ANAF-ul ia la control organizatorii de nunţi

18 oct. 2018
Vizualizari: 1399

Presa scrie și astăzi despre Ordonanța de urgență privind legile justiției și efectele sale imediate.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la anumite aspecte de neconstituționalitate pe care le ridică prevederile art. VII din Ordonanța de urgență privind legile justiției.

„«În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituția României și art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepția de neconstituționalitate a art. VII din O.U.G. nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției», se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul General”, citat de Mediafax.

O acțiune similară au și parlamentarii USR.

„Parlamentarii USR au anunțat miercuri că vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanța de urgență privind legile justiției, cerând instituției să atace actul normativ la Curtea Constituțională (CCR). USR susține că ordonanța afectează Direcția Națională Anticorupție (DNA) și încalcă principiul separației puterilor în stat, în condițiile în care Parlamentul a adoptat deja niște modificări la legile justiției, iar Guvernul dă și el o ordonanță de urgență în acest sens”, notează News.ro.

Contactat de presă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că este pentru două săptămâni în concediu, în SUA, dar că va analiza cererile menționate.

„Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precizează că în perioada 17-30 octombrie se află în concediu, în SUA, pe care l-a programat de acum șase luni, iar petițiile privind Ordonanța de urgență privind legile justiției sunt analizate și apoi va fi luată o decizie”, mai arată News.ro.

„«Referitor la solicitările de formulare a unei excepții directe de neconstituționalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petițiile având acest obiect sunt analizate de către specialiștii Biroului contencios constituțional și recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenți, jurisprudența Curții Constituționale a României, Curții Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum și concluziile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), după care urmează a fi luată o decizie», se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului”, scrie News.ro.

Mediafax scrie azi care sunt efectele noii ordonanțe de urgență și publică o listă cu 48 de procurori ale căror delegări la Parchetul General, DIICOT și DNA vor înceta, deoarece au 10 ani vechime, condiție stipulată de noua ordonanță de urgență.

„Potrivit deciziei Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, începând de miercuri, încetează delegarea pentru 48 de procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), DNA și DIICOT, după ce Ordonanța de urgență privind legile justiției a intrat în vigoare. Cei care încetează activitatea nu întrunesc condițiile necesare de vechime, adică minimum 10 ani. Astfel, un număr de 12 procurori de la Parchetul General se întorc la unitățile de unde provin, 9 de la DNA, iar restul de la celelalte parchete din țară. De asemenea, doi procurori DIICOT, delegați pe funcții de conducere în instituție, își încetează activitatea pe aceste posturi”, notează Mediafax.

De la Secția pentru procurori a CSM vine și o recomandare în legătură cu interpretarea noii ordonanțe.

„Secția pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat miercuri interpretarea dispozițiilor art. VII din O.U.G. nr. 92/2018, în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcției în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete”, arată News.ro.

Presa consemnează azi și un punct de vedere al Comisiei Europene în legătură cu Ordonanța de urgență privind legile justiției, solicitat de jurnaliștii din România.

„Comisia Europeană a transmis, referitor la Ordonanța de urgență pe justiție, că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții din România și va analiza cu atenție modificările aduse, conform G4media”, notează News.ro.

O altă temă din presa de azi este legată de noile numiri de la Secția judiciară din cadrul Parchetului General.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la Secția Judiciară din cadrul Parchetului General. Antonia-Eleonora Constantin a fost propusă pentru ocuparea funcției de procuror-șef, iar Iuliana Nedelcu, pentru cea de procuror-șef adjunct”, scrie News.ro.

CCR s-a pronunțat ieri cu privire la contestațiile depuse în legătură cu organizarea referendmului pentru redefinirea familiei.

„Curtea Constituțională a respins miercuri toate contestațiile vizând organizarea și desfășurarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție”, scrie News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La final, ne oprim asupra unei știri legate de o acțiune a ANAF-ului, care vrea să depisteze formațiile de muzică de petrecere, fotografii și restaurantele care nu-și declară în totalitate veniturile rezultate din evenimente.

„ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul), potrivit informațiilor Profit.ro. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

ANAF-ul ia la control organizatorii de nunți was last modified: octombrie 18th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: