Anularea, completarea și modificarea actelor de stare civilă. Stabilirea instanței competente (Legea nr. 119/1996)

21 apr. 2017
Vizualizari: 2795
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ (SC I) nr. 1453/2016

Legea nr. 119/1996: art. 57 alin. (2)

Potrivit art. 57 alin. (2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, în cazul anulării, completării și modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanței judecătorești se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau județene de evidență a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluționează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor și a concluziilor procurorului.

Față de obiectul cererii de chemare în judecată, respectiv modificare acte de stare civilă, încuviințarea schimbării sexului din feminin în masculin, încuviințarea schimbării stării civile, a prenumelui și codului numeric personal și obligarea pârâtului să efectueze cuvenitele modificări în registrul de stare civilă și să elibereze un nou certificat de naștere, în prezenta cauză sunt incidente dispozițiile legale mai sus evocate.

Astfel cum rezultă din actele de stare civilă depuse la dosar, domiciliul reclamantei A. este în orașul Roznov, județul Neamț.

De asemenea, Înalta Curte constată că Judecătoria Piatra Neamț a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei sectorului 3 București pe baza simplei declarații a reclamantei, astfel cum este menționat în practicaua hotărârii aflată la fila 47 din dosarul Judecătoriei Piatra Neamț, fără a se indica, în concret, o adresă poștală care să cuprindă strada și numărul imobilului (ori, după caz, etajul sau apartamentul) în care locuiește în municipiul București.

În lipsa unor asemenea elemente nu se poate considera că reclamanta are, în fapt, o altă locuință cunoscută.

Mai mult, reclamanta, personal a înțeles să învestească Judecătoria Piatra Neamț cu acțiunea sa, ca instanță în circumscripția căreia se află domiciliul său menționat în actele de stare civilă, cererea fiind formulată în contradictoriu cu organele de specialitate din Piatra Neamț care au competența de a modifica actele de stare civilă.

În consecință, față de considerentele arătate și de dispozițiile legale incidente, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Piatra Neamț.

Sursa informației: www.scj.ro.

Anularea, completarea și modificarea actelor de stare civilă. Stabilirea instanței competente (Legea nr. 119/1996) was last modified: aprilie 20th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: