ANAF. Proiecte în dezbatere publică: Modificarea declaraţiei unice şi procedura de acordare a bonificaţiilor

16 mai 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 619
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.anaf.ro), la data de 15 mai 2019, ANAF a dat publicității următoarele proiecte de acte normative:

Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”;

Proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declarația unică.

 

Modificarea OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”

 

Așa cum rezultă din referatul de aprobare a Proiectului de ordin al președintelui ANAF pentru modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, această măsură este necesară pentru ca persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal și care nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate să-și poată exercita opțiunea de plată a contribuției. Astfel, se propun următoarele modificări:

– având în vedere regimul fiscal similar celui aplicabil persoanelor fizice fără venituri, se propune înlocuirea pe formular a sintagmei „Sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS”, cu sintagma „Sunt persoană fără venituri/persoană care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS și optez pentru plata CASS”;

– modificarea în mod corespunzător a instrucțiunilor de completare a formularului.

 

Procedura de acordare a bonificației pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice 

 

Așa cum rezultă din referatul de aprobare al Proiectului de ordin pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declarația unică, este necesară elaborarea unei proceduri care să reglementeze modul de punere în aplicare a dispozițiilor legale de către organele fiscale centrale competente, sens în care a fost elaborat un proiect de act normativ.

Astfel, prin respectivul proiect de act normativ se propune aprobarea procedurii de acordare a bonificației pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declarația unică, procedură care are în vedere descrierea operațiunilor efectuate de organele fiscale centrale în evidența persoanelor fizice pentru acordarea bonificațiilor, precum și modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificațiilor acordate la plata contribuției de asigurări sociale. Pentru acordarea bonificațiilor, a fost stabilit și un model al deciziei de constatare a acordării bonificației.

Sursa informației

ANAF. Proiecte în dezbatere publică: Modificarea declarației unice și procedura de acordare a bonificațiilor was last modified: mai 16th, 2019 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter