APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

10 iun. 2019
Vizualizari: 475
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Fise de drept penal. Partea speciala

Cadrul uniform al contractului de comerț internațional

Cadrul uniform al contractului de comerț internațional

 

„Teza de față se definește fără dubiu ca o lucrare monografică, de cercetare științifică, minuțios realizată ce evidențiază preocuparea de a înfățișa exhaustiv instrumentele de drept uniform legal și contractual al contractului de comerț internațional. Remarcăm, de la început, că teză ce analizăm este fără îndoială un demers laborios având o structură logică, corect realizată, armonioasă, judicioasă și care răspunde întru totul rigorilor unei astfel de lucrări monografice. […]

Pe lângă concluziile punctuale formulate în cadrul fiecărui capitol doctorandul concentrează pe cele mai importante dintre acestea în finalul lucrării, prezentându-le în mod sintetic. În acest sens reținem propunerea doctorandului de elaborare a unei noi definiții a contractului de comerț internațional ca și concluzia să cu privire la necesitatea, importantă și utilitatea deosebită a existenței unui cadru uniform de reglementare a contractului de comerț internațional fie el legal sau contractual. Subliniind importantă efortului de elaborare a unui astfel de cadru înregistrat la nivelul unor organizații interstatale precum   UNIDROIT sau Conferința de la Haga de drept internațional privat ori ONU, doctorandul se apleacă asupra rolului OMC pe care și-o dorește a fi mai prezența și mai dedicată în perspectivă elaborării și a unor instrumente de drept uniform privind contractul de comerț internațional. Doctorandul apreciază în mod deosebit rolul OHADA, subliniind un fenomen interesant ce se petrece în cadrul acestei organizații interstatale care în actele uniforme de drept comercial general și de drept al contractelor preia reguli cuprinse în Principiile UNIDROIT privind contractele comerciale internaționale, de aplicație facultativă, pe care le transformă astfel în drept uniform legal de aplicație obligatorie.

Apreciind efortul Comisiei Europene de   elaborare a unui Cod civil european sau a unui Cod al contractelor autorul speră, alături de doctrinarii domeniului, în realizarea cât mai rapidă a acestui deziderat de natură să armonizeze reglementările naționale ale statelor membre, sau să conducă chiar la elaborarea unui drept internațional privat uniform aplicabil raporturilor dintre operatorii ce cad sub incidență de reglementare a Uniunii Europene”.  

prof. univ. dr. Brandușa Ștefănescu

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Fise de drept penal. Partea speciala

Doctrine juridice – curs și caiet de seminar – ediția a VIII-a

Doctrine juridice – curs și caiet de seminar – ediția a VIII-a

Ediție revizuită și adaugită

Simona Cristea a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București. Este absolventă și a Institutului Național al Magistraturii. În anul 2003, își susține teză de doctorat la Universitatea Paris I, Panteon-Sorbona, teză pentru care a obținut mențiunea maximă din sistemul francez, „foarte onorabil cu felicitările juriului”, fiind astfel al doilea român doctor în drept la Sorbona, după 70 de ani (primul român doctor în drept la Sorbona a fost în anul 1933).

De la absolvirea facultății, a funcționat în învățământul superior juridic, fiind preparator, asistent, lector, conferențiar, și la oră actuală, profesor universitar.

Este autor al mai multor studii și articole, precum și al unei lucrări de practică judiciară, și a participat la seminarii științifice în domeniul dreptului public, atât în țara, cât și în străinătate.

Caietul de seminar își propune să pre­zinte studenților, în completarea cursului de Doctrine juridice, o selecție de texte și întrebări care ajută la aprofundarea operelor marilor gânditori, creatori de școli, teorii sau curente juridice.

Cunoașterea marilor idei ale școlilor de gândire juridică nu este doar un simplu exercițiu destinat lărgirii culturii generale a studentului, ci permite viitorului jurist înțelegerea etapelor de formare a dreptului, a evoluției instituțiilor sale fundamentale, dându-i, astfel, șansa viitorului jurist de a face interpretări corecte și utile ale normei de drept mai târziu, când va fi părăsit băncile facultății și se va confruntă cu realitatea, de multe ori dură, a practicii dreptului.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
Fise de drept penal. Partea speciala

Căsătoria și efectele sale

 

Căsătoria și efectele sale

În lumina dispozițiilor Codului civil, în lucrare sunt analizate în principal condițiile legale de fond și de formă ale încheierii căsătoriei, efectele personale și patrimoniale pe care le produce această, precum și modurile, prevăzute de lege, în care căsătoria ia sfârșit, respectiv nulitatea, încetarea și desfacerea căsătoriei prin divorț.

În prealabil încheierii căsătoriei, Codul civil reglementează o instituție de tradiție în dreptul românesc, și anume logodnă. În legătură cu această, în lucrare sunt analizate noțiunea și natură juridică a logodnei, condițiile de fond și de formă pentru încheierea să, precum și efectele ruperii logodnei.
Drepturile și obligațiile la care da naștere căsătoria sunt prezentate și analizate distinct. O atenție deosebită este acordată cercetării drepturilor și obligațiilor de natură patrimoniala ale soților. În legătură cu această, după ce se formulează noțiunea și principiile ce stau la bază regimurilor matrimoniale prevăzute de lege, în lucrare este analizat distinct fiecare dintre  acestea, respectiv regimul matrimonial denumit primar și obligatoriu pentru orice căsătorie, indiferent de regimul ales de soți la încheierea căsătoriei, regimul comunității legale, cel al comunității convenționale și cel al separației de bunuri.

Sub aspectul conținutului său, patrimoniul fiecăruia dintre soți cuprinde bunuri comune și bunuri proprii. De asemenea, datoriile pot fi comune ambilor soți și proprii fiecăruia dintre ei. Cu privire la bunurile comune, în lucrare sunt analizate natură juridică a dreptului de proprietate asupra acestora, exercitarea de către soți a dreptului de proprietate în devălmășie, împărțirea bunurilor comune în timpul comunității legale, precum și încetarea și lichidarea comunității. Totodată, sunt prezentate principalele reguli ce privesc regimul matrimonial al comunității convenționale și cel al separației de bunuri.

Lucrarea se adresează teoreticienilor și practicienilor dreptului, chemați să adâncească cercetarea, explicarea înțelesului și aplicarea normelor juridice înscrise în Codul civil cu privire la familie și căsătorie, studenților, precum și tuturor persoanelor care doresc să se căsătorească ori, fiind căsătorite, să cunoască principalele reguli privind statutul lor de persoane căsătorite.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: iunie 10th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: