APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Codul fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice – 2024
„Codul fiscal comentat și adnotat” este, deja, o lucrare de tradiție, cu o abordare și structură unitare. Ediția 2024, la fel ca edițiile anterioare, reprezintă un instrument practic, valoros pentru înțelegerea normelor de drept material fiscal care guvernează activitatea economică din România, în contextul unor modificări legislative permanente și, adesea, neprevăzute.
Lucrarea are avantajul de a prezenta forma legii adusă la zi, cu evidențierea modificărilor legislative și a implicațiilor acestora în materie fiscală. Edițiile anterioare și experiența autorului de peste trei decenii în domeniul fiscal și vamal sunt argumente incontestabile ale calității lucrării. În plus, structura logică și comentariile bazate pe experiența practică a autorului reprezintă alte atuuri ale lucrării.
Lucrarea se adresează, fără discriminare, consultanților fiscali, contabililor și profesioniștilor din domeniul juridic, precum și, în general, tuturor celor interesați de fiscalitate. Volumul de informații din această lucrare evidențiază complexitatea legislației fiscale, ajutând cititorul să se descurce în labirintul de acte normative în vigoare.
Problematici și particularități ale dreptului la informație. Perspectivă națională și internațională
Lucrarea cuprinde o analiză completă și complexă a dreptului la informație, pornind de la preceptele constituționale și infraconstituționale de la nivel intern și conturând, în mod comparat, elementele particulare legale și jurisprudențiale de la nivel internațional.
Totodată, lucrarea analizează mijloacele de limitare și control privind accesul la informație, categoriile de informații existente în dreptul intern, conceptul de informare corectă, prin raportare la activitatea autorităților publice și a mijloacelor de informare în masă.
Prezenta monografie este structurată în trei părți principale, fiecare abordând diferite aspecte ale dreptului la informație. În prima parte, sunt analizate fundamentele constituționale ale dreptului la informație în sistemul juridic român, subliniind subiecții acestor drepturi și obligații, precum și conținutul juridic specific. Partea a doua se concentrează pe mijloacele de limitare și control existente în dreptul românesc, inclusiv procedurile legale și categoriile de informații reglementate. Partea a treia explorează dreptul la informație în contextul digitalizării și supranormării, examinând impactul noilor tehnologii și reglementări asupra acestui drept. Lucrarea include și o secțiune detaliată de concluzii și propunerilor de lege ferenda.
Codul de procedură fiscală comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și instrucțiuni – 2024
Lucrarea urmărește structura pe titluri din Codul de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015), cu inserarea legislației conexe sau secundare relevante pentru înțelegerea noțiunilor și termenilor utilizați.
În plus, sunt furnizate comentarii ale autorului referitoare la prevederile Codului de procedură fiscală (inclusiv dispoziții tranzitorii relevante, trimiteri la doctrină și câteva exemple) și, în cazul titlului VIII, instrucțiunile aprobate de Ministerul Finanțelor.
Pentru fiecare articol sunt menționate modificările pe care acesta le-a suferit, astfel încât să se poată reface evoluția normelor legale în timp și să se identifice norma aplicabilă la un moment dat. Partea finală este dedicată unor anexe care conțin reglementări secundare din domeniul procedurilor fiscale, cum sunt: norme privind acordarea eșalonărilor la plată, prețurile de transfer și soluțiile fiscale anticipate (advance ruling), rambursarea TVA, restituiri de sume și acordarea dobânzilor.
De asemenea, aici puteți regăsi legislația conexă, actualizată, privind cazierul fiscal, controlul fiscal, contenciosul administrativ, regimul contravențiilor și combaterea evaziunii fiscale.