APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Fișe de drept civil. Drepturile reale
Acesta este un proiect ce culege realizările științifice ale Facultăților de Drept din Hexagon (București, Cluj, Craiova) și îmbină vasta experiență didactică și practică a autorilor în materia dreptului de proprietate. Lucrarea de față tratează marile teme ale drepturilor reale într-o manieră plină de substanță, deși într-un volum condensat, insistând asupra descrierii acestora, explicării funcționării, modificării și stingerii lor, totul asezonat cu jurisprudență românească și străină, precum și cu întrebări recapitulative și teste-grilă. Deși este un proiect care, prin destinația sa, a fost conceput să fie limitat, volumul beneficiază de o bibliografie consolidată, ce îl face apt ca trambulină pentru cercetări ulterioare ale cititorilor și, de ce nu, chiar ale autorilor înșiși.
În zorii anului 2025, lucrarea aduce în lumină abordări moderne și totodată consolidate ale principalelor instituții referitoare la drepturilor reale, cu analize chirurgicale asupra noilor exprimări ale dreptului, dar și cercetarea amănunțită a principiilor și exprimării conceptelor de drept asociate dreptului de proprietate. Spre deosebire de lucrări similare, cartea se referă și la probleme actuale de publicitate imobiliară, utile practicienilor.
Autorii sunt siguri că lucrarea va reprezenta un aparat de referință în procesul de învățare și sintetizare a informațiilor necesare promovării cu succes a examenelor de admitere în profesiile juridice (avocați, notari, magistrați, executori judecătorești).
Produsul infracțiunii
Lucrarea reprezintă teza de doctorat a autorului, tema de cercetare pornind de la întrebarea dacă poate fi fundamentată o teorie a conceptului de produs al infracțiunii în dreptul penal român, precum și de la analiza modalităților prin care acesta este prelevat de autorități.
O lucrare monografică, destinată să exploreze conceptul de produs al infracțiunii, pornind de la o abordare teoretică, prin stabilirea locului acestuia în conținutul constitutiv al infracțiunii, iar apoi care să cerceteze poziția sa în cadrul unor instituții în care acesta primește un rol esențial, cu accent pe modalitățile de prelevare a produsului prin intermediul pedepselor și al măsurilor de siguranță, cu observarea, mai departe, a modului în care legislațiile penale au înțeles să incrimineze activitățile care îl au ca obiect – infracțiunile de consecință –, nu s-a elaborat până în prezent în dreptul penal român.
Abordarea teoretică din prima parte a lucrării, urmată de incursiunile de factură practică ulterioare, facilitează concluzia că produsul infracțiunii reprezintă un concept complex, fundamental al dreptului penal, iar definirea, identificarea și prelevarea sa se manifestă ca priorități ale politicilor penale moderne.
Metode speciale de supraveghere. Perspectiva dreptului național și a jurisprudenței CEDO
Prezenta lucrare își propune să ofere o incursiune detaliată și riguroasă în sistemul legal care reglementează procedeele probatorii, acordând o atenție deosebită metodelor speciale de supraveghere. Scopul este nu doar de a analiza cadrul legal existent, ci și de a aduce contribuții semnificative la optimizarea acestuia, într-un efort de corelare eficientă între nevoile investigațiilor penale și respectarea drepturilor fundamentale ale individului.
Lucrarea tratează, în mod inedit, problematica provocării la proba în domeniul metodelor speciale de supraveghere, care presupune determinarea unui terț de către organele statului să poarte conversații telefonice sau ambientale cu persoană supravegheată, în vederea obținerii unor înregistrări din care să reiasă dacă a fost desfășurată ori nu o activitate infracțională. De asemenea, tot ca element de noutate în literatura de specialitate, sunt dezbătute subiecte precum cooperarea juridică internațională în domeniul metodelor speciale de supraveghere.
În materia cooperării internaționale, lucrarea trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile naționale notifică autoritățile altor state atunci când subiectul interceptării părăsește teritoriul național și nu este necesară asistența tehnică din partea statului unde se află acesta pentru punerea în executare a metodelor speciale de supraveghere.
Partea finală a lucrării analizează modul în care se realizează supravegherea persoanelor în domeniul securității naționale, precum și modalitatea de valorificare a materialelor rezultate din această activitate în cadrul procesului penal.