APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Manual de drept constituțional
Manualul de drept constituțional, avându-l ca autor pe domnul Bogdan Dumitru MOLOMAN, constituie o contribuție semnificativă în peisajul lucrărilor menite să deschidă drumul studierii bazelor și instituțiilor juridice fundamentale.
Manualul este riguros fundamentat științific, cu numeroase și utile referiri la legislația, jurisprudența și doctrina în materie. Încorporarea tuturor referirilor bibliografice este realizată într-o manieră prietenoasă, oferind o sinteză utilă, excelent structurată, a aspectelor esențial de reținut, dar și sugestii cuprinzătoare de studiu în completare și aprofundare.
Conchizând, lucrarea domnului Bogdan Dumitru MOLOMAN surprinde, prin denumirea sa de Manual, esența efortului autorului de a oferi un instrument de cunoaștere a dreptului constituțional. Sub aspectul conținutului însă, titulatura lucrării este una modestă, întrucât aceasta cuprinde, atent structurată și șlefuită, o extraordinară bogăție de informații, astfel încât lectura să constituie o experiență foarte utilă nu doar studenților, ci și practicienilor dreptului.
Drept procesual civil. Partea generală. Curs universitar
Cursul de Drept procesual civil. Partea generală cuprinde o analiză a principalelor instituții incidente în cadrul teoriei generale a procesului civil, precum și în cadrul judecății în prima instanță, autoarea propunându-și ca, alături de abordarea teoretică a noțiunilor esențiale în această materie, care se bazează pe frecvente trimiteri la doctrina relevantă, să prezinte soluții de actualitate la numeroasele provocări ivite în practica judiciară, ca urmare a modificărilor aduse noului Cod de procedură civilă prin actele normative ulterioare: Legea nr. 138/2014, Legea nr. 310/2018, Legea nr. 140/2022, Legea nr. 173/2022, Legea nr. 192/2022, Legea nr. 199/2022, Legea nr. 336/2022, Legea nr. 57/2023, Legea nr. 303/2022, Legea nr. 304/2022, Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești din 22 decembrie 2022.
Cuprinsul lucrării: Cursul este împărțit în 11 capitole, care, la rândul lor, sunt organizate în secțiuni și subsecțiuni, pentru o sistematizare cât mai eficientă a instituțiilor procesuale ce fac obiectul studiului.
Publicul-țintă: Scopul elaborării prezentei lucrări a fost acela de a pune la dispoziția studenților un curs de drept procesual civil – partea generală – care să le fie util pentru pregătirea examenelor de an, de licență și a celor pe care le vor susține pentru accederea în profesiile juridice, facilitând dezvoltarea aptitudinilor de aplicare corectă a regulilor de drept procesual la situațiile întâlnite în practică, respectând nu numai litera, ci și spiritul legii. În aceste condiții, prezenta lucrare se poate dovedi utilă nu numai studenților, masteranzilor și doctoranzilor, ci și practicienilor dreptului.
Probe și prezumții în procesul penal. Comentarii din jurisprudență. Ediția a II-a, revăzută și adăugită

Probe și prezumții în procesul penal. Comentarii din jurisprudență. Ediția a II-a, revăzută și adăugită
Lucrarea explică elementele de evaluare ale probatoriului prin intermediul practicii judiciare. Convingerea instanței cu privire la caracterul fondat al solicitărilor formulate de către acuzare sau apărare poate rezulta dintr-un cumul de fapte ori poate rezulta dintr-un ansamblu de indicii sau de prezumții necombătute, suficient de grave, precise și concordante. Instanța iși poate intemeia însă hotărârea pe ansamblul de indicii sau prezumții, doar dacă au greutatea și puterea de a naște probabilitatea faptului pretins.
Jurisprudența selecționată oferă un punct de plecare în aplicarea legii penale cu privire la probe și prezumții. O hotărâre de condamnare nu se poate dispune nici pe baza unei presupuneri nesusținută de informații și de probe și nici pe baza unor probe care indică o conduită ilicită ori de natură să pună în pericol valori sociale, dar fără legătură cu modul în care legiuitorul a incriminat fapta.