America îndoliată

3 oct. 2017
Vizualizari: 2088

59 de morți și 527 de răniți – este bilanțul atentatului tragic din Las Vegas care a îndoliat America.

Mediafax scrie, citând The Associated Press: „«O serie de împușcături au fost raportate în apropierea unui complex turistic, Mandalay Bay, din Las Vegas, după ce o persoană a deschis focul în apropierea zonei unde se desfășura un festival de muzică country», informează presa internațională. Anchetatorii americani au anunțat, marți, că au descoperit 18 arme de foc, explozibil și muniție în locuința bărbatului suspectat de comiterea atacului armat din Las Vegas, în urma căruia cel puțin 59 de oameni au murit(…). În același timp, câteva kilograme de nitrat de amoniu, un material folosit pentru a confecționa dispozitive explozive, au fost găsite în mașina bărbatului suspectat de comiterea atacului armat (…). Conducerea Spitalului Universitar din Las Vegas a precizat că 12 persoane sunt internate în stare critică”.

La București, discuțiile pe marginea modificărilor legilor justiției continuă.

„Aproximativ 700 de magistrați de la instanțe și parchete din toată țara au semnat un memoriu întocmit de Forumul Judecătorilor din România (FJR), prin care se solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Tudorel Toader retragerea proiectului de modificare a legilor justiției”, notează Agerpres.

„Toate aceste modificări de esență, propuse de ministrul justiției, încalcă flagrant Mecanismul de Cooperare și Verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influența cariera și activitatea profesională a magistraților pentru o perioadă îndelungată și vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri”, se arată în memoriul magistraților citat de Agerpres.

„Magistrații consideră că, deși avizul CSM nu este obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudența recentă a Curții Constituționale dezvoltând și accentuând în mod deosebit o nouă dimensiune a dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție («În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie»), în sensul atașării conținutului său normativ a principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului”, mai scrie Agerpres.

Memoriul magistraților intervine după ce vineri, președintele țării a declarat că prevederile legilor justiției trebuie discutate din nou cu reprezentanții sistemului judiciar.

„Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (…). Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat  președintele Iohannis, după cum scrie Mediafax.

Tudorel Toader, ministrul justiției, rămâne ferm în privința modificărilor legislative propuse.

Textele de lege nu se negociază. Inițiatorul unui act legislativ, indiferent de ierarhie, se raportează la soluția legislativă, la normele de tehnică legislativă și propune o formulă de redactare, care ajunge în final în Parlament, unde au loc dezbateri, argumente pro și contra, modificări, îmbunătățiri ale soluțiilor propuse de inițiatori, a declarat ministrul justiției luni, la deschiderea anului universitar, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, unde a participat alături de ambasadorul SUA și ministrul Educației, mai arată Mediafax.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a prezentat, azi, argumentele pentru votul negativ dat proiectul de modificare a legilor justiției.

„CSM spune că proiectul privind modificarea legilor Justiției  «nesocotește», în aspecte esențiale, garanții fundamentale privind funcționarea sistemului judiciar și contravine dispozițiilor constituționale. Aceste argumente se regăsesc în avizul negativ dat de CSM proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, notează News.ro.

„Magistrații nu sunt de acord nici cu propunerea ministrului referitoare la răspunderea patrimonială a magistraților pentru erorile judiciare, potrivit căreia se impune statului obligația de a exercita o acțiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului pentru acoperirea prejudiciului creat în urma unor erori judiciare, spunând că aceasta «ridică probleme de constituționalitate». «CSM a apreciat că exercitarea dreptului la acțiunea în regres trebuie să fie lăsat în continuare la latitudinea titularului acțiunii – statul, și nu să devină o obligație, aceasta fiind regula generală de drept în ceea ce privește exercitarea dreptului de către titularii acestora», spun magistrații”, mai scrie News.ro.

Și tot azi, potrivit News.ro, Uniunea Națională a Judecătorilor din România cere ca Inspecția Judiciară să facă obiectul unui proiect de lege distinct.

„UNJR îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, printr-o scrisoare transmisă marți, să retragă din proiectul de modificare a legilor justiției orice referiri la Inspecția Judiciară, pentru ca acestea să facă obiectul unui proiect de lege distinct, apreciind că mutarea IJ la Ministerul Justiției este inacceptabilă”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

America îndoliată was last modified: octombrie 3rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: