Amânări

19 mai 2017
Vizualizari: 932

E sfârșit de săptămână și în instanțe audierile se țin lanț.

În Serbia este audiat, de către judecătorii Curții Supreme din Belgrad, fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, ca urmare a unei cererii de extrădare formulată de autoritățile române.  Ședința nu este publică, arată un anunț al instanței.

„Sebastian Ghiță nu vrea extrădarea în România pentru că se consideră o victimă a unei persecuții politice”, scrie DC News.

Despre această audiere notează azi și Mediafax: „Ministerul Justiției din Serbia transmite, într-un răspuns pentru Mediafax, că instituția va decide dacă Sebastian Ghiță va fi sau nu extrădat, după ce Curtea Supremă din Belgrad, unde fostul deputat este audiat vineri, va stabili dacă sunt îndeplinite condițiile pentru aducerea sa în România”.

„Potrivit Convenției Europene de Extrădare, Curtea Supremă va decide dacă sunt îndeplinite toate condițiile. După decizia Curții, Ministerul Justiției va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește extrădarea lui Sebastian Ghiță”, se arată în răspunsul Ministerul sârb al Justiției, transmis, azi, către Mediafax.

„În ceea ce privește cauzele din țară, în care este implicat fostul deputat, acesta va fi audiat luni, prin videoconferință, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Ponta-Blair”. Fostul deputat ar fi trebui să fie audiat joi, prin videoconferință, însă audierea a fost amânată pentru că Sebastian Ghiță a cerut să fie prezent avocatul ales din Serbia, au declarat surse judiciare”, mai notează Mediafax.

Cotidianul scrie despre un alt caz celebru, cel al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

„Procurorii suedezi au anunțat vineri că renunță la ancheta preliminară privind acuzațiile de viol formulate împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, transmit agențiile de presă internaționale. „Procurorul Marianne Ny a decis să claseze ancheta pentru viol împotriva lui Julian Assange”, punând astfel capăt investigației începute în 2010”, a anunțat parchetul suedez într-un comunicat, citat de Cotidianul.

„Decizia este o victorie a australianului care a negat întotdeauna acuzațiile formulate împotriva sa în august 2010 de către o suedeză de 30 de ani.Poliția britanică a anunțat însă că Assange va fi arestat, dacă iese din Ambasada Ecuadorului, chiar dacă Suedia a renunțat la ancheta pentru viol care îl viza”, mai scrie Cotidianul.

În România „instanța a amânat din nou sentința pentru Radu Mazăre, în dosarul în care fostul primar este acuzat că a retrocedat ilegal mai multe plaje din Constanța. Până acum, au fost deja trei amânări în acest caz, în care procurorii au calculat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro”, scrie TVR.

O altă amânare la  Constanța, și în cazul Arhiepiscopul Tomisului.  „Curtea de Apel Constanța a amânat, pentru luni, pronunțarea față de cererea procurorilor DNA de instituire a măsurii de arest la domiciliu față de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, ca urmare a încălcării restricțiilor impuse de instanță prin controlul judiciar”, scrie Agerpres.

Curtea Constituțională a României va discuta pe 21 iunie sesizarea PNL și a USR cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.

„Prin Hotărârea nr. 37 din 9 mai 2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, (…) Camera Deputaților a procedat la abrogarea art. 74. Prin abrogare devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a unei anchete parlamentare. Suntem în situația în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influențată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, că activitatea puterii legislative poate influența, în orice moment, activitatea puterii judecătorești”, se arată în sesizare, potrivit Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.

„Actul normativ instituie programul Start-up Nation Romania, prin care se poate acorda un ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei pe beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari”, notează Agerpres.

În finalul aducem în discuție viitoarele salarii ale personalului din universități.

„Potrivit amendamentelor aduse la legea salarizării în cadrul comisiei de muncă, în anul 2022 un director general administrativ al unei universități va avea un salariu între 11.000 și 14.477 de lei, echivalent cu salariul unui decan.(…) Cât despre leafa secretarului șef al universității, aceasta va  între 10.037 și 12.459 lei, cu aproximativ 4.000 de lei mai mult decat în forma propusă de executiv”, scrie Adevărul.

E timpul regretelor pentru cei care au dat cu piciorul la posturile de la stat pentru o afacere în domeniul privat.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Amânări was last modified: mai 19th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: