Conferință Cea de-a VI-a Conferință Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni – Înregistrarea video

1343       0

Cea de-a VI-a Conferință Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni – Înregistrarea video 📅 20 octombrie 2016 București Cea de-a VI-a Conferință Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni – Înregistrarea video

Data 20 octombrie 2016
Locația Palatul Parlamentului, Sala Nicolae Iorga și Online

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Vă prezentăm înregistrarea video a celei de-a VI-a Conferință Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni.

Partea I

Partea II

Discursul premierului Dacian Cioloș la la cea de-a 6-a conferință la nivel înalt a Oficiilor Naționale de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni

Dacian Cioloș: Vreau să vă mulțumesc pentru prezență, în primul rând, și să mulțumesc Comisiei Europene, celorlalte instituții europene care au ales să organizeze această conferință, acest eveniment în România la București. Vreau să spun încă din start că ideea care ne-a animat în a progresa în acest an în activarea acestei agenții despre care o să vorbesc, de recuperare a bunurilor ilicite, ideea deci de la care am pornit este că actul de justiție este incomplet atâta timp cât nu am recuperat și bunurile ilicite. Pentru ca actul de justiție să fie credibil și complet este importantă nu doar pedeapsa care este acordată, dar și recuperarea bunurilor obținute ilicit, pentru că altfel riscăm să slăbim actul de justiție și să slăbim forța deciziei sistemului judiciar. Și de la acest principiu am pornit când am luat decizia ca, în completarea progreselor care au fost făcute de România în întărirea sistemului judiciar și actului de justiție, să operaționalizăm și această agenție națională a recuperării bunurilor obținute ilicit. Această agenție sau ideea construirii acestei agenții există pe hârtie de mai multă vreme, însă ea nu a fost activată, nu a fost construită.

Și doamna ministru Prună și-a luat angajamentul, încă de la începutul mandatului acestui guvern, să acționeze, să găsească mijloacele în așa fel încât, la sfârșitul mandatului acestui guvern, să avem această agenție operațională. Și mă bucur să văd că suntem în acest stadiu. Pentru că nu putem tolera necinstea lucrativă ca mod de lucru și de stil de viață în România și, încă o dată, nu sunt suficiente aceste decizii care vizează doar pedepsirea persoanei respective fără să arătăm și faptul că statul, sistemul judiciar și statul, în general, e capabil să ducă actul de justiție până la sfârșit. Pentru că despre asta a fost vorba până acuma, actul de justiție nu era dus la bun sfârșit atâta timp cât aceste bunuri nu erau recuperate. Și avem, din păcate, sau din fericire, mult de lucru în acest domeniu. Rapoartele Ministerului Public arată sume și valori importante indisponibilizate, este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare, care trebuie readuse la bugetul de stat. Noi am decis, totodată, să dăm și o țintă clară acestei acțiuni de recuperare a acestor bunuri, nu doar din perspectiva actului de justiție, dar și pentru a întoarce aceste resurse către cetățenii care au fost afectați de aceste acțiuni ilicite. Și aici am decis ca fondurile, resursele pe care le recuperăm prin această agenție, ANABI, să meargă înspre educație, să meargă  înspre sănătate, să meargă înspre proiecte sociale, deci să dăm și o țintă clară acestor fonduri.

Anul acesta ne-am concentrat acțiunea pe construcția instituțională a acestei agenții, pe toată partea de infrastructură necesară, de resurse umane, cu obiectivul ca, până la sfârșitul anului, să avem agenția funcțională, în așa fel încât, începând cu anul viitor, ea să poată să lucreze la capacitate maximă. Este, din punctul nostru de vedere, nu doar modalitatea de a răspunde și de a aplica directiva comunitară care va sta și în centrul discuției pe care o veți avea astăzi, dar, cum vă spuneam, este, în același timp, pentru România, o decizie esențială. România a făcut progrese importante în acești ani în asigurarea independenței justiției, în asigurarea condițiilor pentru ca sistemul judiciar să poată să își facă treaba corect, guvernul pe care îl conduc a rămas fidel acestor principii și, din punctul nostru de vedere, modalitatea cea mai bună de a demonstra acest lucru a fost să ducem până la capăt acest proiect.

Profit de această ocazie, în încheiere, pentru a saluta munca profesioniștilor care au lucrat în acest domeniu, care au făcut posibilă finalizarea acestui proiect și îmi exprim încrederea, totodată, într-un parteneriat de încredere între România și celelalte state membre ale Uniunii Europene sau chiar țările vecine. Așa cum și noi am învățat de la alții în punerea în aplicare a unor mecanisme de bună funcționare a justiției, la fel, în acest domeniu, în măsura în care va fi necesar, suntem gata să împărtășim din experiența noastră, pentru că în acest domeniu, mai mult decât în oricare, cred că e important să facem astfel de lucruri, pentru că ele trebuiesc făcute și nu pentru că ni le cere cineva, însă, cum spuneam, pe de altă parte, schimbul de experiență și cooperarea cu ceilalți parteneri din UE este esențială pentru ca astfel de instrumente să devină cât mai efective și cât mai eficiente. Încă o dată vă mulțumesc pentru prezență, vă mulțumesc pentru susținerea pe care ați acordat-o României până acuma și vă asigur de toată deschiderea noastră pentru parteneriat și pentru colaborare în viitor. Mulțumesc.


Joi, 20 octombrie, începând cu 9:30, Ministerul Justiției vă invită să participați la sesiunea de deschidere a celei de-a șasea Conferințe Pan-Europene a Oficiilor Naționale de Recuperare a Creanțelor (ORC-uri) din Uniunea Europeană, eveniment organizat de către Comisia Europeană în cooperare cu Ministerul Justiției și Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Evenimentul reunește reprezentanți ai peste 40 de jurisdicții, incluzând statele membre UE, precum și SUA, Rusia, Moldova, Ucraina și state din Balcanii de Vest. Reprezentarea este la nivel de șefi de agenție și înalți reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Evenimentul se circumscrie obiectivului strategic asumat de Ministerul Justiției și de Guvernul României, operaționalizarea ANABI.

Dacian Cioloș, prim-ministrul României, Raluca Alexandra Prună, ministrul justiției, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Monica Macovei, europarlamentar și raportor Directiva 42/ 2014 și reprezentanți ai Comisiei Europene și Europol vor deschide sesiunea și vor discuta despre stadiul înregistrat de România în domeniul urmăririi și identificării instrumentelor și produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Conferința va fi transmisă în direct pe pagina de YouTube a Guvernul României.

Legături relevante

  • Legea nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
  • Directiva 42/ 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană

Sursa informației

👍Vezi și: Stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate (O.U.G. nr. 7/2015)

Cea de-a VI-a Conferință Pan-Europeană a Oficiilor de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni – Înregistrarea video was last modified: octombrie 20th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: