APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Protecția alternativă a copilului prin tutelă în reglementarea actualului Cod civil român
„Cercetarea științifică aprofundată a regimului juridic al tutelei minorului, conform actualelor reglementări din România, este utilă atât din perspectiva importantelor noutăți prevăzute în materie de Codul civil român din anul 2009, inclusiv ca urmare a modificărilor și completărilor aduse acestuia de Legea nr. 140/2022, cât și a corelațiilor ce trebuie realizate cu reglementările internaționale și interne referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului. În mod judicios a apreciat autorul că, în actualitate, în România, regimul juridic al tutelei a depășit anchilozata concepție de măsură caritabilă față de minorii lipsiți de ocrotire părintească, consfințită juridic la începutul secolului al XIX-lea.
În prezent, protecția alternativă se prezintă ca un drept al copilului, fapt care presupune și abordări corespunzătoare din perspectivă doctrinară. S-a considerat că tutela, prin natura ei juridică actuală, trebuie circumscrisă acelorași standarde legale prevăzute pentru ocrotirea părintească. Acest incontestabil truism motivează propunerea sugerată de autor legiuitorului, de a institui o normă care să prevadă că tutorele are față de copilul ocrotit îndatoririle părintelui față de persoana și bunurile copilului său, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel. Elocventă din această perspectivă este și propunerea de renunțare la redundanta expresie «pus sub tutelă» și înlocuirea acesteia cu expresia «beneficiar al tutelei».”
– Prof. univ. dr. habil. Teodor Bodoașcă
Instituții de drept penal. Teste-grilă, ediția a III-a, revăzută și adăugită
Lucrarea de față cuprinde testele-grilă destinate pregătirii studenților în vederea susținerii examenului de licență la Facultatea de Drept. Aceasta reprezintă un sprijin și un instrument util pentru cei care își testează nivelul cunoștințelor de specialitate.
De asemenea, acest gen de lucrare, care cuprinde și răspunsurile, nu poate în niciun caz să suplinească studiul individual și cunoștințele de specialitate pe care absolvenții unei facultăți de drept trebuie să le dețină în vederea susținerii licenței.
Prezenta lucrare este actualizată în funcție de ultimele modificări intervenite în legislația penală, inclusiv Decizii ale Curții Constituționale a României, Decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală cât și recursuri în interesul legii, intenția autorilor fiind aceea de a oferi celor interesați întrebări care să reprezinte un test util nivelului de cunoștințe necesar susținerii unui astfel de examen.
Situațiile excepționale – starea de asediu și starea de urgență, pandemia generată de Covid-19 și protecția drepturilor fundamentale

Situațiile excepționale – starea de asediu și starea de urgență, pandemia generată de Covid-19 și protecția drepturilor fundamentale
Lucrarea monografică este dedicată examinării regimului juridic al stării de asediu și al stării de urgență, precum și verificării, din perspectivă constituțională, a modului în care instrumentul normativ al situațiilor excepționale a fost utilizat în contextul pandemiei de COVID-19.
Cercetarea se centrează pe relația dintre reglementările cuprinse în art. 53 și 93 din Legea fundamentală, necesară pentru dirijarea reacției autorităților statale spre asigurarea unui just echilibru între interesele concurente, pe de o parte situându-se cele ale societății, care trebuie salvate, iar pe de altă parte, cele ale indivizilor, care trebuie sacrificate.
Studiul evaluează experiența dobândită în perioada restricțiilor impuse de criza sanitară și oferă posibilitatea transpunerii problemelor și soluțiilor aferente stării de urgență în ipoteza stării de asediu, întrucât limitarea unor valori cetățenești constituționale se poate întemeia nu doar pe considerente economice ori sociale, ci și pe rațiuni politice sau militare.
În carte au fost valorificate elemente importante de doctrină, legislație, jurisprudență constituțională și europeană, dar și practică judecătorească.