiei într-o manieră clară și structurată, aptă să asigure fixarea rapidă a cunoștințelor necesare pentru examene de tip test-grilă ori pentru o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice;
• organizarea conținutului în părți teoretice, care oferă informații teoretice tehnice și precise, și părți practice, care cuprind soluțiile relevante pronunțate de instanțele judecătorești în materie;
• explicarea, în cadrul secțiunii de observații, a unor chestiuni ce prezintă o dificultate sporită.

Toate acestea se constituie în atuuri ce recomandă lucrarea de față că pe cel mai util și facil instrument pentru cei care vor să recapituleze rapid materia pentru examenele consacrate din domeniu, dar și pentru cei care vor să dobândească în cel mai scurt timp cunoștințele teoretice și practice esențiale cu privire la partea specială a dreptului procesual penal. Lucrarea se adresează, în egală măsură, oricărui jurist:
• student, masterand, doctorand;
• candidat la examenele de admitere, definitivare sau promovare în profesiile juridice;
• practician la început de carieră sau cu experiență.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Codul administrativ-2019. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul administrativ-2019. Ediție tipărită pe hârtie albă

 

Codul administrativ-2019. Ediție tipărită pe hârtie albă
O.U.G. NR. 57/2019 (M. OF. NR. 555 din 5 Iulie 2019) și INDEX

Codul administrativ cuprinde 10 părți, 638 de articole și 6 anexe. Prevederile intră în vigoare de la data publicării, cu o serie de excepții pentru care s au prevăzut următoarele termene: 30 de zile, 60 de zile, 180 de zile de la data intrării în vigoare a Codului administrativ, precum și 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2022.

Este, în opinia noastră, o structură acoperitoare pentru toate marile domenii ale dreptului administrativ.
Totodată, prin Codul administrativ se abroga 16 acte normative: 8 legi, 2 ordonanțe de urgență ale Guvernului, 4 ordonanțe ale Guvernului, 1 hotărâre a Guvernului și 1 decret al Mării Adunări Naționale.

Constatăm că nu este vorba, cum încearcă să inducă ideea unii „carcotasi”, de o simplă alăturare de reglementări existențe, ci despre un proces care sub aspectul fondului, dar și al formei, este elaborat și integrator.

Un al doilea argument care susține semnificația Codului și derivă din primul este acela că, prin reunirea, în același act normativ, a reglementărilor aplicabile administrației publice, se elimină paralelismele, contradicțiile, stufărișul de norme în care nu numai practicianul, dar și teoreticianul, riscau să se piardă sau se pierdeau efectiv.
Un ultim argument, ca succesiune, nu ca semnificație, vizează oferirea unui singur instrument juridic la care să se raporteze practicienii, dar și teoreticienii, în egală măsură, atunci când înfăptuiesc administrație publică sau, după caz, analizează și dezvoltă regimul sau statutul juridic al instituțiilor, principiilor, actelor juridice și al celorlalte modalități de concretizare a acesteia, inclusiv din perspectivă raportării permanente la exigențele impuse de aparte¬nenta României la marea familie a Uniunii Europene.

Calitatea unei activități este influențată, în mod esențial, de cea a eșafodajului juridic care o organizează, reglementează și transpune în practică. Iar adoptarea unui Cod administrativ este un pas chiar dacă întârziat, chiar dacă nu foarte sigur pe el sub toate aspectele, extrem de important, pentru că s a împlinit și pentru ca atrage după șine o reconsiderare a abordării, nevoia unei puneri în acord a activității administrației, a organizării și funcționării acesteia, cu reperele de fond și formă, trasate de noul act normativ.

Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș
Președinte al Institutului de Științe Administrative „Paul Negulescu”

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: iulie 16th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: