APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

19 feb. 2019
Vizualizari: 591
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Autonomia cultelor religioase. Jurisprudență națională comentată și adnotată

Autonomia cultelor religioase. Jurisprudență națională comentată și adnotată

Autonomia cultelor religioase. Jurisprudență națională comentată și adnotată

Culegerea ilustrează problematica esențială reflectată în practica instanțelor judecătorești naționale de principiul autonomiei cultelor religioase, prevăzut de art. 29 alin. (5) din Constituția României și dezvoltat prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul juridic al cultelor, ca garanție a libertății acestora, respectiv a dimensiunii colective a libertății conștiintei.

Aplicațiile jurisprudențiale ale principiului autonomiei cultelor religioase se grupează, corespunzător capitolelor culegerii, după cum urmează:
-aspecte generale, legate în principal de constituirea și funcționarea cultelor religioase;-regimul juridic al bunurilor acestora, în special al bunurilor sacre;
-raporturile juridice dintre cultele religioase și personalul acestora;
-măsurile afirmative adoptate de stat în beneficiul cultelor religioase.

Autonomia cultelor religioase se manifestă la nivelul mai multor ramuri ale dreptului și de aceea necesită o abordare multidisciplinară, pornind de la poziția centrală a dreptului constituțional și continuând către aplicațiile sale din dreptul administrativ, din dreptul civil, din dreptul muncii, din dreptul fiscal și chiar din dreptul penal. Culegerea urmărește, așadar, aplicarea acestui principiu constituțional în cadrul celorlalte ramuri ale dreptului.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Frauda fiscală – Jurisprudenta Curții de Justiție a Uniunii Europene

Frauda fiscală – Jurisprudenta Curții de Justiție a Uniunii Europene

Frauda fiscală – Jurisprudenta Curții de Justiție a Uniunii Europene

Oprirea fraudei fiscale reprezintă un deziderat esențial în politica legislativă și economică a Uniunii Europene. Miza acestui proces este foarte ridicată și fiecare stat membru este dator să contribuie, prin intermediul măsurilor interne, la limitarea fenomenului. Așa cum se întâmplă de obicei însă, lucrurile sunt mult mai complicate în practică decât în teorie. Autoritățile naționale sunt adesea puse în fața unor mecanisme complexe de fraudare, care implică și contribuabili nevinovați. Asupra acestora nu poate fi pusă greutatea suportării conduitei partenerilor lor comerciali.

Mai mult, o victorie în lupta împotrivă celor care fraudeaza, care nu ține cont de drepturile acestora și de obligațiile procedurale ale autorității, nu este o adevărată victorie. Pentru fiecare euro recuperat într-un astfel de mod, prețul plătit este reprezentat de o scădere a încrederii legitime în administrație, a sentimentului de previzibilitate și securitate în piață. Cu atât mai mult, organele responsabile au dificila sarcină de a analiza toate aspectele stării de fapt cu deosebită grijă, astfel încât să nu deceleze în mod eronat vinovăția unui contribuabil care nu avea, cu adevărat, scopul fraudării.

Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene este un pilon de sprijin atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile naționale. Complexitatea acesteia însă descurajează simplii participanți la circuitul fiscal. Prezenta lucrare reprezintă un mod de a sintetiza și simplifica principalele chestiuni legale analizate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, astfel încât această să devină mai accesibilă atât pentru profesioniști, cât și pentru cei pur și simplu interesați de fenomenul analizat.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Achiziții publice. Concesiuni. Parteneriat public-privat. Remedii și căi de atac. Editia 4

Achiziții publice. Concesiuni. Parteneriat public-privat. Remedii și căi de atac. Editia 4

Achiziții publice. Concesiuni. Parteneriat public-privat. Remedii și căi de atac. Editia 4

Despre lucrare
Lucrarea, concepută sub formă unui curs universitar, este în acord cu noul cadru normativ și abordează exhaustiv problematică achizițiilor publice, astfel: achizițiile publice „clasice”, achizițiile sectoriale, achizițiile publice în domeniile apărării și securității, concesiunile de lucrări și de servicii, remediile și căile de atac. Pentru o mai bună înțelegere a modului în care este aplicată legislația la cazurile concrete, este evocată o selecție de decizii relevante ale Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Cartea conține și un set orientativ de teste grilă care îi va ajută pe cititori să-și fundamenteze și să-și verifice cunoștințele acumulate.

Despre Ediția 4
Ediția 4 a cărții a avut în vedere ultimele acte normative apărute, îndeosebi O.U.G. nr. 45/2018 care a adus modificări substanțiale în ceea ce privește remediile și căile de atac, noile competențe ale Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor pentru uniformizarea practicii și pentru soluționarea unei probleme de drept, etc., precum și O.U.G. nr. 39/2018 care a reconfigurat integral parteneriatul public-privat.

Din cuprins
• piața unică europeană și achizițiile publice
• obiectul, scopul și principiile achizițiilor publice
• domeniul de aplicare al Legii nr. 98/2016
• contractul de achiziție publică
• reguli generale de participare și desfășurare a procedurilor de atribuire
• procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică
• instrumente și tehnici specifice de atribuire a contractelor de achiziție publică
• organizarea și desfășurarea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică
• executarea contractului de achiziție publică/acordului-cadru
• domeniul de aplicare al Legii nr. 100/2016
• parteneriatul public-privat
• controlul ex ante și ex post în cadrul Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice

Puncte forte • abordează exhaustiv problematica achizițiilor publice
• conține modificările aduse prin O.U.G. nr. 45/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, precum și O.U.G. nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat
• conține selecție de decizii relevante ale CNSC
• teste grilă privind achizițiile publice
• ample referințe bibliografice

Despre autor
Dan CIMPOERU a organizat și condus în perioada 2015-2016 conferințele lunare pe teme de sănătate publică în cadrul proiectului „INTELIGENTA ÎN SANATATE” („SMART ÎN HEALTH”) organizat sub Asociația Alianță Pacienților Cronici din România, Facultatea de Administrație și Afaceri din Universitatea din București și Asociația Română de Drept și Afaceri Europene. Începând cu anul 2016 este consultant pe probleme juridice al Organizației Mondiale a Sănătății-Oficiul pentru România și membru în Consiliul director al Coaliției Europene a Pacienților Bolnavi de Cancer (European Cancer Pațient Coalition) cu sediul la Bruxelles.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: februarie 19th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: