ANAF. Proiect în dezbatere publică: Proiect de ordin privind Procedura de restituire a impozitului pe venit reţinut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat

30 iul. 2018
Vizualizari: 781

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al ANAF (www.anaf.ro), instituția a publicat Proiectul de ordin al președintelui ANAF privind Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, pe care îl supune dezbaterii publice, începând cu data de 26 iulie 2018.

De asemenea, ANAF a anexat Referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit prevederilor art. 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, se restituie de către plătitor, la cererea contribuabilului depusă în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea. Totuși, în situația în care plătitorul de venit nu mai există sau se află sub incidența legislației privind insolvența, restituirea impozitului reținut în plus de către plătitorul de venit se face de către organul fiscal central, menționează ANAF în respectivul Referat de aprobare.

Potrivit dispozițiilor alin. (7) al art. 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

[Art. 170 („Prevederi speciale privind restituirea impozitului pe venit reținut la sursă”) din Codul de procedură fiscală

(1) În situația în care plătitorul a reținut la sursă un impozit pe venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, restituirea acestuia se efectuează de către plătitor, la cererea contribuabilului depusă în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea prevăzut la art. 219.

(2) Sumele restituite de către plătitor se regularizează de către acesta cu obligațiile fiscale de același tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declarații de regularizare/cerere de restituire. Declarația de regularizare/cererea de restituire poate fi depusă și ulterior, în cadrul termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferențele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, după caz.

(3) În cazul contribuabililor nerezidenți care depun certificatul de rezidență fiscală ulterior reținerii la sursă a impozitului de către plătitorul de venit, restituirea și regularizarea, potrivit prezentului articol, se efectuează chiar dacă pentru perioada fiscală în care creanța fiscală restituită a fost datorată s-a ridicat rezerva verificării ulterioare, ca urmare a efectuării inspecției fiscale.

(4) Pentru impozitul pe venit care se regularizează potrivit prezentului articol, plătitorul nu depune declarație rectificativă.

(5) În situația în care plătitorul nu mai există sau acesta se află în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, restituirea impozitului pe venit reținut la sursă în cuantum mai mare decât cel legal datorat se efectuează de către organul fiscal central competent, în baza cererii de restituire depuse de contribuabil. Prin organ fiscal central competent se înțelege organul fiscal central competent pentru administrarea creanțelor fiscale ale contribuabilului solicitant.

(6) Plătitorul are obligația de a corecta, dacă este cazul, declarațiile informative corespunzătoare regularizării efectuate.

(7) Procedura de aplicare a prezentului articol se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F].

Conform precizărilor din Referatul de aprobare, față de cele de mai sus, s-a elaborat acest proiect de ordin prin care se reglementează:

– Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, în situația în care plătitorul de venit există și nu se află în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare;

– Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, în situația în care plătitorul de venit nu mai există sau acesta se află în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare;

– Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă contribuabililor nerezidenți, beneficiari de venituri obținute în România, de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, în situația în care plătitorul de venit rezident nu mai există ori se află în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare;

– Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă contribuabililor rezidenți, de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, în situația în care plătitorul de venit nu mai există ori se află în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare;

Totodată, prin acest proiect de Ordin se stabilește modelul unor formulare utilizate în aplicarea acestor proceduri, respectiv:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– „Cerere de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat”;

– „Decizie de stabilire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat”.

Sursa informației

ANAF. Proiect în dezbatere publică: Proiect de ordin privind Procedura de restituire a impozitului pe venit reținut la sursă de către plătitorul de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat was last modified: iulie 30th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.