Analiză Kapital HR: Crește nevoia de recrutare a specialiștilor cu vârste de peste 45 de ani în România

28 iul. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 43

Pandemia a accelerat piața muncii pentru rolurile de management; din ce în ce mai mare nevoia de specialiști experimentați și din ce în ce mai mare competiția pe acest segment de recrutare.

Nivelul de așteptări salariale a crescut în perioada crizei sanitare și se menține în prezent.

Crește nevoia de specialiști cu senioritate în roluri de management în România.

Importul de specialiști străini s-a dovedit ineficient în România, cauza fiind pretențiile salariale crescute.

 Aproximativ 34% dintre specialiștii recrutați pentru poziții de management de către compania de executive search Kapital HR în ultimii 2 ani au vârste cuprinse între 40-55 de ani, pe următoarea poziție situându-se specialiștii cu vârste cuprinse între 33-40 ani, conform celei mai recente analize Kapital HR.

Astfel, deși în spațiul public predomină informațiile conform cărora scade apetitul pentru recrutarea persoanelor cu vârste de peste 40-45 de ani în România, raportul de activitate Kapital HR al celor mai recenți 2 ani indică o creștere a apetitului de recrutare pentru acest segment de vârstă.

„Lucrăm cu peste 150 de clienți (preponderent multinaționali) din diferite industrii de activitate și recrutăm, în general, specialiști cu un nivel ridicat de senioritate pentru poziții de management. În asemenea roluri sunt, de obicei, persoane în jurul vârstei de 40 de ani și chiar destul de mult peste”, declară Alina Conu, cofondator și Managing Partner Kapital HR.

Un studiu recent realizat de Ipsos Interactive Services arată că 72% dintre angajatori afirmă că susțin angajarea în organizație a persoanelor de peste 45 de ani. Pe de altă parte, 59% din candidații de peste 45 de ani consideră că le este greu sau foarte greu să găsească un job cu experiența avută la momentul respectiv. Conform aceluiași studiu, doar 1 din 4 candidați peste 45 de ani intervievați este angajat, comparativ cu 1 din 3 candidați sub 45 de ani intervievați.

„Persoanele care se încadrează la categoria 45+ reprezintă însă un segment important pe piața muncii din România”, completează reprezentantul Kapital HR.

Joburile de top management corespund de regulă persoanelor de peste 40 de ani (ex. HR Director, Finance Director). Pentru pozițiile de CEO, vârsta medie este de peste 45 de ani. Există însă și joburi de top management unde media de vârstă este de peste 35 de ani, în industrii precum e-commerce, IT, media. Salariul mediu al unui manager de top este de peste 3.000 de Euro lunar, arată analiza Kapital HR.

Locul de muncă al acestor profesioniști este localizat în proporție de 80% în București, unde se află și majoritatea business-urilor importante din țară. Mobilitatea este limitată în contextul economic-social actual, însă în anumite industrii (ex. producție) relocarea este mai des întâlnită. În general, la nivel de top management, mai ales în companiile multinaționale, este mai des întâlnită relocarea străinilor pe poziții de top management în companiile din România, afirmă specialiștii Kapital HR.

„Criza sanitară, evoluțiile economice recente și noile politici de promovare a egalității de șanse au dus la creșterea apetitului pentru recrutarea persoanelor de 45+. Domeniile în care ne așteptăm să crească recrutarea sunt cele cu responsabilitate privind sustenabilitatea și mediul înconjurător (așa numitele „green jobs”), rolurile legate de online și digital, BPO (Business Process Outsourcing), marketing, consultanță, domeniul juridic”, conchide Alina Conu.

Kapital HR este una dintre cele mai dinamice companii de executive search din România. Kapital HR este certificata SHL și susține organizarea de interviuri bazate pe competențe. Compania acoperă, totodată, servicii de outplacement, outsourcing pentru procese de business, onsite recruitment, performance management, training, coaching, career development,

Alina Conu este co-fondator și Managing Partner al Kapital HR. După 17 ani de experiență în domeniul consultanței în resurse umane, în România și Austria, a făcut parte din companii românești și internaționale implicate în proiecte importante de executive search pentru roluri si funcții de top management. A studiat Psihologie si Resurse Umane, deținând certificarea SHL. A lucrat cu peste 300 de companii din diferite industrii și a recrutat peste 2.000 de persoane pentru funcții de conducere medie și de top, pentru companii românești și multinaționale. De asemenea, a intervievat și evaluat mii de persoane. A instruit și pregătit peste 1.500 de angajați în diferite ateliere pentru dezvoltare personală si profesională.

 

Analiză Kapital HR: Crește nevoia de recrutare a specialiștilor cu vârste de peste 45 de ani în România was last modified: iulie 28th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter