APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

5 iul. 2019
Vizualizari: 654
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Codul insolvenței. Legea insolvenței nr. 85/2014 și Legea insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015

Codul insolvenței. Legea insolvenței nr. 85/2014 și Legea insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015

Codul insolvenței. Legea insolvenței nr. 85/2014 și Legea insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015

 

CODUL INSOLVENȚEI.
LEGEA INSOLVENȚEI NR. 85/2014 ȘI
LEGEA INSOLVENȚEI PERSOANELOR FIZICE NR. 151/2015
Ediție 2019
INCLUDE:
● Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările ulterioare
● Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, cu modificările ulterioare  și
● Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice

Lucrarea Codul insolvenței. Legea insolvenței nr. 85/2014 și Legea insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015 (ediție 2019, tipărită pe hârtie albă) cuprinde dispozițiile actualizate (și completate cu recursurile în interesul legii și cu hotărârile prealabile aferente, precum și cu extrase din legislația conexă) ale Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și ale Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, celor două acte normative esențiale adaugandu-li-se Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice (H.G. nr. 419/2017) și H.G. nr. 11/2016 privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial prevăzute de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice (sub art. 92 din Lege).

Volumul Codul insolvenței. Legea insolvenței nr. 85/2014 și Legea insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015 (ediție 2019, tipărită pe hârtie albă) constituie, astfel, un instrument de lucru pe cât de simplu, pe atât de util, atât pentru practicieni, cât și pentru persoanele juridice ori fizice implicate în procedura insolvenței, pentru publicul larg.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Mijloace de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate

Mijloace de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate

 

Mijloace de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate

 

Volumul analizează o temă de o importantă actuală, cu valențe practice și teoretice asupra modalităților pe care le au la îndemână persoanele private de libertate pentru a-și asigură protecția atât din punct de vedere al integrității fizice ori psihice, cât și din punct de vedere al asigurării efectivității drepturilor acestora și, generic, a legalității executării pedepsei.

Cercetarea se axează pe implicațiile generate de convențiile și instrumentele internaționale în dreptul intern și pe efectivitatea mijloacelor de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, fiind realizată, cu caracter de noutate, o analiză extensivă a sistemelor de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, prin explicarea conceptelor esențiale și abordarea cercetării științifice la nivel multidisciplinar, cu înglobarea, în mod unitar, a unor teme specifice dreptului execuțional penal, dreptului constituțional, drepturilor omului, dreptului penal ori procesual penal.

Lucrarea se remarcă prin abundență deciziilor C.E.D.O., coroborate cu numeroase încheieri ale judecătorilor de supraveghere a privării de libertate și hotărâri ale instanțelor din România, fiind analizate, de asemenea, peste 10 legislații naționale (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania, S.U.A. etc.), dar și hotărâri C.J.U.E. ori ale Comitetului O.N.U. pentru Drepturile Omului.

Sintetic, volumul analizează temă dintr-o triplă perspectivă – legislație națională – convenții și standarde internaționale – jurisprudență națională și internațională.
Apreciem lucrarea că fiind de actualitate, mai ales în contextul atenției deosebite de care se bucură problematică penitenciarelor atât în societate, cât și la nivel regional (avem în vedere atât jurisprudență C.J.U.E. – spre exemplu, cauzele conexate Pál Aranyosi și Robert Căldăraru, cât și jurisprudență C.E.D.O. – spre exemplu, cauza-pilot Rezmives și alții c. România și cauza cvasi-pilot Iacov Stânciu c. România), fiind destinată atât teoreticienilor, cât și practicienilor dreptului, prezentând informații care se pot constitui într-un manual de bune practici pentru judecătorii de supraveghere a privării de libertate ori pentru instanțele de judecată în soluționarea contestațiilor la executare.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Procedura penală. Partea generală

Procedura penală. Partea generală

 

Procedura penală. Partea generală

 

Anul în care acest manual de procedură penală vede lumina tiparului este situat la 5 decenii față de anul intrării în vigoare a vechilor coduri penal și de procedura penală ale României și la 5 ani față de anul intrării în vigoare a noii legislații penale. Dacă am transformă această coincidența ce gravitează ritmic în jurul cifrei „5” într-o figură de stil, cum ar fi „metafora jumatatii”, am putea spune că autorul acestui manual și-a împlinit jumătatea să de har, de respect și de datorie față de normă procesual penală: a preluat-o cu exactitate de la legiuitor, a clarificat-o într-o manieră critică și lucidă, a dezvățat-o de meteahnă ambiguității, i-a descoperit valențele interpretative, i-a identificat zonele vulnerabile și disfuncționale, după cum, în egală măsură, i-a identificat și i-a pus în valoare dimensiunile inspirationale pentru alți teoreticieni și practicieni.

Dacă autorul și-a împlinit, cu rigurozitate și măiestrie, jumătatea sa, de cealaltă jumătate a misiunii gnostice și aplicative în raport cu normă procesual penală urmează a se ocupă cititorii cărora le este destinată această lucrare de specialitate: studenți – prin motivația lor de a cunoaște și aprofundă procedură penală; teoreticieni – prin oglindirea ori confruntarea propriilor teoretizări ale normei procesual penale cu tezele și ipotezele incluse de autor în prezentul manual; practicieni (organe judiciare și extrajudiciare implicate în procesul penal) – prin utilizarea mai confortabilă a instrumentelor procedurii penale în propriile lor profesii, în condiții de mai mare „securitate aplicativa” a normei.

Într-o lume în continuă mișcare, în care viteză pare a fi o virtute mai mare decât însăși direcția de mers, schimbarea repetată a normelor juridice pare a fi, la rândul sau, o veritabilă cursă de atletism. Astfel, ne confruntăm tot mai frecvent cu câte o nouă ordine socială, care fie fură statul, fie iese din pluton, în timp ce nouă ordine de drept pierde sincronul și se surprinde alergând în urmă ordinii sociale, pe care este obligată să o ajungă și să o susțină.

Dat fiind acest ecart dintre noua ordine socială și noua ordine de drept, suntem forțați să asistăm la paradoxuri precum: completuri de judecători inadecvate, care relevă cum norma internă de organizare poate să ia nestingherită locul normei de competență; texte organice al căror control constituțional a priori se dovedește superficial încă din prima zi de aplicare; texte declarate neconstituționale, dar lăsate aplicabile și producătoare de efecte, în ciuda reparațiilor ce li se aduc a posteriori; ignorări de termene procedurale neînsoțite de decăderi din drepturi ori anulări de acte; acorduri formale de recunoaștere a vinovăției, însoțite de neasumarea faptică ulterioară a consecințelor execuțional penale; imersiuni ale puterii executive în puterea legislativă, prin intervenții anarhice, neinspirate ori netemporizate; protocoale secrete care vulnerabilizează puterea judecătorească; mutații genetice în axul actului de justiție, astfel încât acesta pare că gravitează adesea mai degrabă în jurul calității sociale a persoanei, decât în jurul principiului de drept al normei obiective; asimilări masive de texte europene în reformarea sistemului sancționator penal neînsoțite de interesul pentru sustenabilitate, în sensul modernizării reale a sistemului penitenciar ori al dezvoltării strategice a sistemului de probațiune ce administrează sancțiunile alternative.

În această cursă atletică, în care noua ordine de drept aleargă să ajungă din urmă noua ordine socială, actualul manual de procedură penală al profesorului Gheorghiță Mateuț poate fi privit și ca un „tratat de pace” între cele două ordini fundamentale, precum și ca o șansa de sincronizare a acestora. Așa cum autorul ne-a obișnuit, prin magistralele sale lucrări de specialitate anterioare, prezenta lucrare este atât un semnal de alarmă ca metamorfozele repetate ale normei de procedură penală riscă să perturbe fondul acesteia, cât și o pledoarie pentru natură indestructibilă a acestor principii de procedură penală, apte să mențină o logică estetică și valabilă a procesului penal.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: iulie 5th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: