Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
32 views
Sinteze de vocabular și teste-grilă pentru examenele de admitere la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție – Limba română. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Prezenta lucrare a luat naștere ca urmare a unei frumoase colaborări între studenții Facultății de Drept și Editura Universul Juridic. Inedită prin cuprinsul său, sinteze de vocabular și teste-grilă atent selectate, asociate cu tematica de admitere la Facultatea de Drept sau la Academia de Poliție, aceasta reprezintă o provocare, stimulând și gestionând atât cunoștințele, cât și emoțiile specifice acestor examene de admitere.
Proiectul reprezintă eforturile sincere ale foștilor elevi în vederea pregătirii pentru examenele de admitere. Acesta este structurat în 12 capitole (despărțirea în silabe, forme de genitiv-dativ, forme de plural, accentul, cuvinte compuse, abrevieri, forme libere, omofone, cuvinte invariabile, pleonasme, verbe, neologisme), fiecare dintre acestea fiind împărțit, la rândul lui, în două părți, în prima parte având sinteze de vocabular, iar în a doua parte teste-grilă.
De asemenea, sperând să vă încurajeze în demersul dumneavoastră și să vă motiveze, autoarele v-au împărtășit, în câteva rânduri, experiențele și tehnicile proprii privind pregătirea pentru examenul de admitere, motivele pentru care au ales acest drum, precum și primele impresii ale vieții de student, viitor jurist.
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!Codul rutier 2025. Ediție tipărită pe hârtie albă

„Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru cetățenii confruntați cu diferite probleme de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar nu doar să actualizăm și să comentăm (pe scurt) legislația, ci și să inserăm, atunci când a fost cazul, noi acte normative cu impact în domeniu.
În ediția de față, am avut în vedere numeroasele modificări intervenite în anii 2024 și 2025 (dintre care cele mai importante au fost aduse prin O.U.G. nr. 84/2024) și am adăugat unele acte normative conexe vizând măsuri pentru siguranța rutieră (inclusiv Normele metodologice privind stabilirea prezenței în organism a substanțelor psihoactive) sau permisul de conducere internațional.
Am păstrat toate actele normative importante: O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie (cu normele aferente), Legea nr. 383/2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier (prin care se reglementează constatarea contravențiilor prin mijloace tehnice, instituindu-se ansamblul de sisteme «e-SIGUR», și care a devenit «operațională» în 2025) etc.
La fel ca în edițiile precedente, includem Ordinul MAI nr. 125/2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice (intrat în vigoare în ianuarie 2019).”
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!Evaziunea fiscală. Jurisprudență națională

Prezenta lucrare este un instrument extrem de util pentru practicienii în drept fiscal și penal. Această culegere oferă o analiză detaliată a celor mai importante hotărâri judecătorești naționale referitoare la evaziunea fiscală, aducând claritate în interpretarea și aplicarea legislației relevante. Autorii examinează aspecte controversate, cum ar fi valoarea probatorie a documentelor întocmite de organele fiscale și definiția contribuabilului, oferind soluții concrete și bine fundamentate pentru problemele juridice întâmpinate în practică.
Lucrarea oferă răspunsuri la probleme controversate de drept fiscal și de drept penal, precum: valoarea probatorie a procesului-verbal întocmit de organele fiscale înaintea declanșării procesului penal; noțiunea de „contribuabil”; veniturile impozabile realizate de persoane care desfășoară activități independente și care se supun impozitului pe venit.
În cuprinsul lucrării vom găsi răspunsul la întrebarea dacă, în cazul infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare, în condițiile art. 14 din Legea nr. 241/2005, la determinarea impozitului pe profit stabilit suplimentar pot fi avute în vedere, prin estimare, cheltuieli pentru care nu există documente justificative.
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!