ANAF. Ordinul președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de acordare a eşalonării la plată, în formă simplificată

3 nov. 2021
Vizualizari: 164

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a supus dezbaterii publice Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea procedurii de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Ordinului:

ART. 1 − Se aprobă Procedura de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central potrivit Cap.IV^1 «Eșalonare la plată, în formă simplificată, pentru obligațiile fiscale administrate de organul fiscal central» din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

ART. 2 − Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

 

ANEXA − PROCEDURA de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central

 

ART. 1 − Sfera de aplicare

(1) Prezenta procedură se aplică obligațiilor fiscale principale și accesorii restante, administrate de organul fiscal central, denumit în continuare organ fiscal, a căror vechime este de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii și nestinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală, pentru care debitorii pot depune cereri de eșalonare la plată.

(2) Prin obligații fiscale administrate de organul fiscal se înțelege:

a) obligațiile fiscale principale reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și obligațiile fiscale accesorii;

b) amenzile de orice fel administrate de organul fiscal;

c) creanțele bugetare stabilite de alte organe și transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creanțele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotărâri judecătorești sau alte înscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii;

d) creanțe rezultate din săvârșirea unor infracțiuni, respectiv prejudicii, cheltuieli judiciare și amenzi judiciare/penale.

(3) Nu se încadrează în categoria creanțelor prevăzute la alin. (2) lit. d) și nu se acordă eșalonări la plată pentru sumele care fac obiectul unei confiscări, precum și cele reprezentând echivalentul în bani al unor bunuri care au fost considerate a constitui produs direct sau indirect al unei infracțiuni.

(4) Obligațiile fiscale prevăzute la alin. (2), sunt stabilite prin următoarele documente/acte administrative depuse/comunicate până la data eliberării certificatului de atestare fiscală a căror vechime se împlinește în perioada menționată la alin.(1) și vizează inclusiv perioade fiscale anterioare:

a) declarații fiscale, inclusiv cele depuse cu întârziere;
b) decizii de impunere;
c) declarații rectificative;
d) decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii;
e) titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii;
f) orice alte acte prin care se stabiliesc impozite, taxe, contribuții sociale și alte sume datorate bugetului general consolidat. (…)

ART. 2 − Dispoziții privind cererea de acordare a eșalonării la plată

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1) Eșalonările la plată a obligațiilor fiscale se solicită de către debitor în baza unei cereri, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, depusă la organul fiscal. Modalitățile de depunere sunt următoarele:

a) la registratura organului fiscal;
b) prin poștă, cu confirmare de primire;
c) prin intermediul serviciului «Spațiu privat virtual». (…)

Pentru mai multe detalii referitoare la proiectreferat de aprobare și anexe, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și ANAF. Proiect: Ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura

ANAF. Ordinul președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată was last modified: noiembrie 3rd, 2021 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: