APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

3 dec. 2018
Vizualizari: 687
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Codul penal si Codul de procedura penala: noiembrie 2018. Editie tiparita pe hartie alba

Codul penal si Codul de procedura penala: noiembrie 2018. Editie tiparita pe hartie alba

Codul penal si Codul de procedura penala: noiembrie 2018. Editie tiparita pe hartie alba

Ediția a 10-a a lucrării Codul penal și Codul de procedura penală: noiembrie 2018, tipărită pe hârtie albă de calitate superioară și îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu, cuprinde Codul penal și Codul de procedură penală actualizate, articolele celor două Coduri fiind însoțite, acolo unde este cazul, de dispoziții tranzitorii, de aplicare sau conexe, necesare unei depline înțelegeri a reglementării.

Volumul Codul penal și Codul de procedură penală: noiembrie 2018 include și cele mai noi decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile, precum și corelații cu reglementările anterioare.
Indexul plasat la finalul fiecărui Cod facilitează utilizarea lucrării, indicând sediul materiei pentru diverse instituții importante în domeniul penal, respectiv în domeniul procedurii penale, asigurând totodată o căutare rapidă a cuvintelor-cheie aferente.

Lucrarea Codul penal și Codul de procedură penală: noiembrie 2018 este destinată nu doar practicienilor, studenților, ci și teoreticienilor interesați de acest domeniu.

Despre colecție:
PRO LEGE – O colecție necesară oricărui jurist:

● reunește între copertele fiecărei culegeri informații esențiale și extinse din domeniul abordat, înlesnind astfel utilizatorului activitatea de informare și de cercetare, reducând semnificativ și eficient timpul dedicat acesteia
● prezintă pachete de acte normative consolidate, atent selectate în vederea acoperirii domeniului vizat, îmbogățite cu note și referințe utile, structurate și evidențiate profesionist și menite a facilita înțelegerea voinței și a intențiilor legiuitorului (prin semnalarea și/sau prin prezentarea unor corelații ori a unor spețe relevante, în unele cazuri prin oferirea unor lămuriri punctuale etc.);

● seria PREMIUM din cadrul colecției PRO LEGE este tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, ideală pentru adnotările necesare în activitatea didactică și practică, beneficiază de grafică și de cromatică speciale (în vederea unui plus de evidențiere a informațiilor-cheie), incluzând totodată un vast material informativ suplimentar;

● fiecare culegere în parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activității de zi cu zi în cadrul domeniului căruia îi este dedicată și pe care îl reprezintă, organizând unitar informațiile necesare unei bune cunoașteri a domeniului respectiv.

COORDONAREA GENERALĂ a Colecției PRO LEGE este asigurată de consilier juridic Oliviu Craznic.
Așteptăm sugestiile și propunerile dvs pe adresă prolege [at] universuljuridic.ro

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Un secol de stat unitar si drept national (1918-2018). Perspective istorice cultural-stiintifice

Un secol de stat unitar si drept national (1918-2018). Perspective istorice cultural-stiintifice

Un secol de stat unitar si drept national (1918-2018). Perspective istorice cultural-stiintifice

Unificarea legislativă, judiciară și cultural-științifică în domeniul dreptului înfăptuită în perioada interbelică a reprezentat cea mai complexă lucrare și cea mai importantă operă juridică din istoria națională.
Ea a fost menită nu numai să întregească și să consolideze în sens specific marele act al desăvârșirii statului național unitar din 1918, dar a constituit și punctul culminant al evoluției dreptului, al manifestării progresului cunoașterii științifice și al dezvoltării juridice a țării. Astfel, dreptul românesc a devenit pe deplin unitar, național și, prin această, european și universal.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Unificarea legislatiei si functionarea sistemului judiciar dupa Mare Unire din 1918

,Un popor care nu își cunoaște istoria este că un copil care nu își cunoaște părinții” spunea Nicolae Iorga, iar aceste cuvinte le-am putea adapta: un judecător care nu cunoaște spiritul poporului sau, necesitățile care au determinat apariția sau evoluția unei instituții nu are cum să-și înțeleagă menirea și cu atât mai puțin să fie util în profesia pe care și-a ales-o.

Ideea că auditorii de justiție să facă o cercetare despre armonizarea legislației după Marea Unire s-a născut din dorința că cei care se pregătesc să devină judecători sau procurori să aibă prilejul să cunoască mai profund o părticică din istoria culturii noastre juridice, să înțeleagă că în drept, deși există o inflație legislativă și a informației, lucrurile nu sunt atât de noi pe cât par, să conștientizeze că cercetând bazele și evoluția unor instituții vom cunoaște beneficiile și riscurile pe care le pot aduce acestea într-un sistem judiciar. Nu în ultimul rând, am dorit că prin cunoașterea evenimentelor din perioada respectivă să descopere că fiecare, în felul lui, făcându-și datoria în profesia aleasă poate scrie o pagină de istorie.

O asemenea finalitate nu putea fi obținută fără participarea viitorilor judecători și procurori din Basarabia, care puteau întregi tabloul cu propria percepție despre evoluția legislației și a sistemului judiciar din acea perioadă.

Am decis că munca lor de informare și cercetare să vadă lumina tiparului tocmai din dorința că și cei care nu au răgazul să caute prin biblioteci lucrări de referință sau demult uitate de la începutul veacului trecut să aibă astfel prilejul să cunoască în ce mod Marea Unire a influențat viața juridică românească.

Bucuria și elanul care au animat Marea Adunare de la Albă Iulia nu ar fi fost suficiente pentru construirea României Mari, dacă nu ar fi fost urmate de muncă, înțelegerea, strădaniile celor care au ajutat că o voința populară să nu rămână doar o declarație politică, ci să prindă viață, și un stat nou, cu instituții solide, să se nască.

Au existat și atunci ezitări, păreri divergente, și atunci că și astăzi agendă politică, succesiunea guvernelor, lipsă unui proiect clar privind unificarea legislației au făcut că lucrurile să nu fie deloc simple. Au fost necesari 20 de ani pentru adoptarea unor noi coduri la care s-a lucrat intens doar câteva luni.

Dar este la fel de adevărat că perioada aceea a fost și o probă de anduranță pentru sistemul judiciar care, confruntat cu situația aplicării în paralel a 4 sisteme de drept pe teritoriul aceluiași stat, a fost nevoit să găsească soluții care să suplinească lipsa unei legislații unitare.

Unificarea legislatiei si functionarea sistemului judiciar dupa Mare Unire din 1918

Unificarea legislatiei si functionarea sistemului judiciar dupa Mare Unire din 1918

Nu mai puțin relevant este că, având de ales între soluția facilă de a impune aplicarea legislației Vechiului Regat pe întreg teritoriul țării și soluția de a păstra pentru o vreme în provinciile alipite legislația statelor din care făcuseră parte până atunci aceste teritorii, juriștii de marcă ai vremii au arătat că discursul politic care pleda pentru uniformizarea imediată a legislației pe teritoriul întregului stat trebuie să cedeze în față intereselor cetățenilor, că doar previzibilitatea legii și cunoașterea ei de către cei chemați să o respecte vor asigură menținerea ordinii sociale.

Iată cum justifică un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție alegerea pe care a făcut-o statul român cu privire la aplicarea legislației după Unire: „Prin alipirea Ardealului, Bucovinei și Basarabiei patria noastră a devenit un stat mare și puternic, cuprinzând teritorii noi cu cultură înaintată, care până la unirea lor erau stăpânite de o legislație și administrație bazată în mare parte pe alte principii decât acelea care formează baza legilor actuale din vechiul regat. O înlăturare bruscă a legilor și instituțiilor de drept, ce se aflau în teritoriile alipite, n-ar fi contribuit la unirea sufletească, pe care o dorește oricare patriot bun, și nici nu s-ar fi putut realiza fără mari dificultăți. Era deci inevitabil, că pentru un timp de tranziție, până la unificarea legislațiunii, să rămână în vigoare legile care dominau în provinciile alipite înainte de anul 1919 ”.

Acest proiect realizat de viitorii judecători și procurori din România și din Republica Moldova ne demonstrează că poate mai importantă decât o unire din punct de vedere politic este unitatea de idealuri, de gândire pe care o are un popor și că poate pentru viitorul imediat nu ar fi un obiectiv imposibil realizarea unei legislații asemănătoare care să ne permită să vorbim aceeași limbă și din punct de vedere juridic.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: decembrie 19th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: