ANPC. Proiect: Ordin privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

12 mai 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 76

Potrivit site-ului oficial (www.anpc.ro), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici.

Astfel, propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi trimise pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sau la adresa de e-mail: [email protected], în perioada 14-24 mai 2021.

Redăm, în continuare, o parte dintre principalele prevederi ale Ordinului:

Art. 1. – Pentru corecta informare a consumatorilor și pentru a le facilita accesul la informații referitoare la modul de comercializare a produselor în zona piețelor și pentru consilierea operatorilor economici, administratorul pieței afișează, la loc vizibil, lângă orarul de funcționare al pieței, la punctele principale de acces în piață, a informațiilor prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2.(1) Afișarea informațiilor prevăzute la art. 1 va fi realizată prin grija administratorului pieței, pe același suport sau panou, într-o culoare contrastantă față de culoarea de fond a panoului, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.

(2) Suportul sau panoul pe care se face afișarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit.

(3) Înălțimea minimă admisă a literelor/cifrelor este de 30 mm și grosimea literelor este de 5 mm.

Art. 3. – Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Afișul va cuprinde următoarele informații, conform modelului prezentat în anexa nr. 1:

În atenția operatorilor economici și a consumatorilor

– Este important să vă asigurați că mijloace de măsurare sunt verificate metrologic, potrivit reglementărilor legale;

– Este important să vă asigurați că prețul produselor este afișat, este vizibil și înscris într-o formă clară;

– Este important să vă asigurați că denumirea produselor ce se comercializează este în limba română;

– Este important să vă asigurați că produsele se comercializează în cadrul datei durabilității minimale;

– Este important să știți că laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle se comercializează în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător;

– Este important să știți că vinul se comercializează exclusiv în spații comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menținerea caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice ale vinului;

– Este important să vă adresați pentru consiliere în domeniul protecției consumatorilor, structurii teritoriale pentru protecția consumatorilor de pe raza de funcționare a pieței.

 

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, vă rugăm să urmați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și ANPC. Proiect: Lege privind o mai bună asigurare a respectării prevederilor legale în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme

ANPC. Proiect: Ordin privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici was last modified: mai 12th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter