APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

31 ian. 2019
Vizualizari: 935
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Revista română de drept penal al afacerilor nr. 1/2019

Revista romana de drept penal al afacerilor nr. 1/2019

Revista română de drept penal al afacerilor nr. 1/2019

În ultimii ani, în peisajul juridico-economic și-a găsit un loc bine meritat dreptul penal al afacerilor. Această expresie este folosită de către juriști, oamenii de afaceri, economiști, precum și de orice persoane care interferează cu domeniul afacerilor.
Dintre cei posibil interesați de materia dreptului penal al afacerilor, anumite categorii profesionale au cea mai mare nevoie să o cunoască. Este vorba despre oamenii de afaceri, juriști și economiști, care trebuie, în funcție de particularitățile domeniului economic în care activează, să dețină informații consistente și relevante privind normele juridice ce intră în sfera dreptului penal al afacerilor.

REVISTA ROMÂNĂ DE DREPT PENAL AL AFACERILOR își propune următoarele obiective:
-abordarea unor subiecte sau teme de actualitate ori interes pentru juriștii și economiștii care își desfășoară activitatea în domeniul dreptului penal al afacerilor, precum și pentru întreprinzători;
-tratarea unor subiecte sau teme relevante, conexe domeniului dreptului penal al afacerilor, a căror cunoaștere este importantă pentru juriști și pentru protagoniștii din mediul economic;
-abordarea unor aspecte interdisciplinare, care prezintă interes atât pentru juriști, cât și pentru specialiști din alte domenii, precum sunt economiștii, consultanții fiscali etc.;
-aducerea la cunoștință juriștilor din domeniul afacerilor și a oamenilor de afaceri a informațiilor importante pentru aceștia;
-prezentarea unor hotărâri prin care sunt dezlegate chestiuni de drept care au legătură cu materia dreptului penal al afacerilor;
-soluții din jurisprudența CEDO și CJUE: hotărâri incidente în domeniul dreptului penal al afacerilor;
-semnalarea unor evenimente importante pentru domeniul dreptului penal al afacerilor;
-interviuri cu specialiști care activează în acest domeniu (instanțe, parchete, DLAF, ANAF, BNR, ASF, ONPCSB, ANPC, Consiliul Concurenței etc.);
-actualitatea legislativă în materie: semnalarea celor mai importante acte normative apărute după publicarea numărului precedent al revistei;
-recenzii ale unor cărți ce prezintă interes pentru cititorii revistei.

Revista este deschisă tuturor celor interesați să publice materiale care se încadrează în obiectivele sale, respectiv cadrelor didactice, cercetătorilor, practicienilor dreptului, specialiștilor în științe economice sau fiscalitate etc.
Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Drept financiar public. Ediția 7

Drept financiar public. Ediția 7

Drept financiar public. Ediția 7

Despre lucrare
Contenciosul administrativ are drept scop contracararea abuzurilor și exceselor de putere ale autorităților publice, apărarea drepturilor persoanei, ordonarea activității autorităților publice și asigurarea ordinii de drept.
Cursul analizează aspecte referitoare la noțiunea de „finante publice”, atribuțiile principalelor organe ale statului implicate în procesul bugetar, activitatea bugetară, veniturile și cheltuielile publice, controlul financiar al execuției bugetare, răspunderea în materie financiară și moneda unică europeană. În cadrul capitolelor referitoare la veniturile și cheltuielile publice sunt abordate teme precum achizițiile publice, datoria publică și sistemul asigurărilor sociale de stat, așa cum este reglementat prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Ediția 7 a cursului are în vedere legislația internă în domeniul finanțelor publice publicată până la data de 1 ianuarie 2019, corelată cu acquisul european în materie. Având în vedere importantă atât teoretică, dar mai ales practică a normelor aparținând dreptului financiar, acest curs se adresează deopotrivă studenților și practicienilor, asigurând un consistent suport teoretic într-un domeniu de maximă actualitate.

Din cuprins
• locul și importanța dreptului financiar în cadrul dreptului public
• moneda și instrumentele monetare
• conceptul de sistem bugetar
• politica de coeziune a Uniunii Europene 2014-2020
• principalele impozite și taxe datorate bugetelor locale
• cheltuielile publice pentru asigurările sociale
• controlul financiar preventiv
• infracțiuni în materia asigurărilor sociale
• costurile și riscurile introducerii monedei unice
• perspectivele Eurozonei într-o economie mondială

Puncte forte
• cuprinde noile reglementări fiscale din 2019
• explicare clară și concisă a informațiilor din sfera dreptului financiar public
• referințe bibliografice bogate, necesare perfecționării cunoștințelor în domeniu
• analiza dreptului financiar la nivelul Uniunii Europene
• prezentarea impactului asupra economiilor europene la nivel public a unor măsuri financiare

Despre autori
Dan Drosu Șaguna este doctor în drept; profesor universitar titular al disciplinelor: Drept financiar și fiscal; Drept bancar și valutar, Facultatea de Drept, Universitatea din București; director al Institutului Notarial Român; fost președinte al Curții de Conturi a României.
Oana Georgiana MOLEA este avocat, colaborator în cadrul Catedrei de Drept Public a Facultății de Drept, Universitatea din București, mediator, membru în Consiliul de Mediere.
Diana Calciu Văduva este Consilier juridic, membru al corpului profesoral, al Catedrei de Drept public și privat al Facultății de Drept și Administrație Publică Rm. Vâlcea din cadrul Universității Spiru Haret.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Noua Revistă de Drepturile Omului Nr. 4/2018

Noua Revistă de Drepturile Omului Nr. 4/2018

Noua Revistă de Drepturile Omului Nr. 4/2018

Tema victimelor Revoluției a fost subiectul mai multor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În toate cazurile, statul român a fost găsit vinovat pentru încălcarea dreptului la viață (art. 2 al Convenției europene a drepturilor omului). În toate reclamantii au invocat viciile actului de justiție, în toate judecătorii europeni au subliniat grave disfuncționalități procedurale sau de legislație. În cauza Sandru și alții c. România, la 8 decembrie 2009, CEDO a acordat fiecărui reclamant – rănit sau urmaș al unui decedat în evenimentele de la Timișoara – câte 5000 euro. La 24 mai 2011, cauza „21 decembrie 1989” și alții contra României, România a avut de plătit celor trei reclamanți daune morale de 36.000 euro. La 23 februarie 2016, cauza Elena Apostol și alții c. România, statul român a fost obligat să plătească 255.000 euro urmașilor a 17 victime împușcate mortal în perioadă 17-30 decembrie 1989. La 2 aprilie 2016, cauza Ecaterina Mirea și alții c. România, judecătorii europeni au acordat celor 70 de reclamanți, urmași ai unor oameni care și-au pierdut viața în zilele revoluției, daune morale de 675.000 euro. La 7 noiembrie 2017, cauza Orășanu și alți 75 c. România, statul român, găsit încă o data vinovat pentru încălcarea art. 2 al Convenției europene a drepturilor omului, i s-a cerut să acorde celor 76 de reclamanți daune morale de 780.000 euro.

Conform lui Andrei Ursu, Mădălin Hodor și Roland O. Thomasson, pe lângă morții Revoluției, Securitatea a reușit, prin aparatul ei de „legendare” să lase până acum încă o pată umilitoare pe conștiință poporului român: aceea de a nu ști nici măcar „cine a tras în noi după 22”. Din perspectiva autorilor, un rechizitoriu în care principalii sau singurii inculpați rămân grupul conducător C.F.S.N. și câțiva ofițeri ai armatei române ar fi o rușine pentru memoria revoluționarilor uciși. Ar constitui o mistificare juridică și istorică cu implicații asupra capacității societății de a-și gestiona propria justiție. Ar reprezenta pentru viitoarele generații un semnal că și după recunoașterea infracțiunilor împotriva umanității, care permite judecarea crimelor regimului trecut, în România vinovații vor fi scăpat de pedepse tocmai pentru că au fost membri ai Securității. O data în plus, caracterul esențialmente represiv al acestei instituții ar fi eludat.

Autorii speră că măcar astăzi, procurorii militari să facă dreptate victimelor, reparând rușinea istorică. Indiferent însă ce fac și ce vor face procurorii militari, studiul publicat de NDRO aduce adevăr și face dreptate în plan simbolic.

Gabriel Andreescu București, 14 decembrie 2018

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: ianuarie 31st, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: