Andreea Ciurea: Fișe de procedură civilă 2017. Ediția a IV-a, revizuită și completată. Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 3/2017. Emilian Duca: Noul Cod fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice – 2017

6 sept. 2017
Vizualizari: 1274
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Andreea Ciurea:  Fișe de procedură civilă 2017. Ediția a IV-a, revizuită și completată

Andreea Ciurea: Fișe de procedură civilă 2017. Ediția a IV-a, revizuită și completată

Andreea Ciurea: Fișe de procedură civilă 2017. Ediția a IV-a, revizuită și completată

DESPRE LUCRARE
Fișele de procedură civilă au reprezentat, încă din 2013, prima lucrare care a abordat, într-o manieră logică și structurată, materia dreptului procesual civil.

Elaborarea prezentei ediții a fost determinată de modificările legislative aduse Codului de procedură civilă (Legea nr. 17/2017 privind aprobarea O.U.G. nr. 1/2016), Decizia Curții Constituționale nr. 169/2016, deciziile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în recursuri în interesul legii (Decizia nr. 19/2016, Decizia nr. 20/2016, Decizia nr. 2/2017) și pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (Decizia nr. 15/2016, Decizia nr. 36/2016, Decizia nr. 7/2017, Decizia nr. 16/2017).

Această lucrare, structurată în 70 de fișe rescrise, este utilă pentru examenul de licență, precum și absolvenților facultăților de drept, pentru examenele de admitere, definitivare sau promovare în profesiile juridice.

CUPRINSUL LUCRĂRII
-70 de fișe rescrise;
-tabele sinoptice;
-prezentare structurată și schematică;
-elemente grafice;
-un format nou, extins (19×24).

PUBLICUL ȚINTĂ
Lucrarea Fișe de procedură civilă este utilă pentru examenul de licență și absolvenților facultăților de drept, pentru examenele de admitere, definitivare sau promovare în profesiile juridice.

DESPRE AUTOR
Andreea CIUREA – conferențiar univ. dr., Facultatea de Drept a Universității Transilvania din Brașov; avocat, Baroul Brașov.

DESPRE COLECȚIE
Colecția EXAMENE, lansată de Editura Universul Juridic încă din 2011, selectează cele mai reprezentative lucrări – Fișe, Sinteze, Spețe, Minispete și Teste-grilă –, pentru pregătirea examenelor/concursurilor de admitere în profesiile juridice și, nu în ultimul rând, pentru examenele de an sau de licență.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic:  Revista română de jurisprudență nr. 3/2017

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 3/2017

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 3/2017

Numărul 3 debutează cu rubrica Jurisprudență, în care sunt reunite hotărâri judecătorești, unele dintre acestea însoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor. Acestea sunt ordonate pe secțiuni, în funcție de materia tratată. Dintre acestea, amintim hotărârile însoțite de comentarii:

-Subrogația legală a codebitorului-plătitor în drepturile creditorului fiscal derivate dintr-un titlu executoriu reprezentat de o sentință penală. Regres (total) contra inculpatului-codebitor vinovat de săvârșirea faptei care a generat prejudiciul civil reparat. Încuviințarea executării silite a inculpatului-codebitor la cererea creditorului subrogat în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentința penală, fără a mai fi necesară o nouă acțiune în regres la instanța civilă (avocat Ionuț Buscan)
-Intervenție voluntară. Apel. Începerea curgerii termenului de apel. Repunere în termen. Motiv (judecător Radu-Mihai Necula)
-Inadmisibilitatea cererii de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 11 C. pr. civ. atunci când neconstituționalitatea dispoziției legale nu a fost invocată în cauza în care s-a pronunțat hotărârea atacată cu revizuire (judecător dr. Oana Cristina Niemesch)
-Confirmarea administratorului judiciar provizoriu ca administrator definitiv. Condiții de cvorum. Interpretarea art. 57 alin. (2) și (3) din Legea nr. 85/2014 (judecător Mihaela Sărăcuț)
-Deschiderea procedurii insolvenței. Incidența dispozițiilor art. 52 din Legea nr. 85/2006. Condiții și efecte (judecător dr. Marian Budă și judecător dr. Nicoleta Tandareanu)
-Date cu caracter personal având funcție de identificare. Prelucrarea codului numeric personal sau a altui identificator cu aplicabilitate generală. Lipsa consimțământului pentru predarea unei copii a actului de identitate (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)

-Neincluderea în cazul unui salariat în baza de calcul al indemnizației pentru concediu medical a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor sau a diferențelor de drepturi salariale obținute în temeiul unor hotărâri judecătorești pentru o perioadă anterioară celei de 6 luni prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 (judecător dr. Oana Cristina Niemesch)
-Medic în cadrul unei instituții sanitare de stat. Luare de mită. Elemente constitutive. Diferențiere față de infracțiunea de primire de foloase necuvenite. Inexistența provocării (judecător Delia Purice și judecător Anca Daniela Moldovan)

În rubrica Dezbateri RRDJ, autorii tratează probleme întâlnite frecvent în practica instanțelor judecătorești. Astfel, în acest număr veți putea citi următoarele articole:

1. Perspectivele salariatului în cazul insolvenței debitorului angajator (judecător Lotus Gherghina)
2. Elemente definitorii ale noțiunilor „profesie/profesionist”, „comerciant” și „intreprindere” în reglementarea noului Cod civil (avocat drd. Bogdan Tene)
3. Calitatea procesuală pasivă a oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară în cadrul unei acțiuni în răspunderea civilă delictuală pentru ținerea defectuoasă a cărții funciare (judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu)
4. Principiul bicameralismului. Dezvoltări și statuari de principiu în jurisprudența Curții Constituționale și în doctrină (dr. Ionița Cochintu)
5. Nulitate versus imprevizibilitate în cazul constatării caracterului abuziv al clauzelor contractuale (avocat dr. Răzvan Scafes)

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Emilian Duca: Noul Cod fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice – 2017

Emilian Duca: Noul Cod fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice - 2017

Emilian Duca: Noul Cod fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice – 2017

Noul Cod fiscal comentat și adnotat (2017) își propune să fie, în primul rând, un instrument practic și util pentru cei care, într-un fel sau în altul, încearcă să găsească soluții problemelor de ordin legislativ din prezent (uneori chiar și din trecut).

Prin urmare, lucrarea de față are un rol informativ, fiind destinată atât profesioniștilor din domeniu, cât și celor care doresc să aprofundeze unele probleme referitoare la impozitare. În acest scop, sub textul articolelor Noului Cod fiscal, au fost inserate normele metodologice, dar și trimiteri la legislația secundară sau complementară, după caz, precum și la jurisprudență. La selecția acestora s-au avut în vedere, cu prioritate, prevederile legale din vechea reglementare (Legea nr. 571/2003) care au fost preluate în Noul Cod fiscal. Pe lângă facilitarea tranziției de la vechea reglementare la cea actuală, sunt evidențiate principalele elemente de noutate și implicațiile potențiale ale acestora pentru practicieni.

Prin sistematizarea legislației, comentariile autorului, extrasele din opinii exprimate în doctrina sau răspunsurile publicate pe website-urile autorităților fiscale dorim să punem la dispoziția cititorilor instrumente pentru elaborarea propriilor opinii și interpretări ale legislației fiscale. Ținând cont de caracterul fundamental practic al acestui demers, în Anexe au fost incluse acte normative și alte informații care completează sfera de aplicare a Codului fiscal, astfel încât cititorul să fie scutit, în măsura posibilului, de efortul cercetării și actualizării acesteia (ex. clasificarea mijloacelor fixe, lista convențiilor de evitare a dublei impuneri, decizii CJUE, extrase din regulamente europene).

Chiar dacă persistă riscul unor modificări legislative, avem speranța că această lucrare va răspunde necesităților practicienilor din domeniul impozitelor din România.

 

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Andreea Ciurea: Fișe de procedură civilă 2017. Ediția a IV-a, revizuită și completată. Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 3/2017. Emilian Duca: Noul Cod fiscal comentat și adnotat cu legislație secundară și complementară, jurisprudență și norme metodologice – 2017 was last modified: septembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: