Nu ai Facebook, nu exiști. Nu știu dacă este chiar așa…

9 dec. 2016
Vizualizari: 2689
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu d-na Anca Frantz la a doua etapă a Maratonului Facultăților de Drept, pe care o desfășurăm la Iași. Bine v-am regăsit, d-na profesor.

Anca Frantz: Bine ați revenit la Iași, unde tot timpul vă așteptăm cu mare drag.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Discutăm, în acest proiect derulat de universuljuridic.ro, despre profesori, studenți, oportunitățile de la fiecare facultate și multe alte lucruri care sunt benefice și le dorim popularizate în interiorul domeniului juridic. Astfel, aș vrea să vă întreb – sunteți un cadru didactic tânăr –, cum este la Iași relația dintre profesor și student?

Anca Frantz: Cred că relația este una foarte bună, orientată în primul rând spre sporirea șanselor studentului ca după facultate să se încadreze în câmpul muncii și să realizeze exact ceea ce dorește.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere care este rolul pe care-l are un profesor de la catedră în viitoarele alegeri ale unui student, în succesul pe care-l va avea în carieră în viitor?

Anca Frantz: Cred că rolul este unul foarte important, atât în cadrul învățământului universitar, cât și în cel preuniversitar. Profesorii sunt foarte importanți. În primul rând ei trebuie să ofere o bază solidă de cunoștințe teoretice, dar nu numai atât. Profesorii cred că trebuie să ofere un model comportamental, trebuie să ofere niște repere morale, pentru că acestea sunt foarte importante în dezvoltarea personalității individului. Practic, noi modelăm personalități, chiar dacă nu ne dăm seama întotdeauna de acest lucru, și în primul rând trebuie să oferim noi niște modele în acest sens. Da, repet, cred că profesorul este foarte important.

Nicolae Cîrstea: Cu ce v-ați dori dumneavoastră să rămână un student al dumneavoastră după cei patru ani de studiu la cursurile de licență?

Anca Frantz: În primul rând, în ceea ce privește materia la care țin seminarii, aș dori să rămână cu niște cunoștințe solide în materie de procedură penală, să aibă acele repere care să-i permită ulterior la orice examen să răspundă cu brio; în primul rând. În al doilea rând îmi doresc să rămână cu încredere în forța oamenilor de a depăși provocările, să rămână cu încrederea că ei pot să treacă peste obstacole și să schimbe ceva în bine acolo unde se află.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult s-a schimbat procedura penală prin intrarea în vigoare a noilor coduri și, de asemenea, prin aceste decizii de admitere la Curtea Constituțională, pe care le regăsim popularizate nu numai în media juridică, ci chiar în mediul național. Sunt importante, au impact asupra oamenilor? Astfel, cât de grea a devenit procedura penală în ultimii ani?

Anca Frantz: Procedura penală văzută din interior, totuși nu este o materie foarte grea. Într-adevăr, s-a schimbat foarte mult, dar asta nu trebuie să ne sperie. Pentru că în esență ea s-a schimbat spre bine. Și toate aceste modificări pe care, iată, le-au adus deciziile Curții Constituționale de admitere a excepțiilor de neconstituționalitate, deși poate pe mulți îi sperie, sunt doar pași spre perfecționare. De aceea, eu cred că mergem pe drumul cel bun atât timp cât vor putea fi persoane care să observe neregulile și să le îndrepte.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă mai pun o întrebare despre examenele de admitere în profesiile juridice. Internetul, mediul online oferă posibilitatea de a fi foarte conectați cu aceste examene, cu experiențele colegilor – care, iată, chiar de curând au terminat, ieri sau astăzi a fost ultima probă la admiterea la INM. Din punctul dumneavoastră de vedere cât de dificile sunt aceste examene?

Anca Frantz: Examenele nu sunt foarte dificile, în sensul că nu sunt imposibil de depășit, dar sunt atât de dificile pe cât se cere, astfel încât să se asigure cei care organizează concursurile că, într-adevăr, doar cei care merită ajung acolo.

Nicolae Cîrstea: Ce trebuie să faci ca student ca să reușești la acest examen?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Anca Frantz: În primul rând să fii foarte serios și să citești în permanență, să te afli în permanență conectat cu modificările legislative, cu discuțiile care se poartă la nivel teoretic, astfel încât în primul rând să înțelegi care este mecanismul juridic din spatele modificărilor. Pentru că legiuitorul nu face aceste reguli juridice pentru anumite entități, ci pentru oameni în primul rând. Și dacă înțelegi logica din spatele dispozițiilor juridice, atunci este ușor să faci față cu brio tuturor examenelor.

Nicolae Cîrstea: Tehnologia e prezentă în ziua de azi în tot ce înseamnă viața noastră cotidiană. Cât de prezentă este tehnologia în activitatea de predare, în activitatea de asimilare a studenților dumneavoastră? Folosiți Facebook-ul pentru a comunica cu colegii mai tineri, îl dezavuați?

Anca Frantz: Tehnologia este bună, însă cred că trebuie și limită în utilizarea ei. Dacă studenții noștri ar sta non-stop pe Facebook, chiar și când se află la bibliotecă, nu cred că rezultatele ar fi foarte bune. Dar, evident, nu putem ignora progresul și trebuie să ținem pasul. Când eram studentă nu exista Facebook; acum iată că este celebră afirmația: Nu ai Facebook, nu exiști. Nu știu dacă este chiar așa, dar, oricum, trebuie să fim la curent cu evoluția tehnologică. În sălile noastre de curs și de seminar avem videoproiectoare, care ne permit să prezentăm studenților într-o manieră clară, logică, materia. Și în ceea ce privește Facebook-ul, studenții au propriile grupuri de discuții, unde împărtășesc idei, opinii. Și da, chiar și noi mai ținem legătura cu studenții prin Facebook, dar încurajăm, totuși, legătura aceasta fizică, directă. Dorim ca studenții să vină să ne spună direct care sunt problemele.

Preferăm, totuși, dacă e vorba de tehnologie, să utilizăm mail-ul, ca o metodă puțin altfel decât Facebook-ul de a comunica.

Nicolae Cîrstea: Aveți întrebări din partea studenților dumneavoastră în legătură cu o alegere sau alta pentru profesiile juridice? Ce calități ar trebui să aibă un student pentru a accede într-o profesie liberală, ce calități ar trebui să aibă pentru a fi implicat în magistratură, spre exemplu?

Anca Frantz: Eu chiar inițiez uneori discuții cu studenții. De fapt în fiecare an am, la un moment dat, discuții cu studenții despre ce își doresc ei să facă și îi încurajez să-și aleagă acele profesii juridice care li se potrivesc. Vrem, nu vrem, fiecare avem o înclinație spre a face ceva anume și dacă cineva are o structură de avocat îi va fi greu să se încadreze în rândul magistraților. Și da, cred că sunt foarte importante discuțiile. Poate uneori studenții nu au persoane care să-i îndrume spre ce profesie anume sunt mai bine structurați – și aici este unul dintre rolurile profesorului.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult. A fost o plăcere.

Anca Frantz: Și pentru mine a fost o plăcere. Vă așteptăm cu drag la Iași.

Nu ai Facebook, nu exiști. Nu știu dacă este chiar așa… was last modified: ianuarie 29th, 2019 by Ancuța Elena Franț

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice