APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

15 apr. 2019
Vizualizari: 708
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Codul rutier

Codul rutier

Codul rutier

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru cetățenii confruntați cu diferite probleme de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar nu doar să actualizăm legislația, ci și să inserăm noi acte normative cu impact în materia rutieră. Astfel, la fel ca în ediția anterioară, publicăm Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu impact direct în materia contra¬ventiilor rutiere.  Întrucât în anul 2018 au fost publicate mai multe decizii obligatorii de unificare a practicii judiciare ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, am făcut trimitere la acestea în studiul introductiv.

Am păstrat actele normative conexe importante, cum ar fi, spre exemplu, Legea poliției locale nr. 155/2010, din care prezentăm un extras necesar în domeniul rutier, având în vedere competențele polițistului local în materie, cu atât mai mult cu cât, relativ recent, a fost pronunțată Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competență de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplică sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicarii relațiilor solicitate.

De asemenea, având în vedere efectele civile generate de accidentele de circulație, am considerat necesar să menținem în prezenta culegere și Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților, cu normele aferente.

Am introdus recentul Ordin MAI nr. 125/2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice (intrat în vigoare în ianuarie 2019).

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor la regimul rutier.

Tabelul este util atât polițiștilor rutieri care sunt chemați să constate contravenții rutiere, cât și persoanelor sancționate, care pot verifica foarte rapid dacă încadrarea juridică făcută de agentul constatator este corectă.

Practic, tabelul cuprinde, în ordine alfabetică, încălcările normelor rutiere, temeiul de drept al sancțiunilor, cuantumul amenzii și eventualele sancțiuni complementare ce urmează a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, reținerea certificatului de înmatriculare etc. Ultima coloană indică valabilitatea dovezii de circulație în ipoteză aplicării unei sancțiuni complementare mai grave.

Valoarea punctului-amendă rămâne 145 lei și în anul 2019.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

Instanța de executare

Instanta de executare

Insțanta de executare

Executarea silită este cea de-a treia fază a procesului civil, la care se recurge numai atunci când debitorul nu execută de bunăvoie obligația stabilită în sarcină sa.

Așa cum statuează constant instanța europeană, dreptul de acces la justiție este unul iluzoriu dacă ordinea internă a unui stat contractant permite ca o hotărâre judecătorească definitivă să nu poată fi executată.
Este responsabilitatea statului să creeze mijloacele juridice adecvate pentru a asigura punerea efectivă în executare a hotărârilor judecătorești într-un termen rezonabil.  Instanța de executare este un pion important în procedura de executare silită declanșată.

Cine este instanța de executare, care sunt atribuțiile, competența ei, cum se timbrează diferitele cereri formulate în cursul executării silite, care sunt aspectele de procedură relevante ce vizează instanța de executare – sunt întrebări la care am încercat un răspuns în prima parte, teoretică, a lucrării.

Partea a doua, ce constituie partea practică, conține o reunire a 28 de spețe ce vizează modul de soluționare a diferitelor problematici apărute în practică judiciară: recuzarea executorului judecătoresc, competența instanței de executare, titlul executoriu, distribuirea sumelor rezultate din executare, desemnarea curatorului special, cheltuielile de executare în caz de conexare, intervenția în executarea silită, suspendarea executării silite, prescripția dreptul de a cere executarea silită, penalitățile, cauțiunea în procedură executării silite.

Lucrarea tratează diferitele problematici cu care se confruntă instanța de executare, dorind a constitui un instrument util pentru teoreticienii, practicienii dreptului, pentru toți cei care a căror activitate este legată de executarea silită.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

Drept procesual civil. Volumul 1. Teoria generală

Drept procesual civil. Volumul 1. Teoria generala

Drept procesual civil. Volumul 1. Teoria generală

Lucrarea Drept procesual civil. Volumul 1. Teoria generală, elaborată sub forma unui curs universitar destinat studenților, masteranzilor, precum și oricărei persoane interesate în asimilarea și aprofundarea cunoștințelor de procedură civilă, reprezintă un instrument util de lucru în vederea pregătirii examenelor de an, de licență și de accedere în diferitele profesii juridice.

Apariția volumului 1 al cărții vine în contextul în care, după 5 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, cu toate provocările de interpretare și aplicare aduse de practică, legiuitorul a intervenit cu un pachet nou și consistent de modificări de natură a reașeza într-o manieră constituțională, logică și adaptată realităților vieții sociale anumite prevederi și instituții procesual civile.

Prezenta lucrare are, așadar, avantajul de a aduce în filele sale primele explicații concrete ale textelor și instituțiilor reglementate în Codul de procedură civilă, astfel cum acestea au fost recent modificate, cuprinzând, de asemenea, referiri și trimiteri la întreagă doctrină și jurisprudență, în special a Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și a Curții Constituționale dezvoltate în toți anii de aplicare practică a Codului, oferind cititorului un volum de informații complet, la zi, bine și facil sistematizat, contribuind la însușirea și consolidarea procedurii civile într-un mod deplin și riguros.

Cursul are și beneficiul de a ajuta cititorul în fixarea noțiunilor acumulate prin inserarea la finele fiecărui capitol a unor întrebări recapitulative pentru seminare și examene, ce-l pot orienta ușor înspre esența problematicilor dreptului procesual civil.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: aprilie 15th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: