Amânări salariale

8 iun. 2017
Vizualizari: 1132

Votul din Camera Deputaților în privința Legii salarizării nu înseamnă că bătălia a luat sfârșit. Deja două categorii socio-profesionale pierd startul. „Majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018, deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul Legii salarizării unitare de creștere a salariilor unor bugetari”, scrie News.ro.

„De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50 la sută și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia”, a declarat ministrul Olguța Vasilescu, mai notează News.ro

Procurorii sunt și dumnealor nemulțumiți de noua lege a salarizării.

„Asociația Procurorilor din România (APR) cere președintelui Klaus Iohannis, Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii salarizării, precizând că aceasta creează o diferență de statut financiar între procurori și judecători”, scrie Agerpres.

„Asociația Procurorilor din România a sesizat președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție și Avocatul Poporului în vederea exercitării de către aceștia a atribuțiilor de sesizare a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea legilor înainte de promulgarea acestora, referitor la Legea – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Asociația Procurorilor din România consideră că este încălcat principiul constituțional al legalității în fața legii, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferență de statut financiar între procurori și judecători, subiecți constituționali cu statut identic”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Asociația Procurorilor din România, citat de Agerpres.

Mediafax scrie despre situația econoimică a României în primul trimestru din 2017.

Analiștii economici consultați de Mediafax arată că: „România a înregistrat cea mai mare creștere a PIB din UE în primul trimestru din 2017 pe baza stimulării consumului, ceea ce a condus la o creștere a importurilor. Adică consumăm ceea ce produc alții”.

Pentru unii cresterea consumului stimulat și de majorările salariale poate fi un joc destul de periculos.

Abuzul în serviciu ar trebui reglementat de Parlament, se arată în ultima decizie a Curții Constituționale. Deputatul PSD, Florin Iordache, fost ministru al justiției, a declarat joi că pentru abuzul în serviciu se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări la 400.000 de lei. Ce va urma?

„Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis ca 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor…, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus Florin Iordache, la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre decizia CCR cu privire la stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu, notează Agerpres.

Cotidianul scrie azi despre redactarea soluțiilor CEDO.

„De la 1 iunie 2017 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este obligată să redacteze soluțiile de respingere a cazurilor. Astfel, în loc de o scrisoare de informare, reclamantul va primi o scrisoare în limba națională privind decizia instanței, care va conține motivele concrete ale respingerii. Ultimul raport al CEDO pe 2016 arată că mai multe state membre ale UE au ignorat punerea în aplicare a deciziilor, românii obținând în 2016 despăgubiri totale de peste 4 milioane de euro”, notează Cotidianul.

Este și acesta un semn că suntem cetățeni ai Uniunii Europene.

Audierile din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 continuă.

„Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum și o decizie a Curții Constituționale din 1994, conform căreia dispozițiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituționale”, scrie News.ro.

În finalul Revistei remarcăm poziția Poloniei în privința emigranților, care se apropie din ce în ce mai mult de cea a Ungariei.

„Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat joi că susține organizarea unui referendum în care compatrioții săi să fie întrebați dacă vor să accepte refugiați în țară, însă propune ca această consultare să aibă loc în 2019, în cazul în care această „problemă” va mai fi actuală atunci”, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Terorismul nu numai ucide, dar creează și panică. Europa e nepregătită pentru o astfel de amenințare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Amânări salariale was last modified: iunie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: