APAPR. Angajatorii trebuie să își informeze noii salariați sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private

28 iul. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 179

Potrivit comunicatului de presă transmis, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) anunță că toți angajatorii din România sunt obligați, începând cu data de 19 iulie 2021, să își informeze noii salariați cu vârsta până în 45 de ani în legătură cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Modificarea legislativă vizează în principal conștientizarea salariaților aflați la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligația legală de a-și alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piața muncii. Tinerii care nu își aleg fondul de pensii la care să contribuie sunt repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II.

Salariații care nu se află la primul loc de muncă nu trebuie să își aleagă fondul de pensii, ei fiind deja integrați în Pilonul II. În prezent, 7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii. Cei care nu cunosc la ce fond contribuie pot completa acest formular ASF și vor fi contactați în cel mai scurt timp de administratorul fondului de pensii private la care au contul personal.

Noua obligație pentru angajatori este dată de Ordinul nr. 585/2 iulie 2021 privind modificarea și completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii și al solidarității sociale nr. 64/2003 (Monitorul Oficial nr. 712, Partea I, 19 iulie 2021). Astfel, la litera M punctul 4, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c¹), cu următorul cuprins:

„c¹) să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat;”.

Obligația angajatorilor vizează informarea tuturor salariaților prevăzuți la art. 30 din Legea nr. 411/2004, care guvernează Pilonul II de pensii private: atât pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cât și pe cei între 35-45 de ani (aderare opțională). Deși sunt obligați să facă această informare tuturor noilor salariați cu vârsta sub 45 de ani, angajatorii nu cunosc nici istoricul de muncă, nici starea de apartenență (sau nu) la Pilonul II a noilor salariați.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor și a ușura această nouă sarcină administrativă, APAPR a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca și trimite tuturor salariaților.

Comunicatul integral este disponibil aici.

APAPR. Angajatorii trebuie să își informeze noii salariați sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private was last modified: iulie 28th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter